Gazete Vatan Logo

Damadı bitirdi

Rusya’nın ABD seçimlerine müdahalesine ilişkin soruşturmada itirafçı olan ABD Başkanı Donald Trump’ın Eski Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn, Rus yetkililerle iletişime geçme talimatını Trump’ın damadı Jared Kushner’ın verdiğini söyledi. Hem damadı, hem Trump’ı ateşe attı

Damadı bitirdi

FBI’a yanlış beyanda bulunmakla suçlanan Trump’ın eski Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn, Cuma sabahı hakim karşısına çıktı. Seçimlerden sonraki geçiş dönemi sırasında Rus Büyükelçi Sergey Kislyak temasları hakkında FBI’ya yalan söylediğini kabul etti. Rus yetkililerle iletişime geçmesi yönünde talimatın Trump kampanyasının ‘çok üst düzey bir ismi’ tarafından verildiğini söyledi. ABD basını hemen bu ismin kimliğini araştırdı. Ve büyük bomba patladı. “ABD’de Eski Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn’e Rus yetkililerle iletişime geçme talimatını başkan Donald Trump’ın damadı verdi” iddiası CNN Internatıonal televizyon kanalında yer aldı. Kanal, konuya yakın kaynaklara dayandırdığı haberinde, FBI’a yalan söylemek suçundan teslim olarak hakim karşısına çıkan Flynn’in mahkemeye sunduğu savunma belgelerine yer verdi.

Birini ‘yakmak’ zorunda

Flynn’in ifadesinde Rus yetkililerle görüşmeyi Trump’ın geçiş dönemindeki üst düzey yetkililerin ayarladığını söylediği belirtildi. Haberde bu üst düzey yetkililerin Trump’ın damadı Jared Kushner ve eski danışmanlarından Kathleen McFarland olduğu öne sürüldü. Buna göre Kushner, Flynn’den 2016’da Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde yapılacak olan “İsrail’in yasa dışı yerleşimlerine son vermesiyle” ilgili oylamada üye ülkelerin hangi oyu vereceğini araştırmasını istedi. Kushner, Flynn’e ayrıca Rusya’nın da aralarında bulunduğu konseye üye ülkelerin bu oylamayı ertelemelerini ya da reddetmelerini sağlamaya çalışmasını söyledi. Flynn’in savcıyla yaptığı anlaşma ‘kendisinden daha önemli pozisyondaki bir Beyaz Saray görevlisinin yargılanmasını sağlama’ şartına dayanıyor. Bu ismin damat Kuschner olabileceği belirtiliyor.

Haberin Devamı

‘Kim dostun bilemezsin’

Trump’ın avukatı Flynn’in itirafları için ‘yalanlar’ dedi. Beyaz Saray’dan hiçbir ismin Rusya ile işbirliği yapmadığını söyledi. ABD medyasına göre ise Trump Flynn’in itirafçı olmasından çok rahatsız. Başkanın Şükran Günü konuşmasında, ‘Kimin gerçek dostunuz olduğunu bilemezsiniz. Bir bakarsınız size sırtını dönmüş’ şeklindeki sözlerinin Flynn için söylendiği belirtiliyor.

Haberin Devamı

ORTADOĞU TEMSİLCİSİ

Ortodoks Yahudisi damat Kushner, Beyaz Saray’dan maaş almadan çalışan tek isim. Trump’ın başdanışmanı sıfatıyla Ortadoğu ve İsrail-Filistin sorununa eğilen Kushner, özel sektörle ortaklıklar ve serbest ticaret konularında da görev alıyor. Ayrıca Kushner, New York Observer gazetesinin sahibi ve 2015’te Fortune dergisinin ‘40 yaşın altında 40 etkin iş insanı’ listesine girmişti.

5 yıl hapis alabilir

Eski Başkan Barack Obama 28 Aralık 2016’da “Başkanlık seçimlerine siber saldırı iddiaları” kapsamında Rusya’ya karşı yaptırım kararı aldı. Bunun üzerine Flynn, Rusya’nın ABD Büyükelçisi Kislyak’ı arayarak yaptırımların tansiyonu yükseltmemesini istedi ve yaptığı görüşmenin ayrıntılarını Trump’ın geçiş ekibine bildirdi. Daha sonraysa şubat ayında Flynn’ın göreve gelmeden önce Rus Büyükelçi Kislyak ile yaptırımlar üzerine görüştüğü ABD basınında yer aldı.. Flynn iddialar üzerine “Görüşmeye ilişkin bilgileri kasıtsız olarak başkan yardımcısına ve diğerlerine eksik aktardığı gerekçesi” ile istifa etmişti. Rus Büyükelçi ile seçim döneminde yaptığı görüşmeler hakkında hakim karşısına çıkan Flynn işbirliği yapacağını açıkladı. Flynn, suçlu bulunursa beş yıl hapis cezasına çarptırılacak.

Haberin Devamı

Üst düzeyde ilk isim

Flynn Rusya soruşturmasında resmen suçlanan dördüncü kişi ama suçunu kabul eden ilk kişi oldu. Trump’ın eski kampanya menajeri Paul Manafort ve iş ortağı Rick Gates ile kampanyanın eski dış politika danışmanı George Papadopoulos da Rusya soruşturmasında suçlanan isimlerdi. Suçlananlar arasında Flynn, şu ana kadar Trump göreve geldikten sonra Beyaz Saray’da aktif görev yapan tek kişi. Flynn’in Türkiye adına lobicilik faaliyetleri dahil hakkındaki birçok iddiaya dair soruşturma altında olsa da sadece tek suçtan, FBI’ya yalan söyleme suçundan suçlanması, Mueller’in ekibiyle ceza indirimi için işbirliği yaptığı şeklinde yorumlanıyor. Geçen hafta Flynn’in avukatları başkanın hukuk ekibine artık onlarla Rusya soruşturmasını konuşamayacaklarını bildirmişti, bu da Flynn’in özel savcı Mueller’in yürüttüğü soruşturmada federal yetkililerle işbirliği yapma kararı aldığının göstergesi olarak yorumlanmıştı. Trump’ın Flynn’le ilgili soruşturmaya özel önem verdiği biliniyor. Eski FBI başkanı James Comey, Trump’la özel bir görüşmesinde başkanın kendisinden bu soruşturmayı sonlandırmasını istediğini iddia etmişti. Flynn, Başkan Yardımcısı Mike Pence ve diğer üst düzey yetkililere, Rusya’nın Washington büyükelçisiyle yaptığı görüşmeler hakkında yalan beyanda bulunduğu gerekçesiyle, göreve gelmesinin üzerinden bir ay geçmeden Başkan Trump tarafından görevden alınmıştı.

Haberin Devamı

Türkiye ile ilgili suçlamayı kabul etti

Türkiye-ABD İş Konseyi Başkanı Ekim Alptekin’in sahibi olduğu Hollanda merkezli danışmanlık şirketi Inovo BV de, Flynn’in şirketi Flynn Intel Group ile Ağustos 2016’da üç aylık bir sözleşme imzalamıştı. Sözleşmede, Flynn Intel Group’un Türkiye’nin ABD’li yatırımcılar gözündeki imajını düzeltmek için çalışmalar yapması ve Fethullah Gülen’in faaliyetlerine yönelik araştırmalar yapması öngörülüyordu. ABD Adalet Bakanlığı’na sunulan belgelere göre Flynn Intel Group’in anlaştığı halkla ilişkiler ve lobicilik firması, “Gulenopoly” adını taşıyan ve masa oyunu Monopoly’ye benzeyen bir oyun hazırladı. Oyun kartının üzerinde, “Gülen Hareketi, siyasi ve ekonomik nüfuz yaratma oyununda uzmanlaştı ancak bu karanlık kurumun ortaya çıkarılmasıyla birlikte oyunun da sonu geliyor” yazıldı. Flynn Intel Group’un ABD Adalet Bakanlığı’na sunduğu belgeye göre, Inovo BV şirkete toplam 530 bin dolar ödedi. Michael Flynn hakkında soruşturmanın açılmasının bir diğer nedeni de şirketinin Inovo BV ile sözleşme imzaladıktan sonra Türkiye adına lobi faaliyetlerinde bulunduğunu Adalet Bakanlığı’na bildirmemiş olmasıydı. Flynn, kendisi ve şirketi tarafından Türkiye Cumhuriyeti’nin yararına gerçekleştirilen “Türkiye projesi”ne T.C’nin ne kadar müdahil olduğunu bilmediğinin ve Türkiye projesinin “ABD’li işletmelerin Türkiye’de iş yapmaya olan güvenlerini arttırmaya yönelik olduğunu söylemesinin” yalan olduğunu kabul etti. Flynn ayrıca The Hill adlı internet sitesinde 8 Kasım 2016’da kaleme aldığı yazının kendi inisiyatifiyle yazıldığı şeklindeki ifadesinin yalan olduğunu ve T.C yetkililerinin bu konuda kendisini yönlendirdiğini itiraf etti.