Gazete Vatan Logo

Devletin zirvesinde ilk kez...

“İlk”lerin yılına bir “ilk” daha eklenecek

Resepsiyonlar konusunda uygulamaların değiştiği “ilk”lerin yılına bir “ilk” daha eklenecek.

Resepsiyonlar konusunda yıllardır yaşanan uygulamaların değiştiği "ilk"lerin yılına bir "ilk" daha eklenmesi ihtimali belirdi. Başbakan ve komutan eşlerinin de katılacağı yönündeki beklentiler gerçekleşirse 29 Ekim resepsiyonu, devletin zirvesini ilk kez eşleriyle birlikte aynı resepsiyonda biraraya getirecek.

Resepsiyon için "eşli" davetiyeler Çankaya Köşkü tarafından aralarında Meclis Başkanı, Başbakan, Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarının da olduğu davetlilere gönderildi.

PEŞPEŞE "İLK"LER

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile eşi Hayrünnisa Gül'ün ev sahipliğini yapacağı Çankaya Köşkü'ndeki 29 Ekim resepsiyonuna, Genelkurmay Başkanı Org. Necdet Özel ve kuvvet komutanlarının ilk kez eşli olarak katılmaları bekleniyor.

Bu yıl 23 Nisan'da Meclis Başkanı Cemil Çiçek ilk kez eşli davetiyeler gönderdiği bir resepsiyon vermişti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ilk kez bir resepsiyona eşi Emine Erdoğan ile birlikte katılmıştı. Ancak Cumhurbaşkanı Gül ile Genelkurmay Başkanı Org. Özel ve kuvvet komutanları resepsiyona eşsiz gelmişlerdi.

Bu yıl Çankaya Köşkü’nün içindeki konutunda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan’a iftar yemeği vererek bir "ilk" gerçekleştiren Org. Özel'in, Köşk'teki resepsiyona eşi ile katılması bekleniyor.

Bugüne kadar Çankaya Köşkü'ndeki resepsiyonlara hiç katılmayan Emine Erdoğan'ın bu kez katılıp katılmayacağı merak konusu oldu. Geçmiş yıllarda Çankaya Köşkü'ndeki 29 Ekim resepsiyonlarına yalnız giden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bu yıl 29 Ekim resepsiyonuna eşi Emine Erdoğan ile birlikte katılabileceği belirtiliyor. İlk kez 23 Nisan'da TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in TBMM'de verdiği resepsiyona birlikte katılan Erdoğan çiftinin 29 Ekim'de de aynı tavrı göstermesi durumunda, Çankaya Köşkü'nde bir ilk gerçekleşecek.

Cumhurbaşkanı, Meclis Başkanı, Başbakan ve komutanlar, aynı resepsiyonda eşleriyle birlikte buluşmuş olacak.

ALTERNATİF RESEPSİYON DÜZENLENMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Gül, Köşk’e çıktığı 2007 yılından beri eşi Hayrünnisa Gül ile askerleri karşı karşıya getirmemek için 'Gündüz resepsiyonu' düzenliyordu. 29 Ekim’lerde önce kutlamaları kabul eden Gül, ardından öğle saatlerinde A tipi protokol için ‘eşsiz’ resepsiyon vermeye başladı. Akşam saatlerinde düzenlenen ikinci resepsiyonda ise Gül, eşi Hayrünnisa Gül ile birlikte medya, iş dünyası, sivil toplum örgütleri ve devlet sanatçılarını ağırlıyordu. Ancak Gül, bu geleneği iki yıl önce bozarak, eşi Hayrünnisa Gül’le birlikte akşam tek resepsiyon düzenledi. Gül’ün iki yıl önce Köşk’te davetlileri eşi Hayrünnisa Gül ile birlikte karşıladığı Cumhuriyet Bayramı resepsiyonu’na, türban hassasiyeti gerekçesiyle komutanlar katılmamıştı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yalnız katıldığı resepsiyona bazı bakanlar eşli gelmişti. Resepsiyonda, muhalefet kanadından ise MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, CHP’den dönemin İstanbul Milletvekili Ahmet Tan ve BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın da aralarında bulunduğu çok sayıda davetli hazır bulunmuştu.

Geçen yılki YAŞ sürecinden önce istifa eden dönemin Genelkurmay Başkanı Org. Işık Koşaner ve kuvvet komutanları ise eşli katılım sağlanan Köşk'teki resepsiyona "türban hassasiyeti" nedeniyle katılmayıp, Merkez Orduevi’nde düzenlenen resepsiyona gitmişlerdi. Genelkurmay, Org. Özel komutan olmadan önceki üç yıllık süreçte alternatif 29 Ekim Resepsiyonu’nu gerçekleştiriyordu.

BAŞBUĞ BAŞLATTI

2008 yılında dönemin Genelkurmay Başkanı Org. İlker Başbuğ tarafından başlatılan ve bir ilk olan TSK’nın 29 Ekim Balosu, Köşk resepsiyonuna alternatif olarak değerlendirilmişti. Genelkurmay Başkanı Org. Koşaner, Başbuğ'un başlattığı bu geleneği devam ettirme kararı almıştı. Ancak Başbuğ'un Köşk'te çift resepsiyon yapılırken başlattığı uygulama, Köşk'te resepsiyon sayısı teke inince de sürdüğü için "alternatif" yorumu yapılmıştı.

ERDOĞAN TEPKİ GÖSTERMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, iki yıl önce resepsiyona katılanları tebriklerinin ardından gazetecilerin sorusu üzerine, 'Türkiye'nin bütün gerçeği burada. Bütün farklılıkları, bütün renkleri burada. Türkiye'nin realitesi burada. Türkiye burada' değerlendirmesini yapmıştı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise Genelkurmay’ın alternatif resepsiyon düzenleyerek, Köşk’teki resepsiyona katılmamasıyla ilgili, “Bu gecenin resepsiyonu burasıdır. Bunun dışında resepsiyonu doğru bulmuyorum. Cumhurun başının daveti burada, cumhur da burada. Türk Silahlı Kuvvetleri, bugüne kadar hep buradaydı. Gelmeliydiler. Çok güzel bir ortam var. Hep bunu özledik. Kimse rahatsız olmamalı' değerlendirmesini yapmıştı.

YÖNETMELİK DEĞİŞTİ

Geçtiğimiz yıl ise art arda gelen şehit haberleri ve Van'da yaşanan deprem, 30 Ağustos ve 29 Ekim resepsiyonlarının iptal edilmesine neden olmuştu.

Mayıs ayında Bakanlar Kurulu tarafından son şekli verilen ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanan yönetmeliğe göre bayramların kutlama şekli değişti. Yönetmelikte, Cumhuriyet’in ilan edildiği 29 Ekim gününün ulusal bayram olduğu, Türkiye içinde ve dışında devlet adına yalnızca 29 Ekim’de tören yapılabileceği belirtildi. Yine yönetmeliğe göre 29 Ekim’de Cumhurbaşkanı, tebrikleri Köşk’te kabul edecek. Resepsiyon da yine burada verilecek. Ankara dışında ise kutlamaların başında vali yer alacak. Tören geçişleri ise daha önce olduğu gibi devam edecek. Aslında yeni yönetmelikle birlikte, Çankaya’daki ilk eşli resepsiyon 30 Ağustos Zafer Bayramı’nda gerçekleşecekti. Fakat Cumhurbaşkanı Gül’ün rahatsızlığı nedeniyle program iptal edilmişti. Kulağındaki rahatsızlık nüksetmeseydi, Gül sabah saatlerinde önce tebrikleri kabul edecekti. Daha sonra Hipodrom’da düzenlenecek etkinliklere katılacaktı. Akşam ise Çankaya’da eşi Hayrünnisa Gül ile birlikte 30 Ağustos resepsiyonuna ev sahipliği yapacaktı.

Haberin Devamı