Gazete Vatan Logo

Charlie bebek mahkeme kararıyla yaşayacak mı?

İngiltere’de genetik hastalıkla doğan Charlie bebek için doktorlar, ‘Fişi çekilsin’ kararı verdi. Aile itiraz etti. ABD’de deneysel tedavi için 1.2 milyon sterlin toplandı. Son kararı mahkeme verecek

Charlie bebek mahkeme kararıyla yaşayacak mı?

İngiltere’deki doktorlar sekiz aylık Charlie bebeğin kasları zayıflatan hastalığın, kabul edilmiş bir tedavisi olmadığını ve bebeğin yaşam destek ünitesinden çekilerek ölmesine izin verilmesi gerektiğini söylüyorlar. Ağustos 2016’da sağlıklı doğan bebek, iki aylık olmadan kilo ve güç kaybetmeye başladı. Zatürre geçiren Charlie’ye daha sonra mitokondriyal yıpranma sendromu teşhisi kondu. Anne ve babası, ağlayamayan ve duymamaya başlayan Charlie’nin, tam olarak olmasa da ağzını ve ellerini hareket ettirebildiğini, gözlerini açabildiğini belirterek bebeklerini yaşatmak için mücadeleye devam edeceklerini söylüyor.

Son umut ABD’ye gitmek...

ABD’ye götürülmesi halinde bebeklerinin yaşama şansı olabileceğini belirten çift, “Şansımızı denemek istiyoruz. Belki iyileşmeyebilir ama hayatta kalma şansı olabilir” diyor. Charlie’nin dünya genelindeki 16 mitokondriyal yıpranma sendromu hastası çocuktan biri olduğu tahmin ediliyor. Bebek, Yüksek Mahkeme’den çıkan karara bağlı olarak daha önce denenmemiş bir tedavi için ABD’ye götürülecek. Mahkeme, Charlie’nin yaşam destek ünitesinde tutulup tutulamayacağına karar verecek.

Haberin Devamı

Türkiye’de aile onayı gerekiyor!

TÜRKİYE’deki durum ise şöyle: Beynin sap kısmı denilen ve hayatî organların çalışmasını sağlayan bölüm ölmüş ise hasta tıbben ölüdür. Yalnız ‘tam beyin ölümü’ kararını nöroloji, nöroşirürji, anestezi ve kardiyoloji uzmanlarından oluşan bir konsültasyon heyeti verir. Ardından aileden izin alınarak fiş çekme işlemi yapılır. Ancak aile istemediği takdirde bu yapılamaz. Daha önce böyle durumlarda fişin çekilmesine doktor heyeti karar veriyordu. Ancak 1 Haziran 2000’de Sağlık Bakanlığı’nın çıkardığı yönetmelikle bu uygulama değiştirildi. Artık makineye bağlı olan kişinin yasal vasisinin de olurunun alınması gerekiyor.

İngiltere’de son karar yargının!

İngiltere yasalarına göre doktorlar ‘Ölüm daha az acı verir’ diyerek makineye bağlı ölümcül hastaların tedavisini reddedebiliyor. Ancak İngiltere’de bu konuda son kararı mahkeme veriyor.