Gazete Vatan Logo

‘Gagavuzya Türk soydaşlarını bekliyor’

Gagavuzya Başkanı Vlah, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Azerbaycan lideri İlham Aliyev’in kendisine ‘kız gardaş’ sıfatıyla hitap etmesinden memnun olduğunu söyledi.

‘Gagavuzya Türk soydaşlarını bekliyor’

Moldova’da Gagavuz Türklerinin yaşadığı otonom bölge Gagavuzya Cumhuriyeti’nin Başkanı Irina Vlah, THY’nin davetlisi olarak Moldova’yı ziyeret eden Türk gazetecileri makamında kabul etti. Ankara ile Gagavuzya arasındaki bağların önemine değinen Vlah, Başbakan Binali Yıldırım’ın ziyaretiyle kendilerini onurlandırdığını belirtirken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da 2018’de gerçekleştireceği Moldova ziyaretinde Gagavuzya’ya özel zaman ayıracağını kaydetti.

Eski Cumhhurbaşkanı Süleyman Demirel’den sonra ilk kez bir Türk liderin Gagavuzya’da yaşayan Türklerle bu denli ilgilendiğinin altını çizen Vlah, “Sağolsunlar Türkiye’den fazlasıyla destek görüyoruz. TİKA’nın hem Moldova’da hem de Gagavuz Yeri’nde önemli işleri oldu. Hâlâ da çalışmaya devam ediyorlar. Türkiye ile aramızda tarih, dil ve soy birliğimiz var. Mevcut ilginin daha da artmasını temenni ediyoruz. Türk soydaşlarımızı Gagavuzya’da ağırlamak istiyoruz. İş adamlarının gelip burada işler yapmasını istiyoruz. Şu an Gebze ve Bursa bölgesinden iş adamları burada işler yapıyorlar. Bu ekonomik hacmi daha da ileriye taşımak için projeler üretmeye çabalıyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Konsolosluk açılacak

Gagavuzya’nın ilk kadın başkanı olan Vlah, Türkiye’nin yakın zamanda başkent Kşinev’de ve Gagavuzya bölgesinde konsolosluk açacağını ifade etti. Vlah, konsolosluk için yer belirleme çalışmalarının başladığını belirtti.

‘Bende sır kalacak’

Vlah, Türkiye ile Rusya arasındaki uçak krizi döneminde Ankara-Moskova hattında arabuluculuk için maktup taşıdığı iddialarına ilişkin olarak, “Arabuculuk için iki liderin mektuplarını getirip götürdüğümü söylüyorlar. Getirdim mi? Bunu açıklayamam. Benimle sır olarak kalacak” dedi.