Gazete Vatan Logo

1995'ten beri ilk aşk!

Srebrenitza'da bir Müslüman, bir Sırp'a aşık olursa...

1995'ten beri ilk aşk!

Aslında Almir Salihoviç ve Dusica Rendulic’in aşk hikayelerinde değişik olan hiçbir şey yok gibi. Erkek ve kız buluşur, aşık olurlar, evlenirler ve bir çocukları olur.

Ancak onları özel kılan birinin Müslüman, birinin Sırp olması ki bu da onları 1995’te Bosna kasabasında 8 bin Müslüman erkek katledildikten sonraki ilk aşk hikayesi yapıyor.

Avrupa tarihinin en kanlı coğrafyalarından biri tabii ki Balkanlar. 1995’te yaşları 14 ve 80 arasında değişen istisnasız bulunan bütün erkekler Srebrenitza’da Sırplar tarafından hunharca katledilmişti.

Katliam’da Almir’in de altı amcası öldürülmüştü. Almir’in 24 yaşındaki Sırp eşi Dusica “Eğer altı oğlum olsaydı, onların hepsine sırayla Almir’in amcalarının adını koyardım” diyor. Nitekim oğullarının adı da altı amcadan birinin adı olan Yusuf.

‘BU GENÇLER UMUDUMUZ’

Sivil toplum örgütleri yıllardık etnik temizlik sonrası halkların psikoloji üzerinde uğraşıyor. Srebrenitza Dostları örgütünün kurucusu Dragana Jovanoviç “Bu genç insanlar bizim kesinlikle tek umudumuz” diyor.



Aslında karma evlilikler özellikle eski Yugoslovya’nın komünist yetkilileri tarafından destekleniyordu. Ancak Balkanlar’da yükselmeye başlayan milliyetçi rüzgar bölgede karışık evliliklerin önüne geçti.

Reuters muhabiri Kurt Schork onları şehrin ‘Romeo ve Juliet’i olarak adlandırıyor.

KATLİAMDAN KURTULAN AZINLIKTAN…

Dusica Hırvatistan’da Hırvat bir baba ile Sırp bir annenin kızı olarak doğmuş. 1995’te Sırbistan’ı terk etmiş. Almir ise yine 1995’te henüz 15 yaşındayken, Srebrenitza’daki erkek katliamından kaçmayı başarmış. İkilinin yolları iki yıl önce Dusica bir Bosna köyüne akrabalarını ziyaret için gittiğinde kesişmiş. Aşık olan çift evlenerek Srebrenitza’da yaşamaya başlamış.

Haberin Devamı