Gazete Vatan Logo

Gazeteciler ‘izlenecek’

ABD Adalet Bakanlığı, Beyaz Saray’dan yaşanan ‘haber sızıntılarının’ kaynağını ortaya çıkarmak için çok sayıda gazetecinin telefon görüşmelerini izlemeye alacak

Gazeteciler ‘izlenecek’

ABD’de ana akım medyada son dönemde yer alan Beyaz Saray kaynaklı haberlerin artması üzerine harekete geçen Adalet Bakanlığı, bahsi geçen haberlerde imzası bulunan gazetecilerin cep telefonu görüşmelerini incelemek için harekete geçti.

Yerel basında çıkan haberlere göre Adalet Bakanlığı, Yabancı İstihbarat İzleme Mahkemesi’nde konuya ilişkin bir emir çıkarttı. Haberde Beyaz Saray yetkililerinin, gazetecilere bilgi veren kişinin şu an emekli olmuş, üst düzey bir asker olduğunu düşündükleri belirtiliyor. İddiaya göre geçmişte istihbarat servislerinde de görev almış olan eski asker, Trump’ın selefi Barack Obama döneminde Beyaz Saray’da göreve başlamış çalışanlardan aldığı ‘gizli bilgileri’ gazetecilere sızdırıyordu. Habere göre, Beyaz Saray personeli içerisinde 3 sızıntı kaynağı bulunduğundan şüphe ediliyor. Bunların kaç tanesinin halen aktif görevde olduğu henüz bilinmiyor. Adalet Bakanlığı’nın, kimliklerinin belirlenmesinin ardından sızıntı kaynakları hakkında resmi soruşturma açması bekleniyor.

Haberin Devamı

Beyaz Saray’a ‘etik kıyak’

Beyaz Saray, Trump’ın ekibinde yer alan 17 kişiye, ‘çıkar çatışması’ yaratan durumlar karşısında etik kuralları ‘esnetme’ hakkı tanındığını duyurdu. Beyaz Saray’ın resmi internet sitesinde yayınlanan mektuba göre, ‘etik kurallardan feragat’ hakkı tanınan isimler arasında Trump’ın Özel Kalem Müdürü Reince Priebus, üst düzey danışmanlardan Kellyanne Conway ve medya stratejisti Steve Bannon da yer alıyor. Bahsi geçen isimlerin, Beyaz Saray ekibine katılmadan önce müşteri ya da işverenleri olan kişi ve kuruluşlarla bağlantıya geçmelerine izin verildiği belirtiliyor. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, etik kuralları esnetme kararının, kamu çıkarı gözetilerek alındığı vurgulandı. Beyaz Saray Sözcüsü Lindsay Walters, konuya ilişkin yapılan açıklamanın da, Trump’ın Amerikan halkına karşı her zaman şeffaf olacağı konusundaki samimiyetini gösterdiği yorumunda bulundu.