Gazete Vatan Logo

Dünya devleri arasında şok gerilim!

Çin, ABD'nin karşı çıkmasına rağmen Güney Çin Denizi'nde yapay adalar inşa etme hakkı olduğunda ısrar ediyor.

ABD Savunma Bakanı Ash Carter'ın Pasifik'teki ülkelere yönelik "denizi doldurma" faaliyetlerini durdurma çağrısına cevap veren Çin yönetimi, Güney Çin Denizi'nde yapay adalar inşa etme hakkı olduğunu savundu.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Çunying, dış aktörlerin Çin'e kendi topraklarında ne yapması gerektiğini söyleme hakkı olmadığını belirterek, Washington'ı bölgede sorun çıkartmaya çalışmakla suçladı.

ABD'nin Çin'in inşa ettiği ada üzerindeki egemenlik hakkını tanımayarak bölgedeki istikrarı tehdit eden provokasyonlara ve tahriklere imza attığını ileri süren Hua, "Çin kendi kararlarını verebilir. Kimsenin Çin'e nasıl davranması gerektiğini söyleme hakkı yoktur" dedi.

Sözcü Hua, Çin'in büyük bir güce yakışır şekilde hareket ettiğini söyledi ve "Güney Çin Denizi'nin statükosu genel olarak durağandır. Ancak bazı ülkeler kendi bencil amaçları için Çin'in toprak bütünlüğünü ve denizlerdeki haklarını kasten hiçe sayıyorlar" ifadesini kullandı.

Güney Çin Denizi zengin petrol ve doğalgaz yataklarına sahip

Haberin Devamı

ABD Savunma Bakanı Ash Carter, dün Pasifik'te bulunan bütün ülkelere deniz doldurarak toprak sahibi olma projelerine derhal son verme çağrısı yapmıştı. Carter ayrıca, ABD casus uçaklarının uluslararası hukukun izin verdiği her yerde uçuşlarına devam edeceğini söylemişti.

Tayvan, Çin, Brunei, Malezya, Vietnam ve Filipinler, Güney Çin Denizi'ndeki adacıkların hepsi ya da bir bölümünde hak iddia ediyor. Denizin petrol, doğalgaz ve balıkçılık açısından zengin kaynaklara sahip olduğu belirtiliyor.

Çin, Güney Çin Denizi'nin büyük bir bölümü üzerinde hak iddia ederken, toprak iddialarını güçlendirmek için denizde yapay adacıklar oluşturmakla suçlanıyor.