Gazete Vatan Logo

Tahran’da uzlaşı sevinci

Tahran’da uzlaşı sevinci

İran’ın Batılı ülkelerle nükleer programı konusunda uzlaşmaya varmasının ardından başkent Tahran sokaklarına dökülen halk sevinç gösterilerinde bulundu.

İran’la P5+1 ülkeleri arasında 18 aydır süren nükleer müzakerelerde uzlaşı sağlanması, İranlıları sevince boğdu. İsviçre’nin Lozan kentinde haftalardır devam eden müzakerelerin önceki gün olumlu sonuçlanmasının ardından başkent Tahran’da sevinç gösterileri düzenlendi. Kentin en uzun caddesi olan Veli Asr Bulvarı’nı araçlarla dolduran halk ellerinde İran bayraklarıyla sabahın ilk ışıklarına kadar gösteri yaptı. 30 yaşındaki Behrang Alavi, “Müzakerelerde sonuç ne olursa kazanan biz olduk. Bundan böyle dünyanın geri kalanı gibi normal bir hayat süreceğiz” diye konuştu. Sosyal medyada da İranlı kullanıcıların sevinç mesajları ön plana çıktı.

Ruhani’ye yaradı

Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani yaptığı açıklamada dünyanın anlaşmayla, İran’ın uranyum zenginleştirme hakkını tanıdığını söyledi. İran halkının büyük bölümü, Batılı ülkelerle varılan uzlaşmayı Ruhani’nin başarısı olarak görüyor. 2013’teki devlet başkanlığı seçimlerini genç seçmenlerin desteğiyle kazanan Ruhani’nin popülaritesini daha da artıracağı düşünülüyor. Anlaşmaya şu ana kadar muhafazakar kanattan da tepki gelmemesi dikkati çekti.

Haberin Devamı

Obama’nın işi daha zor

İran ile P5+1 ülkelerinin nükleer müzakerelerde uzlaşmaya varması ABD medyasında genel olarak olumlu karşılanırken, haber ve yorumlarda Başkan Barack Obama’nın nihai bir anlaşmaya varılması halinde bunu Kongre’ye kabul ettirmekte zorlanacağı yorumu yapıldı. Haberlerde Obama’nın Kongre’nin yanı sıra, İsrail ve Ortadoğu’daki diğer ‘şüpheci müttefiklerine de anlaşmayı satması gerektiği vurgulandı.
Tahran’a gitmek istiyor
ABD basını, Başkan Obama’nın yakın çevresine, görev süresi dolmadan başkent Tahran’ı ziyaret etmek istediğini söylediğini iddia etti. Obama dediğini yaparsa, eski Başkan Jimmmy Carter’ın 1977’deki Tahran ziyaretinin ardından İran’a giden ilk ABD lideri olacak.
Kahraman gibi karşılandı
Müzakerelerde İran heyetinin başında olan Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, başkent Tahran’a dönüşünde halkın yoğun ilgisiyle karşılaştı. Havaalanından kent merkezine gelinceye kadar sık sık durarak halkı selamlayan Zarif, “Müzakere ve anlaşmada bir tarafın tüm imtiyazlara sahip olması, diğer tarafın da buna teslim olması diye bir şey yok. Müzakerelerde bir takım imtiyazlar elde etmek için bazı imtiyazları karşı tarafa verebiliriz. Henüz yolun başındayız” dedi.
Anlaşmaya İsrail şartı
abd Başkanı Barack Obama’yla görüşen İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, anlaşmanın İran’ın bomba elde etmesini engellemekten ziyade önünü açacağını öne sürdü. Dün acil güvenlik toplantısı yapan Netanyahu, İsrail’in anlaşmaya ‘güçlü şekilde’ karşı çıktığını belirtti. Netanyahu hazırlanacak anlaşmaya, “İran, İsrail’in var olma hakkını tanır” maddesinin de eklenmesini istedi.

Haberin Devamı