Gazete Vatan Logo

Dünya liderleri Çin'de buluştu

Obama, Çin Devlet Başkanı Şi ile bir araya geldi.

PEKİN (AA) - Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (APEC) zirvesine katılmak için Çin'e gelen ve zirveden sonra da bu ülkede resmi ziyarete başlayacak ABD Devlet Başkanı Barack Obama, Çinli mevkidaşı Şi Cinping ile görüştü.

Liderler, Şi'nin konutunun bulunduğu Yasak Şehir'in yanındaki Cong Nan Hay bölgesinde akşam saatlerinde bir araya geldi.

Görüşmeden önce Şi ve Obama, Cong Nan Hay'ın bahçesinde kısa bir yürüyüş yaptı.

Yürüyüş sırasında Obama'ya bahçenin tarihine ilişkin bilgi veren Şi, Obama'nın ziyaretiyle verimli sonuçlar elde edilmesini umduğunu söyledi.

Şi, Çin halkının isteklerini ve seçtiği yolu anlamak için Çin'in modern tarihi hakkında bilgi edinmenin önemine işaret etti.

ABD Başkanı Obama da bugün düzenlenen etkinliklerin iyi yönetildiğine dikkati çekerek şimdi de ikili ilişkiler üzerine çalışmayı ümit ettiğini kaydetti.

Obama, ABD ve Çin'in birlikte etkili çalışması halinde, bundan tüm dünyanın kazançlı çıkacağını ifade etti.

Çin Devlet Başkanı Şi ile geçen yıl California'daki Sunnylands'te bir araya geldiğini anımsatan Obama, bu görüşmelerin Sunnylands'teki gibi "verimli ve samimi" geçmesini umduğunu belirtti. Obama ayrıca ilişkileri yeni bir aşamaya taşımak istediğini söyledi.

Liderlerin, Çin-ABD ilişkileri başta olmak üzere, tarafları ilgilendiren bölgesel konuları görüştüğü kaydedildi.

Görüşmenin ardından Şi, Obama'yı akşam yemeğinde ağırladı.

Haberin Devamı