Gazete Vatan Logo

Jüri ağlayarak ‘idam edin’ dedi

3 kişinin hayatını kaybettiği 264 kişinin yaralandığı Boston maratonuna bombalı saldırı düzenlemekten suçlu bulunan Cevher Tsarnaev, jüri tarafından idam cezasına çarptırıldı. İnfaz edilirse 11 Eylül’den sonra idam edilen ilk terörist olacak

Boston Mahkemesi’nde jüri, idam cezasını içeren 17 suçun tamamından Tsarnaev’i idam cezasına çarptırdı. Karar açıklanırken, mahkeme salonunda saldırıda ölenlerin yakınları ve yaralananlar da yer aldı. 21 yaşındaki Tsarnaev’in kaderini, 7’si kadın 5’i erkek 12 kişilik jüri belirledi. Karar, toplamda 14,5 saat süren tartışmanın ardından alındı. Mahkeme salonunda bulunan basın mensuplarının anlattıklarına göre, karar açıklandıktan sonra salonu ölüm sessizliği sardı. Mahkeme salonunda bulunan CBS televizyonun muhabiri, “Tsarnaev yutkundu ve parmaklarını saçlarından geçirdi. Avukatı Miriam Conrad, eliyle ağzını kapatarak yüksek sesle içini çekti” diye aktardı. Mahkeme başkanı yargıç George O’Toole, jüriye teşekkür ederek, gelecek için model olduklarını söyledi. Jüri üyelerine röportaj izni veren yargıç, duruşmalar sırasında jüri üyelerinin aldığı tüm notların imha edilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

‘Bu korkunç suça uygun’

Tsarnaev’e verilen idam cezası, avukatları için ilk başarısızlık oldu. Tsarnaev, ünlü idam cezası karşıtı Judy Clark’ın idam cezasına çarptırılan ilk müvekkili oldu. Karar açıklandıktan sonra, Tsarnaev’in yakınları ile birlikte birkaç jüri üyesinin de ağladığı görüldü. Jürinin Cevher Tsarnaev’e verdiği cezaya, ABD Adalet Bakanı Loretta Lynch’ten destek geldi. Lynch, “Ceza böyle korkunç bir suça uygun” dedi. Tsarnaev, aralarında kitle imha silahı kullanımı, dört kişi öldürme, bomba üretimi, silah taşıma, araç çalmanın da yer aldığı 17’si idam cezası içeren 30 suçlamanın tamamından suçlu bulundu. Cevher, ağabeyi Tamerlan ile birlikte, ABD’de 15 Nisan 2013’te 23 bin kişinin katıldığı Boston Maratonu’nun bitiş çizgisi yakınlarında ev yapımı 2 bomba patlatarak 3 kişinin ölümüne, 264 kişinin de yaralanmasına yol açmıştı. Tamerlan Tsarnaev, polis tarafından ölü olarak ele geçirilmişti.

Haberin Devamı

3 kişi ölmüştü

ABD’de, 15 Nisan 2013’te Boston Maratonu sırasındaki saldırıda 3 kişi hayatını kaybetmiş, 264 kişi yaralanmıştı. FBI’ın, saldırının Cevher ve Tamerlan Tsarnaev kardeşler tarafından yapıldığını ortaya çıkarmasının ardından aranan 26 yaşındaki Tamerlan Tsarnaev polisle girdiği çatışmada vurularak öldürülmüştü.

Haberin Devamı

Hiç infaz edilmeyebilir

21 yaşındaki Tsarnaev’in, cezasının ne zaman infaz edileceği ise açıklanmadı. Davanın görüldüğü Massachusetts eyaletinde yaklaşık 70 yıldır kimsenin idam edilmediği belirtiliyor. ABD’de 1988 yılından bu yana federal mahkemeler tarafından idam cezası verilen 74 sanıktan sadece üçünün cezası infaz edildi. 1984 yılında da eyalet suçlarında idam cezası kaldırılan Massachusetts’te, federal mahkeme tarafından Tsarnaev için verilen zehirli iğne ile idam kararının uygulanmasına yönelik tepkiler gelebileceği kaydediliyor.