Gazete Vatan Logo

Dünya'nın en etkili 8'inci düşünürü

Davutoğlu, '2010’un en önemli düşünürleri' listesinde 8’inci oldu

Amerikan siyaset dergisi Foreign Policy, 2010 yılına etki eden 100 düşünce adamını seçti. Bill Gates ve Warren Buffet’ın birinci olduğu listede Dışişleri Bakanı Ahmet
Davutoğlu 8’inciliğe oturdu “Topkapı Sarayı’nda son Sultan oturduğundan bu yana ilk kez Türkiye bu kadar büyük bir uluslararası rol aldı” yorumunu yapan dergiye konuşan Dışişleri Bakanı, Plato ve Gandhi’den etkilendiğini söyledi


Dünya sorunları konusundaki etkili yazıları ve çok önemli isimlerin yayınladığı makalelerle büyük bir saygınlığa sahip olan Amerika’nın aylık haber ve yorum dergisi Foreign Policy, her yıl yayınladığı “Yılın küresel düşünürleri” listesinin 2010 versiyonunu Aralık sayısına kapak yaptı. Özellikle Afrika’daki yardım faaliyetleri ve yakın zamanda tüm servetlerini vakıf faaliyetlerine aktaracaklarını açıklamaları nedeniyle dünyanın en büyük iki zengini Bill Gates ve Warren Buffett’ın birinciliği paylaştığı listeye iki Türk girdi.

Küresel uyanışın beyni

Ekonomi Profesörü Daron Acemoğlu 88’inci, Türk dış politikasının mimarı Ahmet Davutoğlu ise 2010’un en önemli küresel düşünürleri arasında ilk 10’a girmeyi başararak 8’inci sırada yer aldı. Davutoğlu için, “Türkiye’nin küresel uyanışının arkasındaki beyin” yorumu yapıldı. Kendisiyle yapılmış bir röportaj da dergide yayınlandı. Davutoğlu, derginin tam sayfa ayırdığı “Brezilya ile Türkiye ABD’nin karşısında bir blok mu oluşturdu?” tartışmasını yorumlarken, İran konusunda Brezilya ile atılan tüm adımlar Amerika ve diğer batılı ülkelerin bilgisi dahilinde olduğunu söyledi, Güvenlik Konseyi üyesi olarak küresel sorunları çözmeye söz verdiklerini hatırlattı.

Plato ve Gandhi’den ilham

Profesör Davutoğlu için Foreign Policy, “2001 yılında yazdığı Stratejik Derinlik’te savunduğu görüşleri şimdi hayata geçiriyor. Teorilerini sınıftan çıkarıp uluslararası areneya getirdi. Ve çok etkili sonuçlar elde etti” yorumunu yaptı. Derginin liste dışında yayınladığı ankette ise şu sonuçlar çıktı:

* Irak savaşına değmezdi diyenlerin oranı yüzde 82.
* Afganistan’da NATO’nun galip geleceğine inanmayanların oranı yüzde 62.
* İsrail’in İran’ı 12 ayda vurma olasılığı yüzde 32.
* ABD Başkanı Obama’nın performası 10 üzerinden 6.
Artık Nobel almalı

Foreign Policy’nin listesine 88’inci sıradan giren Türkiye doğumlu Ermeni asıllı ekonomist Daron Acemoğlu için dergi övgü dolu yorumlar yayınladı. Dünyanın en iyi eğitim kurumlarından MIT’de ekonomi dersleri veren Profesör Acemoğlu’nun artık bir Nobel Ödülü almayı hakettiği, görüşleriyle ekonomik teoriye çok büyük katkılar sağladığı belirtildi. Henüz 43 yaşında olmasına rağmen dünyada en çok referans gösterilen 20 ekonomistten biri olduğuna dikkat çekildi. Acemoğlu’nun piyasa ile siyaseti bir araya getiren teorilerinin de siyaset bilimine büyük katkı sağladığı belirtildi.

Erdoğan da en etkili 5’inci lider

Derginin yaptığı ankette ABD dışında dünya politikasını 2010’da etkileyen hükümet ve devlet başkanları listesine Başbakan Erdoğan yüzde 11’lik oy oranıyla 5’inci sıradan girdi. İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad yüzde 25 ile birinci olurken Fransa lideri Sarkozy yüzde 2 ile 10’uncu oldu.




Haberin Devamı