Gazete Vatan Logo

Ahmedinejad geliyor

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, temaslarda bulunmak üzere yarın Türkiye'ye gidecek. Ahmedinejad, kendisine "talimatlarına uymasını, aksi takdirde istifa etmesi" ültimatomunu veren dini lider Ayetullah Hamaney'le yaşadığı politik krizin ardından ilk kez uluslararası bir ziyaret düzenleyecek.

Cumhurbaşkanı Ahmedinejad'ın, günübirlik olması beklenen ziyareti kapsamında, İstanbul'da yapılacak olan "4. BM En Az Gelişmiş Ülkeler Konferansı"na katılacağı belirtildi.

Ahmedinejad'ın, Türk yetkililerin yanı sıra konferansa katılan diğer bazı ülke lider ve temsilcileriyle de ikili görüşmelerde bulunacağı kaydedildi.

Türkiye'yi en son 22 Aralık 2010'da ziyaret eden Ahmedinejad, 23 Aralık 2010'da İstanbul'da yapılan "Ekonomik İşbirliği Teşkilatı 11. Liderler Zirvesi"ne katılmıştı.

Ahmedinejad, İran'da kullanılan Hicri-Şemsi takvimine göre 21 Mart'ta başlayan yeni yıldaki ilk yurt dışı ziyaretini Türkiye'ye gerçekleştirmiş olacak.

POLİTİK KRİZİN ARDINDAN İLK ZİYARET

Ahmedinejad, İran’ın dini lideri Ayetullah Hamaney ile yaşadığı anlaşmazlık nedeniyle Nisan ayında 11 gün boyunca kamuoyunun karşısına çıkmamış, ayrıca hiçbir kabine toplantısına katılmamıştı.

1 Mayıs günü sessizliğini bozan Ahmedinejad’ın, Hanamey’den ültimatom aldığı ve “dini liderin atama kararlarını kabul etmemesi halinde istifa etmesinin istendiği” ortaya çıkmıştı.

Bu hafta içinde, İran haber siteleri Ahmedinejad’ın en az 25 yardımcısının “cin çağırma ve kara büyü yapma” gibi suçlamalardan tutuklandığını belirtmişti.

Haberin Devamı