Gazete Vatan Logo

Milyonların bedava doktor kuyruğu

Sağlık sigortası olmayan milyonlarca kişinin, bedava muayene için saatlerce “mobil klinik” sırası beklediği bu ülkeyi duyunca çok şaşıracaksınız. Yeni sigorta sistemi de milyonlara milyonla...

Milyonların bedava  doktor kuyruğu

ABD’de sigortası ve yeterli parası olmayan milyonlarca hasta farklı kentlerde kurulan ‘ücretsiz mobil kliniklerde’ tedavi olabilmek için saatlerce sıra beklerken, yeni sağlık sigorta sistemine ilişkin belirsizlikler ülkedeki krizi derinleştiriyor. ABD Başkanı Donald Trump’ın en önemli seçim vaatlerinden olan ancak bugüne kadar vadettiği şekilde gerçekleştiremediği yeni sağlık sigorta yasası ülke gündemindeki yerini koruyor.

2016 yılında en az 28 milyon kişinin herhangi bir sağlık sigortası alamadığı ABD’de, Obamacare olarak bilinen mevcut sağlık sigorta yasasının iptal edilmesi durumunda kademeli olarak en az 20 milyon kişinin daha sigortasız kalacağına vurgu yapılıyor. Sağlık yasası krizi derinleşirken sigorta ücretlerinin çok pahalı olmasından dolayı geçen yıl herhangi bir sigorta paketi alamayan milyonlarca kişi, belli kentlerde kurulan mobil kliniklerde ücretsiz sağlık hizmeti alabilmek için saatlerce sıra bekliyor.

ABD’deki sağlık krizinin en çarpıcı örneklerinden Virginia eyaletinin Charleston kentindeki mobil klinikte bekleyen hastalarla konuşuldu. Söz konusu bölgede sağlık hizmeti alabilmek için geceden sıraya giren yüzlerce kişi, RAM (Remote Area Medical) adı verilen ücretsiz mobil kliniklerde sağlık sorunlarına çare bulmaya çalışıyor. Charleston’daki mobil klinikte sıra bekleyen Amerikalılar göz ve diş rahatsızlıklarının en fazla şikayet edilen konular olduğu belirtildi.

Haberin Devamı

Sigorta ücretlerinin yüksek olduğu ABD’de sigortası ve yeterli parası olmayan binlerce hastanın bu tür mobil kliniklerde tedavi hizmeti aldığını dile getiren hastalar, “sağlık sisteminin çok pahalı olmasından” ve “sigortalarını ödeyememekten” şikayet ettiler.

RAM klinikleri

İngİlİz Stan Brock tarafından 1985’te kurulan kliniklerinin amacı mülteci kamplarına ve ücra bölgelerde yaşayanlara sağlık hizmeti götürmek iken, ABD’nin birçok kentinde sağlık hizmetine ulaşamayan yoksullar da 900 mobil klinikten yararlanmaya başladı. Brock, ABD Başkanı Donald Trump’ı da bu merkezlerden birini görmeye çağırdı. ABD, gelişmiş 11 ülke arasında en kötü sağlık hizmeti sunulan ülke.

Haberin Devamı