Gazete Vatan Logo

Darbe girişimi IŞİD'i ikiye böldü

Musul'un batısında bulunan askeri üste, Ebu Osman el-Hasan isimli IŞİD komutanı örgüt içinde darbe yapacağı gerekçesiyle öldürüldü. IŞİD'in üst düzey yetkililerinden biri olan el-Hasan, IŞİD lideri Ebu Bekir el-Bağdadi'nin de yakın arkadaşı ve danışmanıydı.

IŞİD'in Irak'ta bulunan militanları, kendi komutanlarından birini acımasızca öldürdü. Ebu Osman el-Hasan adından üst düzey IŞİD komutanı, örgütün Musul'daki en üst yetkilisiydi.


Geçtiğimiz hafta öldürülen el-Hasan'ın darbe hazırlığında olduğunun dedikoduları örgüt içinde dolaşıyordu. Yerel raporlara göre, el-Hasan kısa süreli bir yargılama sonucu idama mahkum edildi. Darbe girişimi ve komplodan mahkum edilen el-Hasan, henüz açıklanmayan bir yöntemle Musul'un batısındaki IŞİD askeri üssünde idam edildi.

BAZI MİLİTANLAR MUSUL'DAN ÇEKİLDİ

El-Hasan'ın idamının, örgütün Musul kolu içinde büyük bir bölünmeye yol açtığı ve çeşitli militanların görev bölgelerinden ayrıldığı belirtildi. IŞİD'in Musul'daki güçlerinin çoğunluğunu oluşturan Suriyeli ve Arap savaşçılar, idamı protesto etmek amacıyla Musul'dan çekildi.

PROTESTOCULAR RAKKA'YA GİDİYOR

Musul'dan çekilen militanların, IŞİD'in başkent ilan ettiği Rakka'ya yol aldıkları ve burada el-Hasan'ın idamıyla ilgili terör örgütünün resmi makamlarına itirazlarını sunacakları belirtildi.

Haberin Devamı

EL-BAĞDADİ'NİN YAKIN ARKADAŞIYDI

IŞİD lideri Ebu Bekir el-Bağdadi'nin yakın arkadaşı olan el-Hasan'ın yargılanmasından, IŞİD'in kendini halife ilan eden liderinin haberi olup olmadığı ise bilinmiyor. El-Bağdadi'nin arkadaşı ve danışmanının, yargılanma ve infazında nasıl bir rol oynadığı bilinmiyor.

ARAP VE ÖTEKİ CİHATÇILAR ARASINDA KAMPLAŞMA YAŞANIYOR

Olaylara tanık olan ve Irak basınına konuşan bir IŞİD militanı, yargılamanın ve idamın el-Hasan ve yardımcılarının süregelen tartışmalarının ardından yaşandığını söyledi.

Öteki tanıklar ise, Musul'da yabancı cihatçıların güç kazandığını ve şehrin Arap ve Arap olmayan militanların kamplaştığını söylediler. Arap militanların protesto amacıyla Rakka'ya çekilmesinden, el-Hasan'ın yaşanan kamplaşmada Arap militanların tarafını tuttuğuun gösterdiği belirtildi.