Gazete Vatan Logo

40 yıl sonra anlaştılar!

Filipinler’de 40 yıldır süren ve 120 bin kişinin öldüğü savaşın ardından hükümet ile Müslüman direnişçi grubu Moro İslami Kurtuluş Cephesi tarihi bir anlaşmaya imza attı

Filipinler hükümeti ile ülkenin en büyük Müslüman direnişçi grubu Moro İslami Kurtuluş Cephesi (MILF) arasında 40 yıllık savaşı sona erdirmeye yönelik çerçeve anlaşması üzerinde uzlaşmaya varıldı. Orduyla MILF gerillaları arasındaki çatışmalarda şimdiye kadar 120 binden fazla kişi hayatını kaybetti. Barış anlaşmasıyla Müslümanların çoğunlukta olduğu güneydeki Mindanao adasında özerk bir yönetim kurulacak. Malezya’daki görüşmelerde uzlaşmaya varıldığı Cumhurbaşkanı Benigno Aquino tarafından açıklandı. Anlaşmanın 15 Ekim’de Filipinler’in başkenti Manila’da imzalanması bekleniyor. MILF’in siyasi işlerden sorumlu yetkililerinden Gazali Cafer de “Çok mutluyuz. Cumhurbaşkanı’na müteşekkiriz” dedi. Anlaşmanın Cumhurbaşkanı Aquino’nun görev süresinin dolacağı 2016’dan önce hayata geçirilmesi umuluyor.

Daha fazla yetki

Anlaşma taslağında tarafların bu yılın sonuna kadar kapsamlı bir anlaşmaya varmayı hedefledikleri belirtiliyor. Cumhurbaşkanı Aquino, çerveve anlaşmasının Mindanao’da nihai ve kalıcı bir barışın önünü açacağını belirterek “Ama işimiz daha bitmedi. İki tarafın üzerinde çalışması gereken ayrıntılar var” dedi. Barış anlaşması uyarınca yeni özerk bölge, burada yaşayan Morolulara atıfla Bangsamoro olarak adlandırılacak. Bangsamoro yönetimine siyasi ve ekonomik alanlarda daha fazla yetki tanınacak. Anlaşma metninde Bangsamoro’nun bölgenin zengin doğal kaynaklarından ‘adil ve eşit’ pay alacağı ve son derece yoksul olan bölgenin sorunlarının çözüleceği belirtiliyor.

Aşamalı olarak silah bırakacaklar

1977’de başka bir isyancı gruptan ayrılan militanlar tarafından kurulan Moro İslami Kurtuluş Cephesi (MILF), daha önce bağımsızlık talebinden vazgeçmişti. 1989’da bölgede bir özerk yönetim kurulmuş, ancak özerklik yürümemişti. Anlaşmayla MILF yönetimi aşamaları olarak silahlı güçlerini lağvedecek. Malezya, 2001’den beri arabuluculuk yapıyordu.

15 YIL SÜREN MÜZAKERE

Filipinler'de yaklaşık 40 yıldır orduyla MILF gerillaları arasında 120 bin kadar kişinin hayatını kaybettiği bir savaş yaşanıyor. Taraflar 15 yıldır kesintili de olsa savaşı sona erdirmek için müzakere yürütüyordu.

Haberin Devamı