Gazete Vatan Logo

Darbe sonrası TSK’ya ilk operasyon YAŞ’ta!

Yüksek Askeri Şura toplantısında darbe girişimi masaya yatırılacak. İhraç kararlarının kuvvet komutanının teklifi, Genelkurmay Başkanı’nın inhası ve Milli Savunma Bakanının onayıyla yapılacağı belirtiliyor.

Darbe sonrası TSK’ya ilk operasyon YAŞ’ta!

Yüksek Askeri Şura (YAŞ) bugün Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında Çankaya Köşkü’nde toplanacak. TSK’daki terfi ve atamaların yanı sıra FETÖ’nün darbe girişiminin de tüm ayrıntılarıyla ele alınması bekleniyor. Şura toplantısında darbe girişimiyle ilişkili olduğu iddia edilen 100’ü aşkın general ve amiral ile bini aşkın subay ve astsubayın durumuna ilişkin karar verilmesi beklenmiyor. Olağanüstü Hal Kapsamında Alınan Tedbirlere İlişkin Kanun Hükmünde Kararname kapsamında Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununa tabi personelle ilgili ihraç kararının kuvvet komutanının teklifi, Genelkurmay Başkanının inhası ve Milli Savunma Bakanının onayıyla yapılacağı belirtiliyor.

Jandarma ve Sahil Güvenlik Komutanlığında ise bu kararın, Jandarma Genel Komutanı ve Sahil Güvenlik Komutanının kendi personellerine ilişkin teklifleri ve İçişleri Bakanı’nın onayıyla gerçekleştirileceği ifade ediliyor.

Üç komutanın durumu

Görev süreleri dolmayan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Akar, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Çolak ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ünal’ın teamüller gereği görevlerine devam etmesi bekleniyor. Ancak FETÖ’nin darbe girişiminin ardından komuta kademesinin durumu şuranın merak edilen konularının başında yer alıyor. Ayrıca Başbakan Yıldırım’ın Jandarma Genel Komutanlığının atama, sicil, eğitim de dahil olmak üzere tamamıyla Bakanlığa bağlanacağını açıklaması üzerine Jandarma Genel Komutanlığına atama yapılıp yapılmayacağı da bir başka merak edilen konuyu oluşturuyor.

Haberin Devamı

Kösele atanabilir

YAŞ’ın geçen sene gerçekleştirilen toplantısında görev süresi bir yıl uzatılan Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu’nun görev süresi yeniden uzatılmazsa yerine Donanma Komutanı Oramiral Veysel Kösele’nin atanması öngörülüyor.

2. Ordu’nun başına Temel

PKK’yla mücadelede kilit rol oynayan 2. Ordu’nun başına Korgeneral Metin Temel atandı. 2. Ordu Komutanı Orgeneral Adem Huduti, 15 Temmuz sonrası tutuklanmıştı. Yerine Korgeneral Temel vekaleten atanmıştı.

İlklerin YAŞ’ı

Daha yapılmadan, pek çok “ilki” barındıran YAŞ toplantısında, TSK’nın geleceği konusunda kritik kararlar alınacak. YAŞ toplantısı, daha yapılmadan gerçekleşen “ilkler” şöyle oldu:

Haberin Devamı

-YAŞ toplantısı yasası gereği her yıl Ağustos’un ilk haftasında yapılıyordu. Bu yıl ise, Temmuz ayının son haftasına çekildi.

-YAŞ toplantısı Genelkurmay’da gerçekleştiriliyordu. Bu kez, Çankaya Köşkü’nde yapılacak.

-YAŞ toplantısı üç gün sürüyor, kararlar üçüncü günün sonunda açıklanıyordu. Bu yılki YAŞ toplantısının sadece bir gün süreceği, kararların da akşam saatlerinde kamuoyuyla paylaşılacağı açıklandı.

Jandarmaya ‘müdürlük’

Darbe girişimi, hükümetin Jandarmayı tam anlamıyla İçişleri Bakanlığı’na bağlama konusundaki planlarının da erkene alınmasına neden oldu. Bu çerçevede, komutanlığın İçişleri’ne bağlı bir “Genel Müdürlük” haline getirilip, başına da sivil bir ismin atanması mümkün. Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Galip Mendi zaten emekliye ayrılacaktı. Yerine bir atama yapılmaması söz konusu olabilir. 15 Temmuz öncesinde ise, Org. Mendi’nin yerine Genelkurmay İkinci Başkanı Org. Yaşar Güler’in atanacağına neredeyse kesin gözüyle bakılıyordu.

Haberin Devamı

Akar’ın yerine Dündar olabilir

Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar’ın ayrılması halinde, onunla birlikte derdest edilen diğer komutanların da ayrılma ihtimallerinin büyük olduğu ifade ediliyor. Bu durumda, Genelkurmay Başkanlığı için adı geçen isim ise, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Ümit Dündar. Yine Dündar’ın TSK hiyerarşisinde önünün açılması halinde, hemen ardından gelecek ismin de yine darbeye direnenlerden Özel Kuvvetler Komutanı Tümgeneral Sezai Aksakallı olacağı ifade ediliyor.