Gazete Vatan Logo

İsrail’in ‘suikast sırları’ açığa çıktı

İsrail’de piyasaya çıkan bir kitap, İsrail istihbaratı ve ordusunun son 70 yılda kullandığı binlerce suikast yöntemini kamuoyuna ifşa etti

İsrail’in ‘suikast sırları’ açığa çıktı

İsrail’de Yediot Aharonot gazetesinin istihbarat muhabiri Ronen Bergman’ın kaleme aldığı ‘Ayağa Kalk ve Önce Sen Öldür’ (Rise and Kill First) adlı kitap, İsrail ordusu ve istihbarat servislerinin yıllardır kullandığı sofistike suikast yöntemlerini ortaya çıkarttı.

Bergman, aralarında eski başbakanlardan Ehud Barak ve Ehud Olmert ile Mossad gizli servisinin eski başkanı Meir Dagan’ın da bulduğu bine yakın kişiyle yaptığı röportajlarla, İsrail’in yıllardır yürüttüğü gizli operasyonlara ışık tutmuş oldu.

2 bin 700 operasyon

Kitapta anlatıldığına göre İsrail istihbaratı, kurulduğu dönemden bu yana ‘düşman’ saydığı kişilere karşı en az 2 bin 700 suikast operasyonu düzenledi.

Bergman, İsraillilerin geliştirdiği çok sayıda suikast tekniğinin yanı sıra istihbarat toplama ve operasyon yürütme tekniklerinin de bugün başta ABD olmak üzere pek çok ülke tarafından kullanıldığına işaret etti.

Üstü kapalı kabul

Bergman, yaptığı görüşmeler ışığında, İran’ın tartışmalı nükleer enerji programında görevli bilim insanlarına yönelik suikastleri İsrail istihbaratının düzenlediği sonucuna vardığını belirtiyor.

Haberin Devamı

Bergman’a göre Filistin’in 2004’te ölen eski lideri Yaser Arafat da, ‘büyük olasılıkla’ İsrail’in hedefleri arasında yer aldı. Bergman kitabında, “Arafat’ın ölümü İsrail istihbaratının kullandığı suikast yöntemleriyle uyuşuyor, ama gerçekte ne olduğunu anlatamam, zira ordu sansürü buna engel oluyor” diye yazdı. Arafat’ın ailesi, Filistin liderinin radyasyon zehirlenmesinden öldüğünü iddia ediyordu.

Zehirli diş macunu

Kitapta yer alan en ilginç suikast tekniklerinden birisi zehirli diş macunu. Mossad’ın kullandığı teknikle hedeflenen kişinin bir ay içerisinde ölmesi sağlanıyor. Mossad ajanlarının diğer favori yöntemleri arasında patlayan cep telefonları, bomba yerleştirilmiş araba lastikleri ve insansız hava araçları yer alıyor.

Kitapta anlatıldığına göre İsrail istihbaratı denizaşırı ülkelerde gerçekleştireceği operasyonlarda, 1970’lerde açtıkları yüzlerce paravan firmayı kullanıyor.