Gazete Vatan Logo

Doktorların üzerine 30 dakika bomba yağdı

Doktorların üzerine 30 dakika bomba yağdı

Afganistan’da Taliban kontrolüne geçen Kunduz kentini geri almak amacıyla Afgan ordusuna destek için hava bombardımanı yapan Amerikan uçakları yanlışlıkla Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü’nün görev yaptığı hastaneyi vurdu. Gönüllü olarak gelen 12’si doktor 19 kişi can verdi.

Taliban güçleri Afganistan’ın en büyük kentlerinden biri olan Kunduz’u geçtiğimiz günlerde ele geçirmiş, Afgan ordusu da kenti yeniden alabilmek için bölgede NATO görevi kapsamında görev yapan Amerikalılar’la ortak operasyon başlatmıştı. ABD uçakları önceki gece 02:15’te Taliban mevzilerini vurmak için havalandı. Yarım saat süren bombardıman sonrası korkunç bir gerçek ortaya çıktı. Uçakların vurduğu yerin Taliban tesisi değil uluslararası sivil toplum kuruluşu Sınır Tanımayan Doktorlar’ın (MSF) görev yaptığı Kunduz Hastanesi olduğu anlaşıldı. Hastanenin büyük bölümü yerle bir oldu. 12’si MSF üyesi doktor 19 kişi saldırıda hayatını kaybederken 37 kişi de yaralandı. Ölülerin 3’ünün çocuk olduğu bildirildi.
‘Vurmuş olabiliriz’
Yaralılardan durumu kritik olanların Kunduz’a 2 saat uzaklıktaki Pul-i Humri kentine nakledildiği belirtilirken, hastanede tedavi edilen çok sayıda hastanın da halen kayıp olduğu ifade edildi. Yerel kaynaklara göre saldırının gerçekleştiği sırada hastanede 105 hasta ve 80 doktor bulunuyordu. Saldırıdan sonra aralarında Afganların da bulunduğu 30 doktordan haber alınamadığı belirtildi. Korkunç hatanın ortaya çıkmasının ardından Afganistan’daki ABD güçlerinin sözcüsü Albay Brian Tribus, “Hastanenin yanlışlıkla kendi güçlerince vurulmuş olabileceğini ve konunun incelendiğini’ söyledi. Tribus, hastanenin vurulduğu sırada Amerikan jetlerinin bölgedeki “düşman unsurlara” yönelik hava saldırısı düzenlediğini sözlerine ekledi. Afgan İçişleri Bakanlığı, saldırı sırasında 10-15 teröristin hastanede saklandığını, hepsinin öldürüldüğünü açıkladı. Bakanlık, ‘Malesef doktorlarımızı da o sırada kaybettik’ dedi. Taliban ise ‘Saldırılan hastanede herhangi bir Taliban üyesi bulunmuyordu’ açıklaması yaptı.

Haberin Devamı

Kurbanlardan biri de o
MSF kurban doktorların isimlerini henüz açıklamadı. Ancak ismi açıklanmayan doktorlardan birinin fotoğrafı sosyal medyada yayınlandı.
Böyle saklandılar
Saldırı sırasında çekildiği belirtilen bir fotoğrafta hastanedeki doktorların kendilerini bombaların etkisinden koruyabilmek için duvar kenarlarına sığındığı görülüyor.
Tek tam teşekküllü hastane
Kunduz’daki iki hastaneden biri olan MSF hastanesi, hedef alındığında, çoğu orduyla Taliban arasındaki çatışmalarda arada kalan siviller olmak üzere 105 kişinin tedavisi sürüyordu. Bölgenin tam teşekküllü tek hastanesi konumundaki sağlık merkezinin, kapasitesinin üstünde hizmet verdiği belirtildi.
‘Koordinat verdik yine de vurdular!’
Saldırıyı kınayan Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü, hastanenin koordinatlarının Kunduz’daki savaş öncesinde ABD ve Afgan güçlerine verildiğini ancak saldırının kendilerini şoke ettiğini açıkladı. Örgüt ayrıca, “MSF, bu korkunç saldırının neden ve nasıl gerçekleştirildiği ile alakalı ivedilikle ve net bir şekilde açıklama bekliyor” derken saldırının sorumlularının bir an önce açıklanmasını istedi.
ABD’den başsağlığı
ABD’nin Kabil Büyükelçiliği bir bildiri yayımlayarak “Sınır Tanımayan Doktorlar” tarafından işletilen hastaneyi hedef alan trajik kazada hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı mesajı gönderdi. “Bu zor zamanda dualarımız ve kalbimiz Kunduz’da hayatını kaybedenler ve onların aileleri ile beraberdir” denilen açıklamada, Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü’nün Afganistan dahil dünya çapında gerçekleştirdiği çalışmalarından övgüyle bahsedildi.
Nobelli doktorlar
Medecins Sans Frontieres adıyla bilinen Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü, savaş yüzünden zarar görmüş bölgelerde ve gelişmekte olan ülkelerdeki endemik hastalıklara karşı projeler üreten insani yardım amaçlı görev yapan bir sivil toplum kuruluşu. 1971 yılında Nijerya İç Savaşı sonrasında Bernard Kouchner’in de dahil olduğu küçük bir Fransız doktor grubunca kuruldu. MSF, Cenevre, İsviçre’de bulunan uluslararası bir kurul tarafından yönetiliyor. Her yıl 3 bin doktor, hemşire, ebe ve ikmalci projelerde çalışmak üzere işe alınıyor. Sürekli istihdam edilen 1000 kişilik ekip, gönüllüleri toplayarak medya ile finans işlerini düzenliyor. Özel bağışlar, kuruluşun gelirlerinin yüzde 80’ini oluşturuyor. MSF’nin yıllık bütçesi 400 milyon ABD Doları civarında. MSF, 70’den fazla ülkede sağlık hizmetleri ve tıbbi eğitim programları uyguluyor. MSF 1999 yılında üyelerinin özellikle hızlı gelişen krizlerde tıbbi hizmetler sağlaması ve uluslararası ilgiyi bu krizlere çekmesi ile Nobel Barış Ödülü’nü kazandı.

Haberin Devamı