Gazete Vatan Logo

Başika cephesi açıldı

Musul’a 4 gündür Doğu’dan ilerleyen peşmerge dün de Kuzey’den Başika cephesini açtı. Türkiye’nin eğitim verdiği Başika kampı çevresinde 27 köyün DEAŞ’tan alınması için başlayan operasyona ABD de AC-130 bombardıman uçağıyla destek veriyor.

Başika cephesi açıldı

Peşmerge güçleri, Musul’u kurtarma operasyonunun 4’üncü gününde Türk üssünün de bulunduğu Başika kasabasını tamamen DEAŞ’ın elinden geri almak için üç koldan harekete geçti. Operasyona ABD de hava desteği sağlıyor. Amerikan ordusunun en etkili bombardıman uçakları arasında gösterilen AC-130 model savaş uçakları DEAŞ hedeflerine bomba yağdırıyor. Basra Körfezi’ndeki USS Dwight D. Eisenhower gemisindeki savaş uçaklarının füzelerle yüklendiği fotoğraflar de uluslararası ajanslara servis edildi. Operasyonda bir sonraki hedef, çoğunlukta Hristiyanların yaşadığı kuzeydeki Tılkef ilçesini kurtarmak olarak açıklandı.

22 intihar saldırısı

Musul’u elinde tutan DEAŞ ise kendine ait haber ajansından militanların kent merkezinde tam teçhizatla devriye gezdiği görüntüleri yayınladı. Operasyonun başlangıcından bu yana DEAŞ teröristleri ilk kez Musul merkezde göründü. Örgüt Musul’da cep telefonu sahibi olan herkesin sim kartlarını en yakın DEAŞ güvenlik birimine teslim etmesini emretti. DEAŞ teröristlerinin 4 gündür süren operasyonlar sırasında çoğu bomba yüklü araçlarla olmak üzere 22 intihar saldırı yaptıkları açıklandı. Ancak cephede durumun terör örgütü için kötüye gittiği belirtiliyor. Telsiz konuşmaları dinlemeye takılan cephedeki DEAŞ’lılar ‘Büyük bir güçle saldırıyorlar. Destek kuvvet gönderin’ diyor, buna karşılık Musul’daki DEAŞ komutanı ‘Direnin, destek kuvvet yok’ yanıtını veriyor.

Haberin Devamı

Kadın peşmergeler cephede

Kuzey’deki Başika cephesinden yayınlanan fotoğraflarda kadın peşmerge askerleri dikkat çekti.

Beklenenden daha hızlı ilerliyoruz

Musul operasyonunu değerlendiren Irak Başbakanı Haydar el İbadi, “Beklediğimizden daha hızlı ilerliyoruz” dedi. Fransa’nın başkenti Paris’te düzenlenen ve Musul operasyonunun görüşüleceği toplantıya video konferans yoluyla katılan Irak Başbakanı İbadi, operasyona ilişkin değerlendirmelerde bulundu. İbadi, “Güçlerimiz, kasabalara doğru düşündüğümüzden ve planladığımızdan daha hızlı ilerliyor ediyor” dedi. İbadi, “Savaş alanında hiçbir insan hakları ihlaline izin vermeyeceğiz” diye de ekledi.

Haberin Devamı