Gazete Vatan Logo

Uluslararası anlaşma yapma yetkisi tamamlanmak üzere

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı ile Rum lideri Anastasiadis, ara bölgede bir araya geldi.

Uluslararası anlaşma yapma yetkisi tamamlanmak üzere

Akıncı: "Kurucu devletlerin uluslararası anlaşma yapma yetkisiyle ilgili bölümü hemen hemen tamamladık"

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs'ta devam eden yoğunlaştırılmış müzakere sürecine ilişkin, kurucu devletlerin uluslararası anlaşma yapma yetkisiyle ilgili bölümü hemen hemen tamamladıklarını söyledi.

Kıbrıs sorununa Birleşmiş Milletler (BM) gözetiminde kapsamlı çözüm müzakereleri çerçevesinde, Akıncı ile Rum lider Nikos Anastasiadis, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide'nin evsahipliğinde ara bölgede bir araya geldi.

Yaklaşık dört saat süren görüşmede, Türk tarafının müzakerecisi Özdil Nami ve Rum müzakereci Andreas Mavroyannis ile diğer yetkililer hazır bulundu.

Akıncı, görüşme sonrası yaptığı açıklamada, Rum lider ile bugünkü görüşmesinde, yönetim ve güç paylaşımı, mülkiyet, Avrupa Birliği ile ilişkiler ve ekonomi başlıkları altında henüz uzlaşmaya varılamayan konuları ele almaya başladıklarını belirterek, bazı konularda yakınlaşmalar sağladıklarını belirtti.

Haberin Devamı

Mustafa Akıncı, “Bugün hallettiğimiz en önemli konu kurucu devletlerin uluslararası anlaşma yapma yetkilerine ilişkin bölüm oldu. Bu bölüm hemen hemen tamamlanmıştır diyebiliriz.” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Akıncı, federal yapılarda kurucu devletlerin kendi yetki alanlarına giren belli konularda uluslararası anlaşma yapma yetkisinin bulunduğuna işaret ederek, Belçika, Almanya ve Kanada'da bunun örneklerinin görülebildiğini ifade etti.

Liderler görüşmesi 7 Ekim'de

Bir sonraki liderler görüşmesinin 7 Ekim'de yapılacağını kaydeden Akıncı, söz konusu dört başlıkta henüz üzerinde anlaşmaya varılamamış konuları, planlanmış görüşmelerde mümkünse tamamlamaya veya en aza indirmeye çalışacaklarını vurguladı.

Eide ve yardımcılarının hangi görüşmede hangi konuların ele alınacağı üzerine bir liste hazırladığını dile getiren Akıncı, bu listede birden çok başlık altında yer alan konuların bir bölümde toplandığını, liderler olarak bir sonraki toplantıda hangi konuların ele alınacağını yaptıkları toplantıda kararlaştıracaklarını kaydetti.

Haberin Devamı

Akıncı, toprak başlığıyla ilgili görüşmelerin hangi ülkede yer alacağının henüz belli olmadığını, ancak büyük bir ihtimalle tarafsız bir ülkede yer alabileceğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Akıncı, yapılacak çalışmalarda daha fazla yakınlaşma elde etmenin mümkün olduğunu belirterek, bir kısım anlaşmazlık noktasının 2017’ye sarkacağını, bunun çok net görülebileceğini ancak büyük oranda dört başlığı bitirmek istediklerini sözlerine ekledi.

Kıbrıs'ta müzakereler, KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı'nın göreve gelmesinin ardından BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Eide'nin arabuluculuğunda, 15 Mayıs 2015'te yeniden başlamıştı.