Gazete Vatan Logo

Dijital lingual ortodonti

Pek çok kişinin korktuğu ve bu nedenle ihmal ettiği ortodontik tedavilerin tüm aşamaları artık hiç insan eli değmeden tamamen dijital ortamda yapılabiliyor. Bu yeni yöntemle ilgili merak ettiklerimizi Ortodontist Yrd. Doç. Dr. Cihan Aydoğan sizler için anlattı.

Dijital lingual ortodonti

Özellikle bazı erişkin bireylerin diş tellerinin görüntüsünden çekindikleri için ortodontik tedaviden kaçındıkları bir gerçek. Bu durum maalesef bazı olgularda sağlıklı dişlerin ortodontik tedavi korkusu yüzünden kesilerek küçültülmesi ve porselen vb. materyallerle kaplanmasına yol açabiliyor. Son yıllarda giderek yaygınlaşan lingual ortodonti tekniği, tam da bu gibi durumlarda kullanılmak üzere, diş tellerinin dişlerin iç yüzeyinden uygulandığı tekniktir.

Lingual ortodontik tedavi tekniği ile dişlerin tüm konumsal problemleri tedavi edilebilir. Başka bir deyişle tüm ortodontik problemlerin çözümünde, her yaş grubunda uygulanabilmektedir. Tamamen gizli bir tedavi süreci sunan lingual teknik ile diş hareketi oldukça etkin biçimde gerçekleşmekte ve tedaviler öngörülebilir biçimde normal tel tedavileri gibi süreler içinde tamamlanmaktadır.

Geçmişte lingual ortodontik tedavi amacıyla kullanılan hazır ortodontik braketlerin bir takım laboratuvar çalışmaları ile modifiye edilmesi gerekiyordu. Bugün ise her alanda olduğu gibi dijitalleşme lingual ortodontiyi de daha iyileştirdi. Dijital lingual ortodontide özel bilgisayar yazılımlarında her hasta için ayrı ayrı tüm dişler için özel olarak tasarlanan braketler ve teller 3 boyutlu yazıcıların kullanılmasıyla üretiliyor.

Haberin Devamı

Dijital lingual ortodonti öncelikle kişinin dişlerinin bilgisayar ortamında tedavi edilmesi ile başlıyor. Doktor apareyin oluşturacağı tüm etkileri uygulama öncesi bilgisayarda inceleme şansına sahip oluyor. Böylece çok daha öngörülebilir sonuçların alınması mümkün oluyor.

Kişiye özel olarak tasarlanıp üretilen braketler geçmişte özelleştirilen braketlere göre daha düşük kalınlığa sahip olduklarından daha konforlu bir tedavi süreci sağlıyor. Ayrıca dişlere daha yakın noktalardan kuvvetlerin uygulanması ile daha etkin diş hareketi sağlıyor.

2000’li yılların başından beri yurtdışından ithal edilen kişiye özel lingual ortodontik apareyler 3 yıldır Türkiye’de de üretiliyor.