Gazete Vatan Logo

Danimarka’nın iki yüzlülüğü!

Reina katliamcısına silah temin eden Asparov’u serbest bırakan Danimarka, Suriye’de DEAŞ saflarında fırıncılık yaptığı ortaya çıkan Enes Çiftçi’yi vatandaşlıktan çıkarıp 6 yıl hapse mahkum etti

Danimarka’nın iki yüzlülüğü!

Demokrasisi ‘örnek’ gösterilen Danimarka’da yargının verdiği iki skandal karar, söz konusu Türkiye olunca ne kadar çifte standartlı olduklarını ortaya koydu. İstanbul’da yılbaşı gecesi 39 kişinin hayatını kaybettiği Reina saldırısını gerçekleştiren DEAŞ’lı terörist Abdulkadir Masharipov’a silah ve mühimmat temin eden İbrahimjon Asparov, Türkiye’nin iade talebine rağmen temmuzdan bu yana tutuklu bulunduğu Danimarka’da geçen ay serbest bırakıldı.

Tüm delillere rağmen

Danimarka vatandaşlığı bulunan 42 yaşındaki Özbek asıllı ‘Danyelik İbrahim’ kod adlı Asparov’un saldırının ardından Türkiye’den Kopenhag’a kaçtığı saptanmıştı. Ayrıca Asparov’un Reina katliamcısı Masharipov’a Kalaşnikof verdiği, davanın iddianamesine de girmişti. Türkiye’nin iade talebi üzerine yaşadığı Vejle’de tutuklanan Asparov, Danimarka’nın kendisine hiçbir suçlamada bulunmaması üzerine tüm delillere rağmen serbest kaldı. Türkiye’nin iade talebi ise Danimarka Kraliyet Savcısı tarafından olumsuz yanıtlandı.

‘Elime silah almadım’

Haberin Devamı

Öte yandan Danimarka’da doğup büyüyen bir başka DEAŞ’lı Enes Çiftçi, bundan 4 yıl önce 2013’te Suriye’ye gitti. Bir süre sonra ise Danimarka’ya döndü. 2015’te tekrar Suriye’ye gitmek üzereyken Kopenhag Havalimanı’nda gözaltına alındı. Çiftçi, DEAŞ’a katılmak ve üzerindeki 20 bin Kron (12 bin TL) ile örgüte maddi destek vermekle suçlandı. Ancak o sorgusunda Suriye’ye DEAŞ’a katılmak için gittiğini ancak eline silah almadığını öne sürdü. Yaklaşık 300-400 dolar maaşla DEAŞ için baba mesleği olan fırıncılık yaptığını iddia etti. Östre Landsret Bölge Mahkemesi, Çiftçi’nin Türkiye pasaportuna da sahip olduğunu öğrenince Danimarka vatandaşlığı ile pasaportunun elinden alınması ve 6 yıl hapis cezası yatmasına hükmetti. Yüksek Mahkeme de kararı onadı.

Danimarka tarihinde ilk

Hapishanede bir süre önce adını Hamza Çakan olarak değiştiren Enes Çiftçi, ülke tarihinde Danimarka’da doğup büyüyen biri olarak vatandaşlığı elinden alınan ilk kişi olurken, 6 yıllık hapis cezasını çektikten sonra Türkiye’ye sınır dışı edilecek.

Haberin Devamı