Gazete Vatan Logo

Doğu sallanıyor

5 büyüklüğünde depremle sarsılan Malatya, dün de 4.6 ile korkuttu. Uzmanlar peş peşe gelen depremlerle ilgili farklı görüşler bildirdi.

Doğu sallanıyor

Malatya’nın Hekimhan ilçesinde, richter ölçeği’ne göre 4.6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Yerin 5 kilometre derinliğinde meydana gelen deprem, ilçenin yanı sıra Malatya şehir merkezinden de hissedildi. Depremde herhangi bir can ve mal kaybı yaşanmazken, korku yaşayan bazı kişiler kısa süreli evlerini terk etti. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ise depremin büyüklüğünü 4.5 olarak açıkladı. Malatya’nın Hekimhan İlçesi’nde 29 Kasım’da da Richter ölçeğine göre 5 büyüklüğünde deprem olmuş, ardından onlarca artçı sarsıntı meydana gelmişti.

UZMANLAR NE DİYOR?

‘Büyük deprem olasılığı az’

- Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan (Maltepe Üniversitesi Öğretim Üyesi):

“Bingöl Kiğı depreminin olduğu yer Doğu Anadolu Fay hattının (DAF) üçüncü önemli kırığı olarak adlandırılır. Doğu Anadolu Fay hattındaki dingin olan kırık depreşmeye başladı. Fakat kırıkların boyları çok büyük değil. Bunlar en fazla 6.0 büyüklüğünde deprem oluşturabilir. Asıl deprem Kuzey Anadolu Fay hattından beklenirken Doğu Anadolu Fay hattından geldi. Kiğı’da gerginlik tam atılmamış olduğu için artçılar sürebilir. Bence yer bir süre kükreyip yavaş yavaş susacaktır.

Haberin Devamı

‘Birbirleriyle ilişkileri yok’

- Prof. Dr. Mustafa Erdik (Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü):

“Bingöl ve Malatya’da meydana gelen depremler Doğu Anadolu Fay hattı üstünde gerçekleşti. Fakat bu depremler birbiriyle ilişkili değil. Yani bu iki bölgede olan depremler birbirlerini tetiklemez. Meydana gelen bu depremlerle ilgili detaylı bir araştırma yapılmadan net bir şey söylemek mümkün değil. Ancak Türkiye bir deprem ülkesi ve insanlarımızın bu tarz depremlere hazırlıklı olması gerekir.”

‘Elazığ’da bekliyorum’

- Prof. Dr. Feyzi Bingöl (Elazığ Fırat Üniversitesi Jeoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi)

“Türkiye’de üç ana deprem bölgesi var. Bunlardan dışında bir de faylar var. Son depremler Güneydoğu Anadolu bindirme kuşağı ile Kuzey Anadolu Fay’larında oldu. Ben ise Elazığ-Bingöl arasında deprem bekliyorum. Palu-Bingöl arasın kırılmamış bir bölge var. Bu bölgede ileride 6.5-7 büyüklüğünde bir deprem olasılığı bulunuyor. Ama şu an Malatya ve Bingöl’deki depremlerin bu fay zonuyla direk alakası yok. Bu fay hattını tetiklemesi de söz konusu değil. Bazı bölgelerde enerji birikimi önemli bir seviyeye ulaşmıştır. Önemli olan burada bir depremin meydana geleceğini bilerek, yerel yönetimler veya merkezi yönetimlerin şehirlerde veya köylerde tedbir alması, şehirlerin veya köylerin depreme dayanıklı olarak yapılmasıdır.”

Haberin Devamı