Gazete Vatan Logo

Irak petrolünün kalbi IŞİD'den geri alındı

IŞİD'den geri alınan petrolün kalbi Beyci, Irak güvenlik güçleri ve Şii milislerce kontrol ediliyor.

Irak petrolünün kalbi IŞİD'den geri alındı

Irak'ta IŞİD'den geri alınan Salahaddin vilayetine bağlı ülkenin en büyük petrol rafinerisine sahip Beyci kasabası, yoğun çatışma ve hava saldırıları nedeniyle harabeyi andırıyor.

Başkent Bağdat'ın 210 kilometre kuzeyinde yer alan petrol bölgesi Beyci, Irak ordusuna bağlı El-Fırkatu'z-Zehebiyye, Birleşik Polis Teşkilatı, Salahaddin Operasyonları ve Şii milis güçlerden oluşan Haşdi Şabi'ye bağlı Bedir Gücü, Ketaib-i Hizbullah, Asaib Ehlilhak, Cund'ul-İmam ve Ketaib-i İmam Ali tarafından kontrol ediliyor.

Bedir Gücü komutanlarından Muin el-Kadimi, Beyci'ye kuzeyden saldırı düzenlediklerini dile getirerek, "IŞİD güneyden saldıracağımızı düşünüyordu. Bizim için önemli olan Beyci rafinerisi ve Sıniyye bölgesini geri aldık. Sıniyye çok sayıda IŞİD liderinin bulunduğu merkezi bölgeleriydi" dedi.

Bölgede özellikle Şii milislere ait bayrak, flama ve Şii otorite Ali es-Sistani ile İran'nın dini lideri Ali Hameney'in posterlerinin bazı binalar ve milislerin kullandığı araçlarda asılı olması dikkati çekti.

Yoğun çatışma yorgunu Beyci kasabasında birçok iş yeri ve yerleşim binası ABD'nin öncülüğündeki uluslararası koalisyon güçleri ve Irak hava saldırıları sonucu yerle bir edilmiş. Çatışmalar sırasında IŞİD militanlarının kullandığı öne sürülen onlarca askeri araç havadan yapılan bombardıman sonucu imha edilerek, kullanılamaz hale getirilmiş.

Rafinerinin durumu İran'a bağlı

Haberin Devamı

Bedir Gücü, Asaib Ehlilhak ve Ketaib-i Hizbullah milislerince kontrol edilen Beyci rafinerisinden ise yer yer çatışma sesleri ve siyah dumanlar yükseliyor. IŞİD militanları tarafından döşenen mayın ve patlayıcı maddeler gerekçe gösterilerek gazetecilerin içeri alınmasına izin verilmiyor. Ancak milis güçlere yakınlığıyla bilinen bazı yerel basın kuruluşlarının ise rafineri bölgesine alındığı da görüldü.

Adının açıklanmasını istemeyen bir Irak Birleşik Polis Teşkilatı mensubu, "Rafineriye geri alındıktan hemen sonra girdik. Yalnız merkezine ulaşabilmemiz saatlerimizi aldı. Can kaybının yaşanmaması için titizlikle ilerledik çünkü IŞİD, her yere mayın ve patlayıcı madde döşemiş. Çatışmalarda bölgeden bölgeye intikalleri için tüneller kazmış ve bu tünellerin içerisini askeri mühimmatlarla doldurulmuş" diye konuştu.

Haberin Devamı