Gazete Vatan Logo

Dünya seçim sonuçlarını böyle duyurdu

Yerel seçimler Türkiye’nin olduğu kadar dünyanın da gündeminde… Açıklanan sonuçları yabancı haber ajansları ve önde gelen yayın kuruluşları da sıcağı sıcağına paylaşıyor.

Dış basının genel yaklaşımı Türkiye'de son yılların en tartışmalı ve gergin seçim kampanyasının ardından yerel seçime gidildiği yönünde. En sık kullanılan tabirse “Türkiye’de kritik yerel seçim”…

Dünya medyası Başbakan Tayyip Erdoğan ve hükümete yönelik kitlesel protesto gösterilerine ve yolsuzluk iddialarına rağmen yerel seçimlerden galibiyetle çıktığına dikkat çekti.

THE WALL STREET JOURNAL

Türkiye'deki oylama Erdoğan'ı daha da güçlendirmiş görünüyor. Başbakan'ın partisi havalarda uçuşan suçlamaların arasında, yerel seçimlerden galip olarak çıktı. Türkiye Başbakanı Erdoğan, yolsuzluk ve manipülasyan suçlamalarına rağmen, hükümeti için bir çeşit referandum olarak değerlendirilen kritik yerel seçimlerden zaferle çıktı.

BBC

BBC sonuçları, "Erdoğan yerel seçimlerde zaferini ilan etti" şeklinde duyurdu. Haberde yerel seçimlerin Erdoğan için, Ağustos’ta yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimi ve gelecek yıl yapılacak genel seçimler öncesi önemli bir test olduğu ifade edildi. 50 milyondan fazla seçmenin sandığa gittiği seçimlerde oy kullanma oranının yüksek olduğu kaydedildi.

ABC NEWS

İlk sonuçlara göre Erdoğan'ın partisi 2009 yerel seçim sonuçlarından çok daha yüksek oy aldı. Bu seçimler, Erdoğan'ın kampanya sürecinde bir kader seçimine dönüştürülmüştü ve Erdoğan'ın 12 yılının bir referandumu olarak görülmekteydi. Bu arada sandık önlerindeki uzun kuyruklardan seçime katılma oranının oldukça yüksek olduğu görüldü.

BLOOMBERG

Erdoğan yerel seçimlerde zaferini ilan etti. İktidardaki parti, yolsuzluk skandalları arasında Başbakan Tayyip Erdoğan'ın arkasındaki desteğin test edilmesi olarak görülen yerel seçimlerden zaferle çıktı.

THE TELEGRAPH

Erdoğan seçimlerde muhalefeti yenilgiye uğrattı. Türkiye Başbakanı'nın başında olduğu AKP, kitlesel protesto gösterileriyle, yolsuzluk skandallarının ve internet yasaklarının damga vurduğu bir sürecin ardından, yerel seçimlerde önemli bir fark elde ederek çıktı. Erdoğan'ın liderliği için referandum olarak görülen yerel seçimler, onlarca kitlesel protesto gösterilerinin, yolsuzluk skandallarının ve ülkeye derin zarar veren güvenlik sızıntılarının ardından yapıldı.

THE GUARDIAN

Recep Tayyip Erdoğan'ın iktidardaki Ak Partisi, yolsuzluk skandalları ve devletin içine sızmış “vatan hainleri" diye nitelediği kişileri sorumlu tuttuğu güvenlik sızıntıları arasında kendisi için referanduma dönüşen yerel seçimlerden kesin bir zaferle çıkmış görünüyor. AKP seçimlerden önce önüne hedef olarak 2009'da aldığı yüzde 38.8 oy oranını aşmayı koymuştu. Erdoğan güçlü sonuçlardan sonra Ağustos'taki cumhurbaşkanlığı seçimlerine adaylığını koyabilir. Bazıları seçim sonuçlarının otoriterlik eğilimlerini artırabileceğinden korkuyor.

FINANCIAL TIMES

Başbakan Erdoğan yerel seçimlerde zafer ilan ederek bunun kendisini yolsuzlukla suçlayanları ve güvenlik sızıntılarına yol açanlara karşı elde edilmiş bir zafer olduğunu iddia etti. Erdoğan, “Verilecek her türlü göreve kendimizi adamaya hazırız" diyerek, Ağustos ayında yapılacak ilk doğrudan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olabileceğini gösterdi.

FRANCE 24

Türkiye Başbakanı, protestolara ve yolsuzluk skandallarına rağmen, Pazar günü güven testi olarak girdiği yerel seçimlerden galibiyetle çıktı. Seçim sonuçları Ağustos ayında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerine girmeye niyetli olan Erdoğan'ın siyasi geleceğini de etkileyecek. Erdoğan parti tüzüğünü değiştirerek başbakanlıkta dördüncü bir dönemi de hedefleyebilir.

EL CEZİRE

İkdidardaki AKP yerel seçimlerden farklı bir galibiyetle çıktı. Güvenlik sızıntılarına ve yolsuzluk suçlamalarına rağmen 12 yıllık AKP hükümetinin elde ettiği bu galibiyet Türkiye Başbakanı için bir güven oylaması olarak görülüyor.

KUNA (KUVEYT haber AJANSI)

Seçimler öncesinde AK Parti'nin bazı yeni belediyelerle kritik belediyelerde ve Kürtlerin çoğunlukta olduğu bazı belediyelerde oy kaybedebileceği yolundaki tartışmalara karşılık erken sonuçlar AK Parti'nin zaferle çıktığını gösterdi. Kürtler yeni bir siyasi ve ekonomik dönüşüm umudunda.

RUSYA'NIN SESİ

İlk sonuçlar Türkiye'deki yerel seçimlerden Başbakan Erdoğan'ın AKP'sinin güçlü bir farklı galip çıktığını gösterdi. Buna karşılık AKP için önemli olan Ankara'da oldukça çekişmeli bir yarış yaşandı.

HAARETZ

Erdoğan yerel seçimlerde zaferini ilan etti. Türkiye Başbakanı zafer edasıyla, kendisini yolsuzlukla suçlayanları “hainlikle" suçlayarak “bunun bedelini ödeyeceklerini" söyledi.

XINHUA

Türkiye Başbakanı Erdoğan ve iktidardaki AKP büyük yolsuzluk suçlamalarının ardında girdiği yerel seçimlerde iktidar testinden geçti.

ALMAN BASINI
Türkiye'deki yerel seçimler Almanya'da da yakından takip ediliyor. İşte Alman basınından yorumlar...

Lüneburg kentinden Landeszeitung, AKP'nin Türkiye'yi demokratik araçlarla demokrasiden uzaklaştıracağı görüşünü savunuyor:

“Türkiye'deki yerel seçimlerde belediye başkanlarının kim olacağından çok daha fazlası söz konusu. Erdoğan'ın 11 yıldır başaramadığı, Türkiye'de uzlaşmaydı. Ve bu sadece Kürt sorunundan ibaret değil. Toplumda büyük bir çatlak var. AKP kendisini ak, temiz İslamcıların partisi olarak lanse etse de görünen o ki, gizlice Türkiye'nin derinden İslamîleştirilmesi hedefini gözetiyor. İstanbul ve Ankara'da AKP'li belediye başkanları koltuklarını korursa Erdoğan bunu bir halk oylaması gibi sunacaktır. Kaba otokrat Erdoğan Türkiye'yi demokratik takdisle demokrasinin değerlerinden uzaklaştıracaktır.”

'ÜLKE HUZUR BULMAYACAK'

Stuttgarter Nachrichten gazetesinin yorumu ise şöyle:
“Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan derinden bölünmüş bir ülkeyi yönetiyor. Muhafazakar seçmenini kendisine kilitlemek için bu bölünmüşlüğü son aylarda gayet bilinçli bir şekilde daha da derinleştirdi. Bunun siyasî bedeli yüksek, siyasî hava zehirliyor. Şu an uzlaşma becerisine, şeffaflık ve diyaloğa ihtiyaç var. Ki Erdoğan'ın geçen aylardaki tarzı buna hiç uymuyor. Başbakan kendisini eleştiren herkesi düşmanı gibi görmeye devam ettiği sürece ülke huzur bulmayacak.”

'ÇILGINLIK'

Frankfurter Allgemeine Zeitung ise Dışişleri Bakanlığı'nda Suriye ile ilgili üst düzey yetkililerin görüşmesine ait olduğu iddia edilen ses kayıtlarını konu alıyor:

“Düşünsel oyunlar siyasetin bir parçasıdır. Dış politika da buna dahildir. Ama bir dışişleri bakanı, yanında müsteşarı, istihbarat şefi ve genelkurmay başkan yardımcısı ciddi ciddi oturup, iç savaş içindeki Suriye'ye bir saldırıyı meşru göstermek için olay çıkarmak konusunu müzakere ediyorsa bu artık düşünsel bir oyun değil, düşüncesizlik ile çılgınlık arasında bir durumdur. Ukrayna-Rusya sınırındaki durumu saymazsak, Türkiye-Suriye sınırındaki, dünyanın en tehlikeli, en patlayıcı durumudur. Suriye rejiminin coşup nelere kalkışabileceğini kimse tam olarak bilmiyor. Ama Türkiye'nin ne yapabilecek durumda olduğu da artık belli değil.”

Haberin Devamı