Gazete Vatan Logo

Fransız istihbaratının saldırıdan haberi var mıydı?

Charlie Hebdo saldırısı öncesi Hayat Boumeddiene'in kaldığı otele Türk istihbaratı Fransız meslektaşlarından aldıkları bilgi üzerine baskın yaptı. Ancak Boumeddiene, çoktan Suriye'ye gitmek üzere yola çıkmıştı. Fransız istihbaratının Türkiye'ye yeterince bilgi vermediği iddia ediliyor.

Fransız istihbaratının saldırıdan haberi var mıydı?

Gizli servis ajanları Paris terör zanlısı Hayat Boumeddiene'i yakalamak için Charlie Hebdo saldırılarından 48 saat önce harekete geçti. Daily Mail gazetesinin haberine göre, Türk istihbaratı MİT şeflerinin emir verdiği baskın, Hayat'ın İstanbul'da kaldığı otele gerçekleştirildi, ancak Hayat otelden ayrılmıştı.



Otel sahibi: "Herkesi otelden çıkardılar. Çalışanlar, temizlikçiler ve hatta müşteriler ajanlar tarafından odalarından çıkarıldı" diye konuştu.



Baskın, Fransız polisinin bir saldırıyı sezdiğini ancak Türk meslektaşları ile düzgün iletişim kurmadığı sorularını gündeme getirdi. Fransız polisini ne kadarını bildiği henüz açıklanmasa da Paris'te 17 kişinin hayatını kaybettiği saldırıları düzenleyen teröristleri engellemek için hayati bir fırsatın kaçırıldığı anlaşılıyor.



Hayat Boumeddiene, İstanbul'dan Fransa'yı 18 kere aradı. Hayat'ın Amedy Coulibaly saldırıyla ilgili son emirleri ilettiği tahmin ediliyor. Coulibaly, bir kadın polis memurunu öldürdükten sonra düzenlediği koşer market baskınında 4 kişiyi öldürmüştü.

Haberin Devamı

Bade Otel'in sahibi MİT baskınını anlattı

Hayat Boumeddiene, kendisine yolda eşlik eden Mehdi Sabri Belhoucine ile birlikte uluslararası istihbarat izleme listesinde bulunuyor. Her ikisinin de 2 Ocak tarihinde Madrid'den İstanbul'a geldiklerinde Sabiha Gökçen Havalimanı'nda kimlikleri belirlendi. Geceyi Bade Otel'de geçirdiler.

Hayat Boumeddiene ile Mehdi Sabri Belhoucine Sabiha Gökçen Havalimanı'nda güvenlik kameraları tarafından böyle görüntülendi.


Otelin sahibi Naim Sönmez, 5 Ocak'ta düzenlenen baskında otelde bulunuyordu. Sönmez: "Düzinelerce kişi resepsiyona, 'Ne iş yapıyorsanız durun' diyerek girdi. Onlara sordum, 'Kimsiniz?' dedim. Bir tanesi kimliğini çıkardı ve 'MİT'ten geliyoruz. Size bilgi veremeyiz dediler."

Otelinin ipuçları için 'tepeden tırnağa' arandığını açıklayan Sönmez, otelinin neden arandığını iki gün sonra televizyondan Charlie Hebdo saldırılarını görünce öğrendiğini söyledi.

Hayat Boumeddiene 4 Ocak'ta neredeydi?

'Silahlı ve tehlikeli' olduğu belirtilen Hayat Boumeddiene, 8 Ocak tarihinde Suriye'de IŞİD'in etkili olduğu bölgeye giriş yaptı.

Kadıköy esnafı 5-7 Ocak tarihleri arasında Kadıköy, Bade Otel çevresinde polis yoğunluğunun arttığını belirtti. Bir esnaf, "Otele polis baskınını gördüm, pek çok sivil giyimli polis otelden içeri girdi, daha fazlası otelin dışında bekledi" diye konuştu.

Haberin Devamı

Hayat Boumeddiene'in Kadıköy'de kaldığı otel odası


MİT ajanlarının oteli izleyip izlemediği ve Hayat'ın IŞİD'in İstanbul'da bulunan militanlarından aldığı bilgi üzerine kaçtığı bilinmiyor. Hayat'ın 4 Ocak'ta İstanbul'da nereye gittiği ile ne zaman sınırı geçtiği de bilinmiyor. Yetkililer, İstanbul'daki IŞİD militanlarının Hayat'ı güvenli bir eve yerleştirip kaçışını organize ettiğini olası görüyor.

Fransız istihbaratı yetersizdi

İsmi açıklanmayan kaynaklara göre, Fransız anti-terör birimlerinin işbirliğini Türk birimler oldukça "yetersiz" buldu. Fransız istihbaratı Türk yetkililerle ellerindeki tüm IŞİD şüphelilerinin listesini paylaşmayı reddetmişti. İstihbarat kaynaklarına göre Fransızlar kara listeye aldığı bin 200 şüphelinin sadece 500'ünü Türk yetkililer ile paylaştı.