Gazete Vatan Logo

el-İbadi: Musul operasyonu başladı

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, Musul'u DEAŞ'tan kurtarma operasyonunun başladığını duyurdu. Operasyona 18 bin Peşmerge gücünün katıldığı bildirildi. Peşmerge güçleri, Musul yakınlarındaki DEAŞ kontrolündeki köylere doğru havan atışına başladı. Musul yakınlarındaki köylerden, DEAŞ militanları tarafından peşmergelere ağır silahlarla karşılık veriliyor. Operasyonda ilk hedef Hamdani ve Karakuş ilçeleri

el-İbadi: Musul operasyonu başladı

İbadi, devlet televizyonundan yaptığı açıklamada, Musul'u DEAŞ'tan kurtarma operasyonunun başladığını belirterek, kent merkezine sadece ordu ve polis güçlerinin gireceğini söyledi.

5 PEŞMERGE HAYATINI KAYBETTİ

Irak'ın Musul kentinde terör örgütü DEAŞ'ın Peşmerge noktasına düzenlediği intihar saldırısında 5 kişinin öldüğü, 10 kişinin yaralandığı bildirildi.
Güvenlik kaynaklarından alınan bilgiye göre, bir intihar eylemcisi Musul'u kurtarma operasyonuna katılan Peşmerge güçlerinin bulunduğu kentin doğusundaki bir noktada bomba yüklü araçla saldırı düzenledi.
Saldırıda 5 kişinin öldüğü, aralarında Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkan Yardımcısının oğlu Şalav Rasul'un da bulunduğu 10 kişinin yaralandığı kaydedildi.

DEAŞ İNTİHAR EYLEMLERİNE BAŞLADI
Irak'ta Musul'u kontrolü altında bulunduran DEAŞ'a yönelik geniş çaplı operasyonlar devam ederken, çatışmalar da şiddetlendi.
Peşmerge güçleri, Musul'un 40 kilometre doğusundaki Hazır Cephesi'nden Hamdaniye'ye doğru DEAŞ hedeflerini ağır silahlarla vuruyor. Tanklar, havan topları, katyuşa füzeleri ve doçkalar karşısında direnemeyen DEAŞ militanları, bombalı araçlarla intihar eylemlerine yöneldi. Birçok bombalı aracın Peşmergelere yaklaşmadan füzelerle imha edildiği görüldü.
2 KÖY DAHA ALINDI
Irak Savunma Bakanlığı, Musul'un güneyinde yer alan El Guvir bölgesinde iki köyün IŞİD'den geri alındığını duyurdu.
Bakanlığın internet sitesinde yayınlanan bildiride, "9. zırhlı tümene bağlı 36. otomatik tugayı ile 35. zırhlı tugayı ile birlikte acil müdahale gücü kahramanları El Guvir cephesinde İbrahim Halil ve Kan Harami köylerini geri aldıktan sonra Dizize köyünü kuşatmaya başladı" ifadesi yer aldı.

Haberin Devamı

HAMDANİYE'YE 7 KİLOMETRE KALDI

Irak'ta Peşmerge güçlerinin ilerleme kaydederek Musul'un terör örgütü DEAŞ'in elinde bulunan Hamdaniye ilçesine 7 kilometre yaklaştığı bildirildi.
Hazır bölgesindeki üçüncü cephe komutanı Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Musul Sorumlusu Heyyas Surçi, tüm Hazır cephesinde 10 km uzunluğunda ve 20 km genişliğinde ilerleme kaydettiklerini belirtti.
Surçi, Peşmerge güçleri ile DEAŞ'in elindeki Hamdaniye ilçe merkezi arasındaki mesafenin 7 kilometreye kadar düştüğünü aktardı. Surçi, Güver-Musul anayolunu kontrol altına almak için az bir süre kaldığını ifade etti.
PEŞMERGE KÖYLERİ ELE GEÇİRDİ
Irak'ın Musul kentini terör örgütü DEAŞ'tan kurtarma operasyonu kapsamında Peşmerge güçlerinin Hazır Cephesi'ndeki 8 köyü geri aldığı bildirildi.
Musul Operasyon Birimi basın sözcüsü Helgurt Hikmet, yaptığı açıklamada Peşmerge güçlerinin Hazır Cephesi'nde Hamdaniye ve Bartilla yolu üzerindeki Tercele, Basahra, Küçük Bedene, Büyük Bedene, Kebervi, Baskelan ve Şeyh Emir köylerini örgütten geri aldığını belirtti.
AMERİKAN ASKERİ GELDİ
Musul Operasyonu'nun kritik üssü ve Zertik dağına, bir grup Amerikan askeri geldi.
DHA muhabirine bilgi veren yerel kaynaklar, Peşmerge özel kuvvetlerinin Hazır tepesinden Musul'a doğru operasyonu başlattığını bildirdi.

Haberin Devamı

Peşmerge güçleri, Musul yakınlarındaki IŞİD (DAEŞ) kontrolündeki köylere doğru havan atışına başladı. Bölgeden ağır makineli tüfek sesleri geliyor. Peşmerge güçleri kara harekatına da başladı. Musul yakınlarındaki köylerden, IŞİD (DAEŞ) militanları tarafından peşmergelere ağır silahlarla karşılık veriliyor. Vertik Dağı'nın eteklerinde DAEŞ kontrolündeki bir köy, koalisyon uçakları tarafından bombalanıyor.

Haberin Devamı

NİNOVA MUHAFIZLARI DA OPERASYONA KATILDI
Eski Musul Valisi ve Ninova Muhafızları Komutanı Esil Nuceyfi, Türk askerlerinin eğittiği Sünni güçlerinin Musul operasyonuna katıldığını belirtti.
Nuceyfi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türk askerlerince eğitilen 2 bin Sünni savaşçının Başika cephesinden operasyona katıldığını söyledi. Nuceyfi, Ninova Muhafızlarının Peşmerge ile hareket ettiğini ifade etti.
ABD'DE VURUYOR

Haberin Devamı

Hazır Cephesi'nde konuşlanan Peşmerge güçleri ve ABD topçu birlikleri, farklı cephelerde DEAŞ hedeflerini bombalıyor

Musul kent merkezinin 40 kilometre doğusunda bulunan Hazer Cephesi'ndeki Zerdek Dağı ve Hasanşam köyüne konuşlanan Peşmergeler ve ABD topçu birlikleri, DEAŞ hedeflerini karadan vuruyor. Operasyonda öncü gücün Peşmergeler olduğu görüldü. Irak ordusunun Peşmergenin açtığı alanda arkadan ilerleyeceği ifade edildi. Operasyonda ilk hedefin Musul'a bağlı Hamdani'ye ve Karakuş ilçelerinin DEAŞ'tan temizlenmesi olduğu kaydedildi. Bölgedeki AA muhabiri, Peşmergelere karşı DEAŞ'ın henüz ciddi bir mukavemette bulunmadığını bildirdi.

Bu arada DEAŞ militanlarının, koalisyon uçaklarının görüş alanını daraltmak için lastikler yaktığı ve hendeklere doldurulan ham petrolü ateşe verdiği belirtildi. Bu nedenle Musul'a yakın bölgelerde gökyüzünde simsiyah bulutların oluşması dikkati çekti.

İBADİ'DEN KRİTİK ÇAĞRI

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, Musul'u DEAŞ'tan kurtarma operasyonuyla ilgili, Musul halkının güvenlik güçleriyle dayanışma içerisinde olmalarını istedi.
Zertik Dağı'ndan Musul Ovası
DHA'nın bildirdiğine göre; Musul'a hakim en yakın dağlardan biri olan Zertik Dağı eteğindeki köylere top atışı yapıldı, Musul üzerinde keşif uçuşları yapılıyor.
Vertik Dağı'nın eteklerinde IŞİD (DAEŞ) kontrolündeki bir köy, koalisyon uçakları tarafından bombalanıyor.
İbadi açıklamasında, operasyona katılacağı belirtilen ve tüm hazırlıklarıyla cephelere konuşlandırılan Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne (IKBY) bağlı Peşmerge güçlerinden, Türkiye'nin eğittiği Musullu yerel güçlerden oluşan Ninova Muhafızları'ndan ve Şii milis gücü Haşdi Şabi'den söz etmedi.
İbadi'nin yanında ülke Genelkurmay Başkanı Osman Ganimi başta olmak üzere dokuz üst rütbeli subay yer aldı.

AŞAMALI OPERASYON

Eski Musul Valisi, operasyonun birkaç aşamadan oluşacağını da söyledi. Buna göre ilk etapta , kentin güney, doğu ve kuzey bölgelerindeki Peşmerge güçleriyle Irak ordusu ortak hareket ederek, kent çevresindeki Tilkef, Hemdaniye ilçeleriyle, Bertilla ve Başika kasabalarını kurtaracak.

"İKİ HAFTA SÜREBİLİR"

Nuceyfi, kent çevresindeki bölgelerin geri alınmasının iki hafta sürebileceğini belirtti. Esil Nuceyfi, "Eğer kent merkezine girecek güçler, Musul sakinleri tarafından benimsenirlerse, operasyon kısa bir süre içerisinde başarılı bir şekilde tamamlanır" dedi.

DEAŞ'A ÜÇ KOLDAN SALDIRACAKLAR
Irak'ın en büyük ikinci ili Musul'un kurtarılması için Irak ordusu ve Peşmerge güçleri, konuşlandıkları Hazır cephesinden DEAŞ'a üç koldan saldıracak
Irak ordusu ve Peşmerge güçlerinin konuşlandıkları Hazır cephesinden, Musul'daki terör örgütü DEAŞ'a üç koldan saldıracakları bildirildi.
Musul kent merkezinin 40 kilometre doğusundaki Hazır cephesine konuşlanan Irak ordusu ve Peşmerge güçleri, ağır silahlarla DEAŞ hedeflerini bombalamaya hazırlanıyor. Koalisyon ülkelerine ait savaş uçakları da DEAŞ hedeflerini havadan vurarak operasyona destek verecek.
Hazır cephesinden üç koldan başlatılan operasyon kapsamında Hristiyanların yoğun yaşadığı Hamdaniye ilçesinin kurtarılması hedefleniyor.
Hazır cephesindeki Peşmerge komutanlarından Albay Seyit Hajar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Musul'un güneydoğu ve doğusuna konuşlanan Peşmerge güçlerinin, kısa süre içerisinde üç koldan DEAŞ hedeflerine saldıracağını belirtti. Farklı cephelerdeki operasyonlara 15 bin ila 18 bin Peşmergenin katılması bekleniyor.
Bu arada Musul ilinin doğusundaki stratejik Zerdek Dağı'na da çok sayıda Peşmergenin sevkedildiği öğrenildi. DEAŞ militanlarının Musul ovasındaki hareketliliğinin izlenmesi için helikopterlerce bölgenin sürekli aydınlatıldığı görüldü. Musul Ovası'nda yer yer havan toplarının sesi geliyor.
Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, Musul'u DEAŞ'tan kurtarma operasyonunun başladığını duyurmuştu. İbadi, devlet televizyonundan yaptığı açıklamada, Musul kent merkezine sadece ordu ve polis güçlerinin gireceğini ifade etmişti.

OPERASYONDAN DETAYLAR

Üç ayrı merkezden yönetilen operasyonun ana üssünün Kuveyt olduğu belirtiliyor. Irak'ta da farklı harekat merkezleri bulunuyor. Bağdat'ta ise Irak Başbakanı İbadi'nin de operasyonu takip ettiği ortak harekat merkezi var.

Yetkililer, Peşmerge güçleriyle eş güdümü sağlamak için Erbil'de de bir üs olduğunu ifade ediyor. Mahmur'da ise Ninova kurtarma harekat merkezi bulunuyor.

PEŞMERGE 10, NİNOVA MUHAFIZLARI 2 KM YAKLAŞACAK

Operasyonda Altın Tümen olarak bilinen Irak özel kuvvetleri ve Peşmerge öncü birlik olarak kullanılacak. Edinilen bilgiye göre, Peşmergeler Musul'a 10 kilometreye kadar bir yol açacak. Türkiye tarafından Başika'da eğitilen Ninova muhafızları ise Musul merkezine 2 kilometre kadar yaklaşacak. Musul kent merkezine ise sadce Irak ordusu ve polis güçleri girecek.

DHA muhabirine bilgi veren yerel kaynaklar, Peşmerge özel kuvvetlerinin Hazır tepesinden Musul'a doğru operasyonu başlattığını bildirdi.