Gazete Vatan Logo

İstenmeyen halk denizde ölüme terk edildi!

Teknedeki 10 kişi açlıktan öldü

İstenmeyen halk denizde ölüme terk edildi!

Budistlerin şiddeti ve ‘istenmeyen halk’ ilan edilmeleri nedeniyle Myanmar’dan kaçan Rohingya Müslümanlarını kimse istemiyor. Bir tekneye yığılan 700 kişi, 1 haftadır Tayland açıklarında aç susuz bekliyor.

Myanmar’da 1982’de kabul edilen yasayla vatandaşlık haklarını kaybeden ve BM tarafından “eziyet gören dini azınlık” olarak kabul edilen Rohingya Müslümanları, ülkenin batısındaki Arakan eyaletinde yaşadıkları derme çatma kamplarda şiddet ve açlıkla yüz yüze kalınca çareyi başka ülkelere kaçmakta buluyor. Derme çatma teknelere yığılan binlerce kişi ölümü göze alarak denize açılıyor. Geçen hafta bu teknelerden üçü Endonezya kıyılarına vurdu. Endonezya karaya vuran bu mültecileri mecburen ülkeye alıp kamplarda topladı. Ancak onlar kadar şanslı olamayan bir gemi dolusu insan, karaya ulaşamadı. Çevre ülkelerden hiçbirinin kabul etmediği aralarında kadın ve çocuklarında olduğu 700 kişiyle dolu tekne, bir haftadır Tayland yakınlarındaki Andaman Denizi’nin ortasında bekliyor. Myanmar’a da dönemeyen Rohingya Müslümanları, açlık ve susuzlukla savaşıyor. Teknedeki Arakanlılardan 10’unun açlık ve susuzluğa daha fazla dayanamayıp öldüğü haberi ulaştı. Sığınmacılardan bazılarının ise susuzluklarını gidermek için kendi idrarlarını içmeye başladıkları öne sürüldü.

Haberin Devamı

Üç ülke arasında pinpon topu gibiler
Genellikle Tayland’ı atlama tahtası olarak kullanıp Malezya’ya geçmeye çalışan Arakanlı Müslümanlar, göçmen akınını önlemek için çıkarılan yasalar yüzünden bu ülkelerin kıyılarından döndürülmeye başlandı. Tayland, Endonezya ve Malezya göçmenleri pinpon topu gibi birbirine paslamaya çalışıyor. 3 ülke de sığınmacıları ülkelerine almayı reddediyor ve gemiyi kıyılarından açık denize gönderiyor.
4 aşamalı askeri plan
Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier, Antalya’da NATO dışişleri bakanları toplantısında da Avrupa Birliği’nin Birleşmiş Milletler şemsiyesi altında insan tacirlerine karşı bir askeri misyon oluşturmak istediğini açıklamıştı. Avrupa Birliği’nin de bu konuda dört aşamalı bir plan hazırladığı belirtiliyor. Alman haber ajansı dpa’nın haberine göre, planın ilk aşaması gizli servislerden gelen bilgi ve askeri keşif kapasitesiyle durumun belirlenmesini öngörüyor. İkinci aşamada gemilerin durdurulması ve el konulması, üçüncü aşamada geminin açık denizlerde imha edilmesi, dördüncü aşamada da Libya’da istikrarın sağlanmasının ardından oradaki güvenlik güçlerine sınırların korunmasında yardım edilmesi planlanıyor.
BİR DERİ BİR KEMİK KALDILAR
Balıkçılar kurtardı
Arakanlı Müslümanları taşıyan gemilerden biri batmak üzereyken Endonezyalı yerel balıkçılar tarafından bulundu ve çekilerek kıyıya ulaştırıldı. Endonezya, göçmenleri taşıyan ve kıyıya ulaşmak isteyen bir başka gemiye ise izin vermedi. Endonezya’nın Langsa kentinden bir emniyet yetkilisi AFP haber ajansına, elde ettikleri ilk bilgilere göre göçmenlerin Malezya gemileri tarafından Endonezya sularına doğru uzaklaştırıldığını, geminin Endonezya sınırına girdikten sonra batmaya başladığını, yerel balıkçıların da kendi gemileriyle onları çekip sahile götürdüğünü söyledi.
Budistler katletmişti
Rohingya Müslümanları Arakan’da sadece kendileri için uygulanan bazı kısıtlamalara maruz kalıyor. Resmen evlenmelerine olanak tanınmayan çiftlere sadece iki çocuk için izin veriliyor. Doğan çocuklar için ise doğum belgesi düzenlenmiyor. İnsan hakları örgütleri, Rohingya Müslümanlarının hem şiddet olaylarına hem de yasal, ekonomik ve toplumsal ayrımcılığa maruz kaldığına dikkati çekiyor. 2012’de eyalette Budistler tarafından düzenlenen saldırılarda çoğu Müslüman yaklaşık 280 kişi yaşamını yitirmişti. Yüzlerce ev ve iş yerinin ateşe verildiği çatışmalar yüzünden binlerce kişi, bölgeyi terk etmek zorunda kalmıştı. Her yıl binlerce Rohingya Müslümanı, Arakan’dan teknelerle kaçarak, başka ülkelere gitmeye çalışıyor.

Haberin Devamı