Gazete Vatan Logo

Suudi Arabistan'dan Yemen'e operasyon!

Suudi Arabistan, Yemen’de Şii Ensarullah Hareketi’nin ilerleyişini durdurmak için askeri müdahalede bulundu. Operasyonu duyuran Suudi Arabistan, 10 ülkeden oluşan koalisyonun kayıplara karışan Devlet Başkanı’nı desteklemek için harekete geçtiğini duyurdu.

Suudi Arabistan'dan Yemen'e operasyon!

10:25 : Husileri desteklediği iddia edilen İran, Suudi Arabistan öncülüğünde Yemen'e düzenlenen hava operasyonlarını kınadı. İran Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Suudi Arabistan ve Körfez ülkelerinin Yemen'e yaptıkları askeri operasyon kınandı.

Tahran askeri operasyonun derhal durdurulması gerektiğini de duyurdu. İran, Şii Husilere maddi yardım ve askeri eğitim iddialarını reddediyor.

***

YEMEN’de Şii Husilerden oluşan Ensarullah Hareketi’nin başkent Sana’nın ardından Taiz ile liman kenti Aden’i de ele geçirmesi ve Devlet Başkanı Abdurrabu Mansur Hadi’nin Aden’i terkederek kayıplara karışmasının ardından Suudi Arabistan Yemen’e hava saldırısı düzenledi. Gece saatlerinde kameraların karşısına geçen Suudi Arabistan’ın ABD Büyükelçisi Abdül bin Ahmet el Cubeyir, 4 Körfez ülkesinin de aralarında bulunduğu 10 ülkenin operasyona katıldığını söyledi. Ülke ismi belirtmeyen Büyükelçi operasyondan önce ABD’ye danıştıklarını ancak Washington yönetiminin Yemen’e yönelik saldırıya katılmadığını söyledi.

Haberin Devamı

“Radikal gruplarla başa çıkabilmek için Yemen hükümetini desteklemek gerekiyor” diyen el Cubeyir, kayıplara karışan Cumhurbaşkanı Hadi’yi desteklediklerini ve Husi hedeflerini vurduklarını açıkladı.

‘İran’a izin vermeyiz’

Suudi uçaklarının Sana’yı bombaladığı belirtilirken, Büyükelçi El Cubeyir, kara operasyonun da sinyalini verdi. Cubeyir ilerleyen dakikalarda Suudi Arabistan ordusunun başka varlıklarının da harekete geçebileceğini söyledi.

Dün Husilerin Aden’de ilerleyerek havaalanını kontrol altına almalarının ardından Suudi Arabistan sınıra asker yığmıştı. Suudi Arabistan daha önce İran’ı Ensarullah Hareketi üzerinden Yemen’i kontrol altına almaya çalışmakla suçlayarak “buna izin vermeyeceğiz” açıklaması yapmıştı.

Yemen sınırına dev bir duvar ören ve Kızıl Deniz’deki donanma üssünü takviye eden Suudi Arabistan, Yemen saldırısını da BM’nin ve Arap Birliği’nin Hadi yönetimini destekleyen kararlarına dayandırdı. Yemen Dışişleri Bakanı Riyad Yasin Abdullah da Arap Birliği’ni Husilere müdahale etmeye çağrırken, Devlet Başkanı Hadi’nin ülkeyi terkettiği iddialarını yalanladı. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki de, saldırıdan hemen önce Hadi’nin Aden’deki konutundan kaçtığını doğruladı, Husilerin ilerleyişini ‘kabul edilemez’ olarak nitelendirdi.

Haberin Devamı

Ensarullah Hareketi, Yemen’e Suudi müdahalesi başlamadan hemen önce, dış müdahale isteyen Hadi’ye tepki gösterdi. Katar televizyonu El Cezire’ye konuşan Ensarullah Hareketi Sözcüsü Muhammed el-Buheyti böyle bir hamlenin kaosa neden olacağını söyledi. Ensarullah Hareketi, Hadi’nin kendilerine karşı savaşta “Halk Komiteleri” adı altında El Kaide’nin Yemen kolu olan Ensaru’ş- Şeria’yı kullandığını iddia ediyor.

Yemen’in devrik lideri Ali Abdullah Salih’in de emrindeki güçleri, Ensarullah’la birlikte halefi Hadi’ye karşı savaştırdığı belirtiliyor.

Suudi Arabistan ordusu, 2011’de Kral Halife yönetimine karşı isyanların patlak verdiği Bahreyn’e de müdahale etmişti.

'Saldırganlığa karşı gerekli adımları atacağız'
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Suud Faysal, Pazartesi günü Yemen’deki krizin barışçıl yollarla çözülmemesi halinde bölge ülkelerinin 'saldırganlığa karşı gerekli adımları atacağını' söylemişti.
Faysal, “Yemen'deki sorunun siyasi ve barışçıl yollarla çözülmesini umut ediyorum ama bu gerçekleşmezse bölge ülkeleri saldırganlığa karşı gerekli adımları atacaktır.
Elimizden geldiğince Yemen Devlet Başkanı Mansur Hadi’ye destek vereceğiz. Bunu sadece bir tarafı savunmak için değil Yemen’in istikrarını sağlamak için yapacağız” ifadelerini kullanmıştı.
Çatışmalar Aden sınırında
Aden'de, devrik Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih ve Husi Ensarullah Hareketi yanlısı olduğu belirtilen 39. Zırhlı Tugay'a bağlı birlik, Hadi yanlısı Halk Komiteleri'yle girilen çatışmaların ardından Uluslararası Aden Havalimanı'nı ele geçirdi.
Ancak Yemen Cumhurbaşkanı Abdurrabbu Mansur Hadi yanlısı Halk Komiteleri'nin, karşı saldırı düzenleyerek Aden Havalimanındaki kontrolü yeniden ele geçirdiği belirtildi.
Çatışmalarda ölen ya da yaralananlara ilişkin bilgi vermeyen kaynaklar, çatışmaların, havalimanı etrafında yer yer devam ettiğini aktardı.
Husiler, ülkenin en büyük hava üssü olan ülkenin güneyindeki Aned'i ve geçici yönetim merkezi Aden'e 60 kilometre uzaklıktaki Lahic kentini de dün ele geçirmişti.
Cumhurbaşkanlığına yakın kaynaklardan edinilen bilgilere göre Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi tüm devlet kurumlarındaki çalışanlara ve Aden halkına işyerlerini kapatıp evlerine dönmeleri talimatı verdi.
'Hadi kaçtı' iddiaları
Daha önce Başkent Sana'dan Aden'e kaçan Cumhurbaşkanı Hadi'nin nerede olduğu konusunda ise çelişkili bilgiler geliyor.
Associated Press Ajansı'na konuşan görgü tanıkları, Hadi'nin Arap Denizi'ne bakan bir tepenin üstünde bulunan sarayını bırakarak araç konvoyu ile ayrıldığını söylediler. Başka bir iddiaya göre ise Hadi deniz yoluyla şehri terk etti ve Cibuti'ye kaçtı.
Al Jazeera'ya konuşan bir insan hakları aktivisti ise, Hadi'nin nerede olduğunu bilmediklerini söyledi.
Ancak isminin açıklanmasını istemeyen bir üst düzey Cumhurbaşkanlığı yetkilisi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Cumhurbaşkanı Hadi ülkeyi terk etmedi ve bu yönde yapılan haberler gerçek dışıdır" dedi. Yetkili, Cumhurbaşkanı Hadi hakkında daha fazla bilgi vermedi.
Hadi konutundan ayrıldı
ABD Dışişleri Bakanlığı, Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'nin konutundan ayrıldığını teyit etti.
Bakanlık Sözcüsü Jen Psaki, günlük basın toplantısında, Cumhurbaşkanı Hadi ile bugün erken saatlerde temas kurduklarını ifade ederek, “Kendisi artık konutunda değil, bunu teyit edebilirim” dedi.
Hadi’nin gönüllü olarak ayrılıp ayrılmadığına yönelik soru üzerine de Psaki, “Bence gönüllü olarak konuttan ayrıldığı gayet açık” ifadesini kullandı.
Psaki, Hadi’nin şu anda bulunduğu yere dair bilgi veremeyeceğini ifade ederek, "Kendisiyle son günlerde temas halindeydik" diye konuştu.
Bir gazetecinin “Şehir düşmek üzere. Bu biraz zor bir gönüllü ayrılma durumu olmuyor mu” yorumu üzerine Psaki, “Konuyu anlamlandırmayı size bırakıyorum. Kendisinin zorla mı gönüllü mü ayrıldığı ve bunun ne anlama geldiğini karakterize etmek zorunda değilim” değerlendirmesinde bulundu.
Psaki, silahlı grupların Yemen’de kontrolü ele geçirmesinin kabul edilemez olduğunu söyledi.
Meşru geçişin, ancak, siyasi müzakereler ve tüm siyasi partiler arasında Körfez Arap Ülkeleri İş Birliği Konseyi'nin girişimi ve ulusal diyalog sonucundaki konsensüse varılmış bir anlaşma yoluyla olabileceğini belirten Psaki, Yemen’in geleceğininYemen halkı tarafından belirlenmesi gerektiğini belirtti.
Psaki, Husilerin eylemlerinin devamlı olarakYemen’deki dönüşümün altını kazıdığını söyledi.
"Suudilerin meşru kaygıları var"
Suudi Arabistan’ın Yemen sınırına askeri yığınak yaptığına ve Arap zirvesinde Yemen’e Arap güçlerinin gitmesine yönelik bir öneri sunacağına dair haberlerin sorulması üzerine Psaki, şunları kaydetti:
"Şu anda konuyla ilgili detaylara sahip değiliz. Bu haberlerin yeni olduğunu sanmıyorum. Suudi Arabistan ve Körfez Arap Ülkeleri İş Birliği Konseyi ülkeleriyle barışçıl siyasi geçişi teşvik etmek için yakından çalışıyoruz ve onların Husilerin agresif eylemlerine yönelik kaygılarına katılıyoruz. Suudilerin, coğrafi yakınlıkları dikkate alındığında Yemen’deki mevcut olayların kendi güvenliklerine olası etkilerine yönelik meşru kaygıları var ve sınırlarındaki güvenliği sağlamak için uygun önlemleri almakta olduklarını anlıyoruz."

Haberin Devamı