Gazete Vatan Logo

'Srebrenitsa soykırım değil'

Nikoliç o açıklamayı yineledi!

İTALYAN Corriere della Sera gazetesine bir röportaj veren Sırbistan Cumhurbaşkanı Nikoliç, 8 bin Boşnak’ın katledildiği Srebrenitsa’da yaşananların soykırım olmadığı görüşünü tekrarladı.

İtalya’ya resmi bir ziyaret düzenleyen Tomislav Nikoliç, Bosna’daki savaş sırasında 8 bin kişinin katledilmesinin, münferit bir olay olduğunu anlatırken, "Srebrenitsa’da yaşananlar asla soykırım değildir. Sırplardan bazı kişilerin gerçekleştirdiği, tamamen münferit bir suçtur. Parlamentomuz bunu zaten güçlü bir şekilde kınarken, bundan ‘soykırım’ diye söz etmemiştir" diye konuştu. Nikoliç, hiçbir Sırp’tan da bunu soykırım olarak tanımladığını duymadığını aktararak, "Hatta kendimin bile" dedi.

Röportajda, 2007 yılında ’Bosna Kasabı’ olarak adlandırılan, dönemin Bosnalı Sırplar’ın siyasi lideri Radovan Karadziç ile yine onların askeri lideri Ratko Mladiç’in suçlu olmadığı yönündeki açıklamasının hatırlatılması üzerine Nikoliç, "İkisi de şu an Lahey Adalet Divanı’nda. Dünya hukuk sisteminde kabul gördüğü üzere, suçlulukları ispatlanana, ceza verilene kadar masumdurlar" diyerek sözlerini sürdürdü.

KOSOVA’YI TANIMAKTANSA AB’Yİ UNUTURUM

Sırbistan’ın Avrupa Birliği’ne (AB) olan adaylık sürecini de değerlendiren Cumhurbaşkanı Nikoliç, "Avrupa bizden her şeyi isteyebilir ama sadece Kosova’nın tanınmasını istemesin. Kosova’yı tanımaktansa AB’ye girmeyi unuturum" sözlerini kullandı.

AB’ye 2000 yıldan beri girmeyi hedeflediklerinin altını çizen Nikoliç, bu konuda çok alanda reformlar gerçekleştirdiklerinin altını çizerek, "Önümüzde Kosova şartı var. Kosova nedeniyle büyük baskı altındayız. Bu doğru değil" dedi.

Haberin Devamı