Gazete Vatan Logo

Japonya eski başbakanı Şinzo Abe kimdir? Şinzo Abe neden öldürüldü?

Japonya eski başbakanı Shinzo Abe silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti. Dünya gündemini sarsan suikast sonrasında saldırganın kimliği ve Japonya eski başbakanı Şinzo Abe’nin neden öldürüldüğü merak ediliyor. Peki, Japonya eski başbakanı Şinzo Abe kimdir? Şinzo Abe neden öldürüldü? Şinzo Abe’yi kim öldürdü? İşte detaylar…

Japonya eski başbakanı Şinzo Abe kimdir? Şinzo Abe neden öldürüldü?

Japonya eski başbakanına suikast! Japonya'nın eski başbakanı Shinzo Abe uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti. Abe, Nara kentinde katıldığı bir mitingde konuşma yaptığı sırada silahlı saldırıya uğradı. Eski başbakan, art arda duyulan iki el silah sesinin ardından yere yığıldı. Göğsünden vurulan Abe, bilinci kapalı şekilde hastaneye kaldırıldı. Abe, burada yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

ŞİNZO ABE KİMDİR?

Shinzo Abe, 1954 yılında Japonya'nın Nagata kentinde dünyaya geldi.

Siyasi bir ailede doğan Abe'nin büyükbabası Kan Abe ve babası Shintarō Abe da siyasetçiydi. Annesi Yōko Kishi ise eski Başbakanlardan Nobusuke Kishi'nin kızıydı.

Daha sonra ABD'ye Güney California Üniversitesi'nde siyasal bilgiler okumak üzere taşındı. Nisan 1979'da Kobe Steel'da çalışmaya başladı.

1982'de şirketten ayrılarak çeşitli yerlerde çalıştı: yetkili asistan, Dışişleri Bakanı, LDP'nin Genel Konseyi'nin oturum başkanının özel sekreteri ve LDP Genel Sekreterliği'nde sekreter oldu.

9 Eylül 2007 tarihinde Afganistan'da görev yapan Japon Deniz Kuvvetleri personelini geri çekme planını askıya aldı.

Haberin Devamı

SHİNZO ABE NEDEN İSTİFA ETTİ?

Shinzo Abe, 12 Eylül 2007 tarihinde sağlık sorunlarını ileri sürerek Japonya Başbakanlığı görevinden istifa etti.

478 oyun 328'ini alarak ikinci kez Japonya Başbakanı oldu. Tekrar Başbakan seçilen Abe, bu göreve ikinci kez gelerek son 6,5 yılda seçilen 7. Başbakan oldu. 26 Aralık 2012 tarihinde göreve başlamıştır.

Abe, başbakanlığı döneminde Türkiye ile iyi bir ilişki sürdüren Abe, Marmaray açılışı, Japon Bahçesi açılışı, G-20 gibi etkinlikler için defalarca Türkiye'ye gelmişti.

SHİNZO ABE NEDEN ÖLDÜRÜLDÜ?

Abe, 8 Temmuz 2022'de Nara kentinde katıldığı bir mitingde konuşma yaptığı sırada, silahlı saldırıya uğradı ve ağır yaralandı.

28 Ağustos 2020'de Abe, ülseratif kolit rahatsızlığının yeniden tekrarlamasını gerekçe göstererek Başbakanlıktan ve Liberal Demokrat Partisinin Genel Başkanlığı'ndan istifa etti.

SHİNZO ABE’Yİ KİM ÖLDÜRDÜ?

Kimliği Tetsuya Yamagami olarak açıklanan saldırgan ise gözaltında.

Haberin Devamı