Gazete Vatan Logo

İngiltere’den Brüksel’e rest

İngiltere Başbakanı Cameron, ülkesinin AB üyesi olarak kalması için talep ettiği 4 şartı açıkladı. Cameron, şartları kabul edilmezse İngiltere’de gerçekleşecek AB referandumunda ‘hayır’ kanadını destekleyecek.

İngiltere’den Brüksel’e rest

İngiltere Başbakanı David Cameron, ülkesinin Avrupa Birliği (AB) üyeliği ile ilgili merakla beklenen şartlarını açıkladı. Cameron, Londra’daki Uluslararası İlişkiler Kraliyet Enstitüsü’nde yaptığı konuşmada AB’nin köklü bir değişime ihtiyacı olduğunu söylerken, birlik içinde birden fazla para birimi kullanılabileceğini belirterek Euro politikasına karşı çıktı. AB ülkeleri arasında dolaşım serbestliğini de eleştiren Cameron, yeni AB üyelerinde ekonomi, diğer üyelerle eşit düzeye gelinceye kadar serbest dolaşım hakkından yararlanmamaları gerektiğini belirtti.

‘Daha az AB’

“Daha az AB daha iyi” diyerek Brüksel’in üye ülkeler üzerindeki etkisinin azaltılmasını isteyen Cameron, 1998’de Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne uyumlu hale getirilen İngiltere İnsan Hakları Yasası’nın yerine, İngiltere’nin bağımsız Haklar Kanunu’nun getirileceğini de kaydetti. İngiltere Başbakanı, yeni kanunla kurumların AB düzenlemelerine bağımlı olmayacağını vurguladı. AB’nin İngiltere’nin şartlarını görmezden gelmesi halinde Londra’nın birlik içinde kalıp kalmamayı değerlendireceğini kaydeden Cameron, “Ülkemizin endişeleri duymazlıktan gelinirse AB’nin bizim için doğru olup olmadığını düşüneceğiz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Mektup gönderdi

Cameron, değişiklik taleplerini, ‘AB ile yeniden müzakere mektubu’ adlı metinle Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk’a resmi olarak iletti. Tusk İngiltere’nin taleplerini ay sonuna kadar değerlendirecek ve 17-18 Aralık’taki AB zirvesinde gündeme getirecek.

Cameron’ın 4 şartı

1- İngiltere’nin ‘giderek yakınlaşan bir AB’ hayalinin dışında tutulmalı. Bu sadece ‘sıcak sözlerle’ olmamalı, İngiltere birliğin kurucu ‘Lizbon Anlaşması’ndan muaf tutulmalı ve bu yazılı şekilde, Birleşmiş Milletler’de onaylanacak bir protokolle garanti edilmeli

2- İngiltere’ye göç eden AB vatandaşları, devlet yardımlarından 4 yıl sonra faydalansın (Cameron bu konuda müzakereye açık)

3- Euro bölgesi dışındaki AB üyelerinin ‘Euro para birimini kullanan üyelerle eşit muamele görmeli. Eğer ortak para birimine geçmemiş üyeler kenara itilirse AB bize uygun bir topluluk olmaktan çıkar

Haberin Devamı

4- Rekabet AB’nin DNA’sına yazılmalı

‘Bazı talepler problemli’

Cameron’ın konuşması, ‘AB’den çıkış kampanyası resmen başladı’ yorumlarına neden oldu. AB Komisyonu Sözcüsü Margaritis Schinas, değişiklik taleplerinden bazılarının ‘son derece problemli’ olduğu yorumunu yaptı. Schinas, Cameron’ın serbest dolaşıma getirmek istediği kısıtlamanın AB vatandaşları arasında ayrımcılığa yol açacağını vurguladı.

‘İmkansız değil’

Cameron, taleplerinin AB’nin 27 üyesinin tamamı tarafından kabul edilmesi gerektiğini söyledi. Cameron, “İmkansız bir istek gibi göründüğünün farkındayım. Ama imkansız değil, müzakere edilebilir” dedi. Cameron, taleplerinin karşılanması durumunda, 2017’de ülkesinde gerçekleşecek AB referandumundan evet kararı çıkması için tüm gücüyle çalışacağını vurguladı.