Gazete Vatan Logo

‘Abi’ isyanında kan aktı

Tayland’da sürgündeki ağabeyini ülkeye geri getirmek isteyen başbakana karşı isyanda kan aktı. Biri polis, 4 kişi öldü. Yargı muhaliflerden yana tavır aldı. Başbakan için görevi kötüye kullanmaktan soruşturma açıldı

Tayland’da darbeyle devrilen ve hayatını sürgünde devam ettiren eski Başbakan Taksin Şinavatra’nın kızkardeşi seçimde başbakanlık koltuğuna oturmuştu. Ancak Yinglak Şinavatra’ın yolsuzluktan 2 yıl hapis cezası alan ağabeyini ülkeye geri getirmek için yasa çıkarmak istemesiyle büyük bir isyan hareketi patlak verdi. Başkenti Bangkok’ta geçtiğimiz Ekim ayından bu yana güvenlik güçleri ile ‘kukla’ olarak nitelendirilen başbakana muhalif göstericiler arasında çatışmalarda dün kan aktı. Yüzlerce polis üç aydır göstericilerin işgali altında bulunan hükümet binasını boşaltmak için sabah saatlerinde operasyon düzenledi. Çatışma sırasında bir polis ve iki gösterici hayatını kaybetti. 60 kişi de yaralandı. Güvenlikten sorumlu Başbakan Yardımcısı Çalerm Yobamrung, operasyonların göstericilere ait bütün kamplar boşaltılana kadar devam edeceğini söyledi.

Canlı yayında operasyon

Devlet televizyonlarından canlı yayınlanan “Bangkok’ta Barış Gö-revi” operasyonu için başkent sokaklarına 15 bin polis konuşlandırıldı. Göstericilerin başkentin ticaret merkezi kabul edilen Pathum Wan ve Wathana bölgelerindeki kamplarına ise henüz müdahale edilmedi.

Başbakan Yinglak, krize son verebilmek amacıyla parlamentonun alt kanadını feshetme kararı almış ve 2 Şubat’ta erken seçime gidileceğini açıklamıştı. Göstericilere destek veren muhalefet partileri, sonuçları hala açıklanmayan seçimleri boykot etmiş, yönetim karşıtı Halkın Demokratik Reform Komitesi de seçimde yetkisini kötüye kullandığı gerekçesiyle hükümeti feshetmesi için Anayasa Mahkemesi’ne başvurmuştu. Pazartesi günü hükümet binası yakınlarındaki kampları güvenlik güçleri tarafından boşaltılan göstericiler, yetkililerin işbaşı yapmasını engellemek için başbakanlık ofisinin de yer aldığı binanın kapılarına çimento dökmüştü.

1 milyar dolar çektiler

Göstericilerin başındaki muhalif lider Sutep Tagsuban, “Amacımız, iktidarı ele geçirmek değil. Tayland halkının tek düşmanı Taksin rejimidir. Bizim eylemlerimiz sayesinde yapılacak reformlar, çocuklarımızın ve torunlarımızın da geleceğini değiştirecek” dedi. Ulusal Yolsuzlukla Mücadele Komitesi dün sabah yaptığı açıklamada başbakan hakkında görevini kötüye kullanmaktan soruşturma açıldığını duyurdu. Suçlu bulunursa başbakanın koltuğunu kaybedeceği ve hapis cezasıyla karşı karşıya kalabileceği belirtiliyor. Taylandlılar ülkede giderek bozulan istikrar sonrası bankalara hücum etti ve bir gün içerisinde tam 1 milyar dolar nakit para çekildi.

Haberin Devamı