Gazete Vatan Logo

Damacananın kimliğine bakmadan su almayın!

Damacana suların takip ve denetimi için Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni düzenlemeye göre her damacanaya bir kimlik verilecek

Damacananın kimliğine bakmadan su almayın!

Sağlık Bakanlığı, damacana suların üretiminden tüketiciye ulaşıncaya kadar her aşamada kontrolü için yeni düzenleme getirmeye hazırlanıyor. Bakanlığın firmalara görüş için gönderdiği taslağa göre damacana suyun yaşam döngüsündeki tüm süreçler online denetim altına alınarak yıkama suyu sıcaklığı ve dolum sayısı tespit edilebilecek, 75 seferden fazla kullanılması önlenecek damacananın azami 3 yıllık, içindeki suyun ise 3 aylık ömrü takip altında olacak.

Online takip sistemi

Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu (THSK) ile Türkiye Bilimsel Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) arasında yürütülen çalışmalar sonucu Damacana Takip Sistemi (DTS) ve su üretim tesisleri online takip sistemiyle ilgili dokümanlar oluşturuldu. Firmaların görüşüne sunulan dokümanlara geri bildirimler doğrultusunda son şekli verilecek. Böylece piyasada sahte su satışının önüne geçilerek hem halk sağlığının hem de üreticilerin korunması amaçlanıyor.

Takip ve denetim için her damacana “D-Kimlik” olarak adlandırılacak bir kimliğe sahip olacak. Bu sayede damacanalı su, yaşam döngüsü içerisinde takip edilecek. “2D” teknolojisiyle oluşturulacak kimlik ise elektronik ve insan gözüyle okuma dahil, damacananın izin verilen kullanım sayısı kadarki yaşam döngüsünde okuma performansının en az etkileneceği şekilde damacana yüzeyine yazılacak. D-Kimlikli damacana üretildikten sonra kimlik bilgileri, üretim tarihi ve gerekli diğer bilgiler güvenli bir iletişim hattı üzerinden DTS Merkezi Denetleme sürecine gönderilecek.

Haberin Devamı