Gazete Vatan Logo

Başdanışmanlık görevi damadında

Müstakbel ABD Başkanı Donald Trump, seçim kampanyasında en yakın adamları arasında yer alan damadı Jared Kushner’i, Beyaz Saray’da ‘başdanışman’ olarak görevlendireceğini açıkladı.

Başdanışmanlık görevi damadında

ABD’de 20 Ocak’ta yemin ederek göreve başlamaya hazırlanan seçilmiş Başkan Donald Trump’ın, kızı Ivanka’nın eşi Jared Kushner’i Beyaz Saray’da görevlendireceği kesinleşti. Trump, 35 yaşındaki Yahudi kökenli damadını ‘başkan başdanışmanlığı’ görevine getireceğini yazılı bir açıklamayla duyurdu. Trump’ın seçim kampanyası sırasında danışmanlığını yürüten Kushner’in, Beyaz Saray’da nasıl bir etkinlik göstereceği merak konusuydu. Yerel basında çıkan haberlerde Kushner’in ailesine ait olan emlak şirketindeki yöneticilik göreviyle New York Observer gazetesindeki ticari pozisyonundan ayrılmaya hazırlandığı belirtilmişti. Eşi Ivanka ile birlikte New York’tan başkent Washington’a taşınmaya hazırlanan Kushner’in, başkanların yakın aile bireylerine kabinelerinde yer vermelerine yasak getiren 1967 tarihli yasaya aykırı bir durum oluşturmadığı konusunda etik kurulu üyeleriyle görüşmeler yürüttüğü kaydedilmişti. Hukukçular, Kushner’in yasalara aykırı bir durum yaratmamak için her türlü tedbiri aldığı yorumunda bulunuyor. Beyaz Saray’da kabine dışı pozisyonlara aile üyelerinin getirilmesi tartışması, eski başkanlardan Bill Clinton’ın iktidarı döneminde de yaşanmıştı. Clinton, seçimlerde Trump’a karşı yarışan eşi Hillary’yi sağlık yasası reformuyla ilgili çalışan kurula atamıştı.

Haberin Devamı

İşçi vizesini kısıtlayacak

trump’ın göçmenlere yönelik politikaları kapsamında ülkeye çalışmak için gelenlere verilen vize türlerinden H-1B’yi sınırlandırmayı, gerek görülürse kaldırmayı planladığı ortaya çıktı. Trump’ın, Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) ABD’deki okullarında görevlendirmek üzere özellikle Türkiye’den getirdiği öğretmenler için alınan H-1B vizesine, ‘suistimal edildiği için’ karşı çıktığı belirtiliyor. Temsilciler Meclisi üyesi Darrell Issia’nın sunduğu, ülkedeki potansiyel iş imkanlarının yabancılara verilmesini durduracak ve yabancı çalışanların daha kalifiye olmasını sağlayacak yasa tasarısını Kongre’ye sunmasıyla başlayan ‘çalışma vizesi’ tartışması, Trump’ın desteğiyle yeni bir boyut kazanmış oldu.

Haberin Devamı

Obama ‘listelerin başkanı’ olacak

Koltuğunu 9 gün sonra Trump’a devretmeye hazırlanan Başkan Barack Obama’ya dijital müzik platformu Spotify’dan iş teklifi geldi. Firma yöneticileri, kariyer sayfalarında yer verdikleri ilanda, ‘şarkı listelerinin başkanı’ olarak işe alacakları kişide, en az 8 yıl, saygın bir ülkenin başkanlığını yürütmüş olma’ şartı aradıklarını belirtti. İlanda işe alınacak kişinin müzik ve sanat dünyasının önde gelen isimleriyle yakın ilişkide bulunmasının beklendiği kaydedildi.

Beyaz Saray’dan Streep’e destek

Beyaz Saray, 74. Altın Küre Ödülleri töreninde Trump’ı eleştiren aktris Meryl Streep’e arka çıktı. Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, Streep’in konuşması konusunda sorulan soruya, ABD Anayasası’nın ifade özgürlüğünü garanti altına alan birinci maddesini hatırlatarak yanıt verdi. Earnest “O (Streep) açıkça derinden inandığı mesajını saygılı ve dikkatlice düşünülmüş bir şekilde sundu. Bu bana anayasanın birinci maddesini kullanma eylemi gibi gözüktü” dedi. Törende yaşam boyu başarı ödülü alan Streep, teşekkür konuşmasında Trump’ı, geçen yıl engelli New York Times muhabiri Serge Kovaleski’yi taklit etmesi nedeniyle eleştirmişti. Trump ise Twitter’dan gönderdiği mesajda, Demokrat başkan adayı Hillary Clinton’ın ‘yalakası’ olmakla itham ettiği Streep’i ‘Hollywood’un fazla abartılan oyuncularından birisi’ olarak nitelemişti.

Haberin Devamı