Gazete Vatan Logo

İdlib’de kritik haftaya girildi

Suriye ordusu, İdlib’i geri almak için harekâta hazırlanırken, ABD’nin 3 milyon sivilin yaşadığı kent için çözüm arayışları henüz sonuç vermedi

İdlib’de kritik haftaya girildi

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Cuma günü paylaştığı Twitter mesajlarında Rus mevkidaşı Sergey Lavrov’u işaret ederek, “Lavrov İdlib’e yönelik Suriye ve Rusya saldırısını savunuyor. Ruslar ve Esad bunun önüne geçilmesi gerektiğini kabul etmişlerdi. ABD yaşananları zaten tehlikeli boyutlarda olan şiddeti tırmandırıcı adımlar olarak görmektedir” demişti. Lavrov ise İdlib’i ‘çıban’ olarak tanımlamış ve “Umarız batılı güçler bölgenin terörden temizlenmesini engellemeye kalkışmaz” demişti.

ABD uyarıyor ama...

Fransız haber ajansı AFP konuya ilişkin analiz haberinde, “ABD’li diplomatlar perde arkasında Moskova’yı aktif biçimde uyarıyor. Ancak şu ana kadar Rusya pozisyonunu değiştirmiş değil” ifadelerini kullandı. AFP’ye konuşan Washington merkezli düşünce kuruluşu Hudson Enstitüsü’nden araştırmacı Jonas Parello-Plesner, “ABD’nin sözlü uyarı ateşleri işe yaramıyor çünkü Washington’un yaklaşımı Suriye’de sahadaki gerçeklerle örtüşmüyor. Esad karada İran’ın havada ise Rusya’nın desteğini alarak ilerlemeye devam ediyor. ABD ise umutlarını Birleşmiş Milletler destekli sönük Cenevre barış sürecine bağlamış durumda” dedi.

Haberin Devamı

AFP’ye konuşan Hudson Enstitüsü analisti Jonas Parello-Plesner, “Yeni bir kimyasal silah saldırısı durumunda Batılı güçler Nisan ayındaki gibi sınırlı bir hava operasyonu başlatabilir. Ancak bu gelişme de ABD’nin Suriye’de askeri angajmandan kaçınan tavrında bir değişiklik anlamına gelmez” yorumunu yaptı.

ABD çok direnemez

Atlantic Council araştırmacısı Faysal Itani ise ABD’nin İdlib harekâtına çok fazla direnmeyeceğini öngörürken, “Suriye’nin güneyinde, Şam çevrelerinde, Halep’te düzenlenen harekâtlara karşı çıkmayan ABD’nin İdlib’e karşı çıkmasını gerektirecek bir neden yok” dedi ve Rusya’nın da bu yaklaşımın farkında olduğunu vurguladı.

Itani, askeri operasyonların ardından Washington’un müzakerelerle çıkarlarını gözetmeye çalışacağını ancak şu anda askeri gelişmelerin ışığında avantajın Suriye ordusu ve Rusya’nın elinde olduğunu ifade etti.