Gazete Vatan Logo

3 VİDEODAKİ SORU İŞARETLERİ...

‘Çölde değil greenbox’talar’

Komplocuların son dönemde teorilerini ispat için kullandığı en önemli argüman IŞİD’in ABD’li ve İngiliz rehineleri infaz ettiği videolar. Bu videolarda bir IŞİD militanı elinde bıçakla çölün ortasında görülüyor. Turuncu mahkum üniforması giyen ABD’li gazeteci James Foley, İngiliz yardım görevlisi Alain Henning ve İsrail asıllı ABD’li gazeteci Steven Sotloff, ayrı zamanlarda yayınlanan 3 videoda infaz ediliyor. Tüm dünyayı dehşete düşüren görüntüler IŞİD’e karşı uluslararası mücadelenin önünü açan en önemli sebeplerin başında geliyor. Ancak komploculara göre birçok soru işareti var:

O bıçakla kafa kesilmez

- Tüm infazlarda arka plan en ufak bir esinti bile olmayan bir çöl. Bu da aslında videoların son teknoloji bir “greenbox” stüdyosunda çekildiği izlenimi uyandırıyor. “Green screen” ya da “Chroma Key” olarak da anılan Greenbox teknolojisi, yeşil perde önünde çekilen herhangi bir görüntüyü başka bir yerde çekilmiş gibi montajlama imkanı veriyor.

- IŞİD militanının elinde tuttuğu bıçakla bir insanın kafasının kesilmesi zaten mümkün görünmüyor. Foley videosunun sonunda kesik başın yanında duran bıçakla militanın elinde tuttuğu bıçak da birbirinden farklı.

Haberin Devamı

- IŞİD’çilerin üzerlerinde yüzlerce drone ve savaş uçağı uçarken açık havada hem de hazırlanışı ve çekimi saatler sürecek bir infazı gerçekleştirmek için gerçekten deli olması gerek...

Neden provoke etsinler?

- Videonun tek amacı propaganda yoluyla korku salmak... IŞİD militanının Arapça değil İngilizce konuşuyor olması zaten hedefin Batı dünyası olduğunu açıkça ortaya koyuyor. Peki IŞİD, Suriye ve Irak’ta hakimiyetini kuvvetlendirip ‘Halifelik devletini’ daha güvenli ve sağlam hale getirmek yerine neden Batı’yı kendi üzerine bir operasyon yapmaya zorlasın?

- Tamam da videoda görülen kişiler gerçekte öldürülmedi mi? Yüzde 99.9 öldürüldü. Ama büyük ihtimalle o çekim sırasında değil. Zaten tüm rehinelerin suratlarındaki sakinliğin az sonra kafası kesilerek infaz edilecek birine ait olması düşünülemez.

Peki bunların hepsi ne için? Komploculara göre IŞİD, İsrail ve ABD’nin Orta Doğu’daki planlarını yürürlüğe koymak için ürettiği yapay bir örgütten fazlası değil... Bu yüzden de bu tür teorilerin yer aldığı siteler her gün dünya genelinde milyonlar tarafından ziyaret ediliyor.

Haberin Devamı