Gazete Vatan Logo

Rus uçağına IŞİD bomba koymuş!

ABD ve İngiliz istihbaratı 224 kişinin can verdiği Rus Airbus A-321 yolcu uçağının Mısır’da düşmesinin IŞİD veya bağlı grupların uçağa önceden yerleştirdikleri bombanın patlaması sonucu gerçekleştiğini açıkladı.

Rus uçağına IŞİD bomba koymuş!

Düşen Rus uçağıyla ilgili IŞİD şüphesi doğrulandı. CNN’in ABD istihbarat kaynaklarına dayandırarak verdiği habere göre, bir istihbarat yetkilisi “Bagaj ya da uçağın başka bir kısmına yerleştirilmiş bombanın patladığına yönelik güçlü kanaat var” ifadesini kullandı. Haberde, bu kanaate kazanın meydana geldiği cumartesi gününden bu yana toplanan istihbarat raporları ile varıldığı kaydedildi. ABD’nin uçağın düşmesi öncesinde spesifik bir tehdit tespit etmediğini vurgulayan istihbaratçılar, buna rağmen Sina Yarımadası’nda dikkat çekici bir faaliyet artışının belirlendiğini ifade etti. Diğer bir ABD’li istihbarat yetkilisi ise uçağa IŞİD’in bomba yerleştirdiğine ilişkin kanıya örgütün iç iletişiminin takibi neticesinde ulaşıldığını belirtti.



Askeri uçaklar alacak

BBC’ye konuşan İngiliz yetkililer de ‘Son 24 saatte elimize ulaşan veriler uçağın bombayla düştüğünü doğruluyor’ ifadesini kullandı. Bu çerçevede önlem olarak Mısır’ın Şarm El Şeyh şehrinden İngiltere’ye gelen uçakların askıya alındığını bildiren Başbakanlık, İngiliz havacılık uzmanlarının Şarm El Şeyh’e seyahat etmekte olduklarını ve güvenlik konusuyla ilgili gerekli düzenlemeleri yapacaklarını kaydetti. İngiliz Hava Kuvvetleri halen bu bölgede tatilde olan ve uçak seferlerinin iptali nedeniyle ülkelerine dönemeyen 20 bin dolayındaki İngiltere vatandaşını Kıbrıs’taki İngiliz üssüne askeri uçaklarla taşımak için hazırlık yapıyor. İngiltere Başbakanı David Cameron da konuyla ilgili acil kabine toplantısına başkanlık edecek.

Haberin Devamı

Rusya ‘ihlal’ nedenini yine değiştirdi

Rusya Hava Kuvvetleri Komutanı Viktor Bondarev, Rusya’ya ait savaş uçağının, kendisine kilitlenen bir savunma sisteminden kurtulmak için manevra yaptığı esnada Türk hava sahasını ihlal ettiğini söyledi ve özür diledi. Rus “Komsomolsya Pravda” gazetesine mülakat veren Bondarev, Rusya’nın Suriye’de düzenlediği hava saldırılarını değerlendirdi. Bondarev, 3 Ekim’de Rusya’ya ait bir savaş uçağının Türk hava sahası ihlal etmesine ilişkin soruya, şu cevabı verdi: “Uçağımız Suriye’nin kuzeyinde görev uçuşunu tamamlamıştı. Hava oldukça bulutluydu. Uçağın Türk hava sahası yakınlarından geçtiği esnada radar, bir hava savunma sisteminin uçağa kilitlenmeye çalıştığını tespit etti. Pilot bu nedenle kaçış manevrası yapmak durumunda kaldı ve kısa süreliğine Türk hava sahasını ihlal etti. Bunu da açık bir şekilde kabul ettik.” Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, daha önce yaptığı açıklamada ise Rusya’ya ait savaş uçağının Türk hava sahasını “olumsuz hava koşulları” nedeniyle ihlal ettiğini ileri sürmüştü.

Haberin Devamı

‘Boşuna uğraşmayın biz yaptık dedik ya!’

IŞİD, Rusya’nın kendilerine yönelik hava operasyonları nedeniyle Rus uçağının düşürüldüğünü iddia eden bir video yayınladı. Çeçen ve Rus vatandaşı IŞİD üyelerinin yer aldığı videoda bir IŞİD’çi, ‘Öfkenizden kudurun, uçağı biz düşürdük’ diyor. IŞİD’liler ayrıca uçağın kendileri tarafından patlatılmadığını iddia edenlere de ‘Buyrun ispat edin’ diye meydan okudu.

Kara kutu da ‘bomba’ dedi

İrtibatın kesilmesinin ardından uçağın enkazını bulmakta zorlanan Mısırlı yetkililer İsrail’den yardım istemiş, Mısır hava sahasına giren bir İsrail keşif uçağı da enkazın yerini tespit ederek Mısır’a bildirmişti. Hemen sonrasında bulunan kara kutunun ilk incelemesi tamamlandı. Kara kutudan alınan veriler de uçağın motor tarafında gerçekleşen bir patlama sonucu havada parçalandığını gösterdi.

Haberin Devamı

224 kişiye mezar oldu

Şarm El Şeyh-St. Petersburg seferini gerçekleştiren Airbus A-321 tipi uçak geçen cumartesi günü havalandıktan kısa bir süre sonra 17’si çocuk, 217 yolcu ve 7 mürettebatıyla Mısır’ın Sina Yarımadası yakınlarında düşmüştü.

‘Güvenlik görevlileri Candy Crush oynuyordu’

Şarm El Şeyh’te havalimanından sorumlu müdür Abdel Wahab Ali, görevinden uzaklaştırıldı. Teröristlerin uçağa bombayı havalimanındaki güvenlik açığından faydalanarak yerleştirdiği sanılıyor. Nitekim güvenlik görevlilerinin bütün zamanlarını telefonlarında ‘Candy Crush’ oynayarak geçirdikleri bu nedenle denetimlerin sıkı bir şekilde yapılmadığı iddia edildi.

Haberin Devamı