Gazete Vatan Logo

Diyabet ile ilgili doğru bilinen yanlışlar

Halk arasında ‘şeker hastalığı’ olarak bilinen diyabet, dünya genelinde artmaya devam ediyor. Medical Park Bahçelievler Hastanesi Endokrinoloji Uzmanı Dr. Mustafa Gürkan Taşkale; doğru bilinen yanlışları şöyle sıralıyor:

“Diyabet hastası meyve yememeli”

Diyabetteki doğru bilinen yanlışların en önemlisi beslenme ile ilgili. Hastalar bazı meyvelerin yasak olduğunu düşünüyor. Bize gelip hangi meyveleri yemem gerekiyor diye sorduğunda, biz her meyveyi yiyebilirsiniz dediğimizde şaşırıyorlar. Örneğin; muz çoğu hasta diyabet olduğu için muz yemekten kaçınıyor. Bu seferde hastalar almaları gereken vitaminleri almamış oluyorlar. Biz beslenmede çeşitlilik olması gerektiğini ifade ediyoruz. Bir ömür sadece elma ile geçmez. Bir gün elma tüketiyorsak, diğer gün muz, diğer gün farklı bir meyve tüketebiliriz. Her diyabet hastasının evinde mutlaka mutfak terazisi olması gerekiyor.

“Pasta tüketmek şeker hastasına yasaktır”

Diyabetlilerin yaptığı yanlışların bir diğeri ise genellikle hastaların aşırı gıda tüketmelerinden kaynaklanır. Hiçbir zaman hastaya tatlı ya da pasta yemeyin gibi bir durum yoktur. Diyabet hastaları belirli günlerde ve zamanlarda, belirli miktarda pasta yiyebilirler. Diyabet hastası olan kişi, doğum gününde az bir miktarda yaklaşık 80 gramlık bir pasta yiyebilir.

Haberin Devamı

“İnsülin kullanımı bebeğime zarar verir”

İnsülin kullanımı rahim duvarından geçemediği için bebeğe herhangi olumsuz bir etkisi yok. Bebeğe annedeki hiçbir hormon geçmez, insülin kullanımı tamamen annede kalır. Gebelikte bazen ilaç kullanımı da yapılıyor. Bu ilaçların da tamamen bebeğe geçmeyen türde olmasına dikkat ediyoruz. Zaten şeker düşürücü haplar bebeğe geçtiği anda sağlıklarını etkiler.

“İğne uçları bir kaç gün kullanılabilir”

İğne uçları birinci batırmadan sonra yamulmaya başlarlar. Bir kaç kullanımdan sonra bu uçlar balık oltasına dönmeye başlarlar. Gözle görülmeyen yamulmanın oluşması sonrasında hasta hem insülin uygularken canı daha fazla acır hem de kanamaya ve enfeksiyon riskine yol açar.