Gazete Vatan Logo

‘Cahilleri seviyorum’

ABD’de başkan adaylarının belirlenmesi için düzenlenen ön seçimlerin son ayağında rakiplerine fark atan Donald Trump, kendisine oy veren ‘düşük eğitimli’ insanlara teşekkür etti

‘Cahilleri seviyorum’

ABD’de Kasım ayında gerçekleşecek başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçi Parti’nin adayı olmak için yarışan Donald Trump, adayların belirlenmesi amacıyla düzenlenen ön seçimlerin son ayağından da zaferle çıktı. Nevada’da düzenlenen ön seçimde Trump oyların yüzde 45.9’unu alırken, en yakın rakibi Marco Rubio yüzde 23.9’da, Ted Cruz ise yüzde 21.4’te kaldı. Emekli cerrah Ben Carson ve Ohio Valisi John Kaisch ise son sırada yer aldı.

Trump zafer konuşmasında, “Evanjelikleri kazandık. Gençleri, yaşlıları, eğitimlileri, eğitimsizleri kazandık. Cahilleri seviyorum. Biz en zeki ve en sadık insanlarız” diye konuştu. ABD’li milyarder, yarışta Evanjelik ve Hispanik kökenli rakibi Cruz’un bulunmasına karşın hem Hispanik hem de dindar seçmenlerin oylarını almayı başardığının da altını çizdi.

Kendisine oy veren Nevada halkına teşekkür eden Trump, “Önümüzdeki 2 ay harika geçecek. Dürüst olalım, 2 aya bile ihtiyaç kalmayabilir” ifadelerini kullandı.

Nevada, ‘emlak kralı’ lakaplı Trump’ın New Hampshire ve Güney Carolina’nın ardından zafer kazandığı üçüncü eyalet oldu. Latin kökenli nüfusun yoğun olduğu Nevada, kararsız seçmenin çoğunlukta olduğu eyaletlerden (swing state) sayılıyor. Göçmen karşıtı politikaları savunan Trump, başkanlık seçimini kazanması halinde Meksika sınırına duvar ördüreceğini açıklamıştı.

Haberin Devamı

Trump’ın Müslüman destekçisi

Trump’ın İslam karşıtı açıklamalarına karşın destekçi tabanında Müslüman kökenli seçmenler de bulunuyor. Güney Carolina’da yaşayan 62 yaşındaki İlhami İbrahim, ön seçimlerde Trump’a oy attığını, zira ABD’li milyarderin Amerikan ekonomisini yeniden canlandıracağına ve radikal İslam’la daha iyi mücadele edeceğine inandığını söyledi.

‘Kâbusa’ 4 gün kaldı

Amerikan basını, ‘Süper Salı’ olarak adlandırılan ve 11 eyalette aynı anda düzenlenen ön seçimlerin en kritik ayağına 4 gün kala, Cumhuriyetçi aday adaylarına Trump’a karşı birleşme çağrısı yapmayı sürdürüyor. Siyasi analistler ve köşe yazarları, adayların Cruz ya da Rubio lehine yarıştan çekilmemeleri halinde Trump’ın, hali hazırda anketlerde önde gittiği eyaletlerden de zaferle ayrılacağına kesin gözüyle bakıyor. Yorumculara göre bu durumda Trump’ın adaylık yarışını kazanmasına engel olmak neredeyse imkansız hale gelecek.

Haberin Devamı