Gazete Vatan Logo

"Halen 6 aktif terör hücresi mevcut"

Fransa polisi 6 İslamcı terör hücresinin halen aktif olmasından korkuyor. Paris'te ise Hayat Boumeddiene'e ait olan Mini Cooper marka bir araç aranıyor. Fransa Başbakanı Valls, ülkesinin "savaş halinde" olduğunu söyledi.

Geçtiğimiz hafta haftalık karikatür dergisi Charlie Hebdo'ya düzenlenen saldırıyla başlayan terör saldırıları 17 kişinin hayatına kaybetmesine sebep olmuştu. 10 binden fazla askerin dolaştığı Paris sokaklarında, yahudi öğrencilerin okuduğu okulları 5 bin polis koruyor.

Fransa polisi en fazla 6 İslami terör hücresinin ülkede aktif olduğunu tahmin ediyor.

Fransa Başbakanı Manuel Valls, ülkesinin "savaşta" olduğunu ve geçen hafta düzenlenen terör saldırılarının suç ortakları olduğunun 'şüphe getirmez' olduğunu söyledi.

Suriye'de olduğuna inanılan Hayat Boumeddiene'e ait bir aracın ise şüpheli bir terörist tarafından kullanıldığı belirlendi.



Fransız polisi şu anda Paris sokaklarında Mini Cooper marka bir aracı arıyor.

Hayat Boumeddiene ise 2 Ocak günü Türkiye'ye havalimanından giriş yaparken pasaport kontrolündeki güvenlik kameralarına yakalandı. Kocası Amedy Coulibaly'nin koşer markette 4 kişiyi öldürmesinden 1 hafta önce yaşanan bu olayda, Boumeddiene'in yanında 23 yaşındaki Mehdi Sabri Belhoucine olduğu belirlendi.

26 yaşındaki Hayat Boumeddiene'in, Coulibaly'nin 9 Ocak'ta cinayetleri işlemesinden bir gün önce Suriye'ye giriş yaptığı tahmin ediliyor.

İngiliz istihbarat servisleri Boumeddiene'in yerini belirlemek için Fransız ve Türk istihbarat servisleri ile koordineli çalıştığını açıkladı.

Rakka'da olduğu tahmin edilen Boumeddiene'in IŞİD tarafından korunduğu tahmin ediliyor. Polis, Hayat'ın yeni saldırılar düzenlemesinden korkuyor.

The Times Gazetesi Hayat Boumeddiene ile ilgili şu iddiaları yayınlamıştı:

Haberin Devamı

Hayat Boumeddiene’in son olarak IŞİD’in Suriye’deki başkenti Rakka’dan iki saat uzakta tespit ediliği duyuruldu ve şöyle dendi: “Hayat Boumeddiene, adının Mehdi Sabri Belhouchine olduğu bildirilen bir kişi ile birlikte Türkiye’ye gitti. İstanbul’da iki gün dolaştıktan sonra 4 Ocak’ta bir iç hat seferi ile IŞİD’in aktif şekilde varlık gösterdiği bilinen Suriye sınırındaki Şanlırufa kentine hareket ettiler... Boumeddiene, Türkiye’den Fransa’yı 18 kez aradı. Türkiye’de bulunduğu sırada telefonundan en son sinyal, Coulibaly’nin kadın bir polisi öldürdüğü Perşembe günü geldi.”

Haberin Devamı

Türkiye'nin ise Hayat Boumeddiene'i 70 lira civarında bir ücrete sınırı geçmesine yardımcı olan çeteyi araştırdığı açıklandı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise Hayat Boumeddiene ile ilgili şu açıklamaları yapmıştı:

Bakan Çavuşoğlu, Fransa'da bir süpermarkete saldırı düzenleyen Amedy Coulibaly'nin eşi Hayat Boumedienne'yle ilgili olarak: "2 Ocak'ta Madrid üzerinden Türkiye'ye gelmiş. Havaalanında görüntüleri var. Daha sonra beraberinde başka bir insanla Kadıköy'de bir otelde kalmış, sonra 8 Ocak'ta da Suriye'ye geçmiş. O da telefon kayıtlarından belli oluyor" dedi. Yabancı savaşçılar konusunun Türkiye için ciddi bir mesele olduğunu kaydeden Çavuşoğlu, "Daha Fransa sormadan, biz bu bilgeleri elde eder etmez paylaştık. 'Bakın aradığınız şahıs gelmiş, burada kalmış ve Suriye'ye kaçak bir şekilde geçmiş' dedik" ifadelerini kullandı.