Gazete Vatan Logo

Pasifik'ten dünyaya yayılan büyük korku

Dünyanın bir anda korkulu rüyası haline gelen Zika virüsünün kaynağının Güney Pasifik’teki bir ada olduğu belirlendi. Bulaşma noktası ise 2014’te Brezilya’da düzenlenen Dünya Kupası…

Pasifik'ten dünyaya yayılan büyük korku

Bilim insanları, sivrisineklerle yayılan ve hamile kadına bulaşması halinde yeni doğan bebekte beyin hasarına neden olan Zika virüsünün 2014’te düzenlenen Dünya Kupası’nda tetiklendiğine inanıyor.

VİRÜS İNSANDAN SİNEĞE BULAŞTI


Brezilyalı araştırmacılar, ülkedeki virüsün genetik profilini takip ederek, Güney Pasifik’teki Fransız Polinezya adasındaki Zika virüsüne ulaştı. Polinezya’da Zika virüsü bulaşmış bir kişinin 2014 Dünya Kupası sırasında Brezilya’ya geldiği, burada bir sinek tarafından ısırılması sonucu Güney Amerika ülkelerinde yayılmasıyla sonuçlandığı anlaşıldı.

RİSKLİ KANO TAKIMI


Başka bir araştırmacı ise, yine 2014’te gerçekleşen başka bir şampiyonada, Fransız Polinezya’dan gelen ve kano yarışında yer alan 4 takımla bağlantılı olabileceğini kaydetti.

Aşısı da yok tedavisi de


Acıbadem Maslak Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ayşe Sesin Kocagöz, virüsün oluşturduğu hastalığın aslında gripten farksız olduğunu ancak henüz bir tedavisi ve aşısının bulunamadığını söyledi. Hastalık ateş, kas ve eklem ağrısı, baş ağrısı, döküntü, göz kızarması gibi belirtilerle kendini gösterirken bir anlamda gribi andırıyor. Kocagöz “Gebeler bu virüs ile hastalanırsa en büyük risk bebekte oluyor” dedi. Virüs en fazla şu anda Brezilya’da görülüyor.

Haberin Devamı

Karnaval ve olimpiyat tehlikede


Zika salgınının 5 Şubat’ta başlayacak olan Rio di Janeiro Karnavalı’ndan önce patlaması, büyük endişe yarattı. Binlerce Brezilyalının ve turistlerin katıldığı etkinlikte, festival boyunca insanlar birbirine çok yakın kalabalıklar halinde oluyor. Öte yandan yetkililer, ağustos ayında Brezilya’da gerçekleşecek olan Rio Olimpiyatları’na gidecek olan atlet ve turistlere, planlarını iyice gözden geçirmeleri konusunda da uyarıda bulundu.

Kanada ve ABD'de alarm


Zika virüsü, virüsün görüldüğü ülkelere seyahat eden üç Kanadalıda tespit edildi. Kanada Federal sağlık Bakanı Jane Philpott, Kolombiya ve El Salvador’a seyahat eden Kanadalılardan ikisinin karantinaya alındığını duyurdu. ABD'de ise 11 eyalette 31 kişide Zika virüsü görüldüğü bildirildi. Yetkililer bu kişilerin Karayipler ve Latin Amerika'ya seyahat ettiğini belirtti.

Haberin Devamı