Gazete Vatan Logo

El ele verdiler!

Mısır’ın Müslüman Kardeşler’i terör örgütü ilan etmesinin ardından Suudi Kralı Abdullah da General Sisi’nin izinden yürüdü.

Mısır’da Müslüman Kardeşler üyesi Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’yi devirerek ülke yönetimini ele alan General Abdulfettah El Sisi’nin ilk işi Müslüman Kardeşler (İhvan) üyelerini gözaltına alarak yargılamak olmuştu. Mısır’daki darbe yönetimine bu konuda en büyük desteği ise Müslüman Kardeşler’i Arap dünyasında kendiSİne en büyük rakip olarak gören Suudi Arabistan verdi. Milyarlarca dolarlık yardımın ardından Suudi Kralı Abdullah, İhvan’ı terör örgütleri listesine aldı. Suudi Arabistan İçişleri Bakanlığı’nın, Suudi devlet televizyonunda yayımlanan açıklamasında, “Arap Yarımadası el-Kaidesi, Yemen el-Kaidesi, Irak el-Kaidesi, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD), Nusra Cephesi, Suud Hizbullahı, Müslüman Kardeşler (İhvan) ve (Yemen’deki) Husiler terör örgütü listesine alındı” denildi.

Mısır Dışişleri Sözcüsü bu kararın ardından “S.Arabistan’ın bu kararını, iki ülke işbirliğinin yansıması olarak görüyor ve takdirle karşılıyoruz” dedi. Mısır’ın, İhvan’ın terör örgütü ilan edilmesi için Arap Birliği’ne üye ülkelere çağrıda bulunduğunu belirten sözcü, “17 ülkenin imzaladığı Terörle Mücadele Anlaşması gereği diğer ülkelerin de Suudi Arabistan’ı örnek alacağını umuyoruz” diye konuştu. Mısır Müslüman Kardeşler Teşkilatı ise, Suudi Arabistan’ın, teşkilatı terör örgütleri listesine almasını üzüntüyle karşılandığını belirtti.

‘Hüsrana uğradık’

İhvan’dan yapılan açıklamada, “Halkların çıkarlarını, ülkelerin toprak bütünlüğünü korumak ve İslam düşüncesini yaymak uğruna çektiğimiz sıkıntıları en iyi bilen ülkelerden biri olan Suudi Arabistan’ın böyle bir davranış sergilemesinden ötürü büyük üzüntü içindeyiz” denildi. Suud hükümetinin bu tavrının, teşkilatla olan tarihi ilişkileriyle çeliştiği ifade edilen açıklamada, “Tarih her zaman, İhvan’ın hiçbir aşırılık göstermeden fikri, siyasi ve dini tüm akımlarla diyalog yolunu benimseyerek, sahip olduğu İslami düşünceyi yaymak için uğraştığını göstermiştir” ifadesine yer verildi. Ayrıca, “İhvan’ın siyasi alanda onurlu bir yaşam için halkla birlikte hareket ettiği” ifadesi kullanıldı.

Haberin Devamı