Gazete Vatan Logo

Düğüm çözülüyor

Çalışma Bakanı Müezzinoğlu, kıdem tazminatı düzenlemesinin bugün Bakanlar Kurulu’na sunulacağını açıklarken, emeklilik yaşını yükseltmek için de çalışma yaptıklarını belirtti.

Düğüm çözülüyor

13 milyon çalışanı ilgilendiren kıdem tazminatı düzenlemesinde sona yaklaşılıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, kıdem tazminatıyla ilgili hazırlanan düzenlemenin, bugün Bakanlar Kurulu’na sunulacağını açıkladı.

Müezzinoğlu, “Siyasi ve teknik çalışmaları tamamladık. Yarın (bugün) hükümetimize sunacağız. Hükümetimizin de Başbakan’ımızın da kanaatlerini aldıktan sonra araziye, sahaya çıkacağız. Sendikalarımızın, işverenlerimizin de görüşlerini alacağız” dedi. TV’de kıdem tazminatına ilişkin açıklamalarda bulunan Müezzinoğlu, şöyle devam etti:

“Şu anda 13 milyon çalışanımızın yüzde 80’inden fazlası kıdem tazminatıyla ilgili mağduriyet yaşıyor. Kıdem tazminatını alamıyor. Yüzde 15 civarındaki bir rakam, kıdem tazminatından istifade ediyor. Hakları korunabiliyor ve o haklarını alabiliyor. Yüzde 5-6’lık bir oran da mahkemeler veya kazanımlarını kısmi de olsa alabilen bir kitle var. Yüzde 80’inin mağdur olduğu yapının daha fazla sürdürülmesi çok mümkün değil, doğru da değil.”

Haberin Devamı

Takibini biz yapacağız

Kıdem tazminatının, çalışanın hakkı olduğunu vurgulayan Müezzinoğlu, “Bir çalışanın hakkı, hak olarak korunmalı. Güvencede olmalı. Niye? Şu anda çalışanın hakkı, işverenin kasasında birikiyor. Peki 5, 10, 15 yıl sonra biriken o hak, kasada hakikaten duruyor mu? Dolayısıyla güvence de yeni bir yasal yapı. İşveren ay sonu primini bize nasıl ödüyorsa vergilerini nasıl vergi dairesine

ödüyorsa burada da işçinin hakkını işçiyle ilgili bir yapıya ödeyecek ay sonu. Bunun da takibini biz yapacağız. Fon oluşacak. Kişi; 10 yılın, 15 yılın, 20 yılın getirdiği avantajları şeffaf olarak görecek. Koşullarına göre onu nasıl yöneteceğinin kararını kendisi verecek” dedi.

Eleştirilere göre 2-3 aya yetiştirmek istiyoruz

Kıdem tazminatıyla ilgili oluşturulması planlanan fona ilişkin bilgi veren Mehmet Müezzinoğlu, şu bilgileri verdi: “Bir de öyle bir fon olmalı ki ‘2 yıl, 5 yıl, 10 yıl sonra bu fon, iflas etti’ noktasında olmamalı. İlgili bakanlıklarla teknik heyetlerle çalışmaları tamamladık. Siyasi ve teknik çalışmaları tamamladık. İnşallah, yarın (bugün) hükümetimize sunacağız. Hükümetimizin de Başbakan’ımızın da kanaatlerini aldıktan sonra araziye, sahaya çıkacağız. Sendikalarımız, işverenlerimiz var. Paydaşlarımızın görüşlerini de alacağız, çünkü biz şu anda çalışan kesime, çalıştıran kesime hangi önerileri götürerek bir yasal düzenleme yapıyoruz? Onların katkıları, eleştirileri, önerilerine göre son şekliyle Meclis’e gitmeye gayret edeceğiz, onun için henüz başındayız diyorum. 41 yıl önce hazırlanan iş kanununda bir fon kurulması öneriliyor. Ama biz bunu kuramamışız. Yüzde 80 mağduriyet yaşıyorsa bundan yararlanan büyük bir kitle var demektir. Çalışanın hakkını koruyabileceğimiz bir yapı oluşturacağız. 2-3 ay içinde bunu başarmayı hedefliyoruz. Yıl sonuna da kalabilir."

Haberin Devamı

Mevcut çalışanlara 3 hak sunulacak

Kıdem tazminatında farklı senaryolar üzerinde duruluyor:

-Kıdem tazminatı sistemi, primli fon sistemine dönüşecek. Yeni düzenleme, çalışanın kıdem tazminatı hakkının her ay banka hesabına işveren tarafından yatırılmasına dayanıyor.
-Şu anda kıdem tazminatı, her yıl için 1 brüt maaşa denk düşüyor. Yeni sistemde bu hakkın korunabilmesi için, her ay maaşın yüzde 8.3’ü düzeyinde bir katkı payının kıdem tazminatı hesabına yatırılması gerekiyor.
-Çalışan belli sürelerden önce fonda biriken bu parayı çekemeyecek. Bu süreler için 15 yıla kadar uzanan rakamlar konuşuluyor. Ancak özel durumlarda erken çekme hakkı tanınacak.
-Çalışma hayatına yeni girecek olanlar, kıdem tazminatında yeni modeli seçmek zorunda olacak. Mevcut çalışanlara 3 hak sunulacak. Bu haklar ‘eski sistemde kalma, işvereniyle anlaşarak birikimlerini yeni sisteme taşıma ve eski haklarını alarak yeni sisteme geçme’ olacak.
-Kıdem Fonu’nda İşsizlik Fonu’nda olduğu gibi ortak hesap olmayacak. Bireysel hesap açılacak.
-Çalışanlara birikimlerini değerlendirmesi için yatırım araçları konusunda seçenekler sunulacak.
-Yeni sistemde işçinin kıdem alabilmesi için istifasını haklı bir nedene dayandırması zorunlu olmayacak.
-Bir şirket iflas ettiğinde çalışannın kıdem hakkı yanmayacak. Birikimleri devlet güvencesinde olacağı için kıdem hakkı korunacak.
-İşverenin de maliyeti düşecek. Her ay prim ödeyeceği için maliyet zamana yayılmış olacak.
-Bireysel kıdem tazminatı hesabına primi düzenli yatırmayan işverene vergi desteği başta olmak üzere artık teşvik verilmeyecek.
-İşten ayrılma halinde aynı hesap üzerinden kıdem sürecek.

Haberin Devamı