Gazete Vatan Logo

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Pakistan ile 13 anlaşma imzaladık

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Pakistan ile 13 anlaşmanın imzalanmış olması önemli. Her ikisi de kardeşimiz olan Afganistan ve Pakistan'ın ilişkilerinin geliştirilmesi için elimizden geleni yapacağımızı bildirmek isterim" ifadelerini kullandı. İmran Han ise Suriye konusunda Türkiye'yi desteklediklerini belirterek, "Şu anda Suriye'de size (Türkiye'ye) saldırılar yapılmaktadır, bu konuda Pakistan her zaman yanınızda olacaktır." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Pakistan ile 13 anlaşma imzaladık

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Pakistan Başbakanı İmran Han ile Türkiye-Pakistan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi’nin ardından basın toplantısı düzenledi. Konuşmasında, Keşmir sorunun Pakistan ve Hindistan arasında diyalog yoluyla çözülmesinden yana olduğunu dile getiren Erdoğan, "Devletimiz ve milletimiz dün olduğu gibi bugün de büyük acılar yaşayan, muhtelif baskılara maruz kalan Keşmir halkıyla dayanışma içindedir. Eyaletteki durumun son dönemde atılan her türlü adımlara rağmen müşkül bir hal alması, bizleri ciddi manada rahatsız etmektedir. Türkiye, Keşmir sorununun Pakistan ve Hindistan arasında diyalog yoluyla ilgili Birleşmiş Milletler kararları temelinde ve Keşmirli kardeşlerimizin beklentileri gözetilerek çözülmesinden yanadır" ifadelerini kullandı.

"TİCARET HACMİMİZİ 5 MİLYAR DOLARA ÇIKARMA HEDEFİMİZ VAR"

Türkiye ile Pakistan arasındaki ticaret hacminin 2023 yılına kadar 5 milyar dolara çıkarılmasının hedeflendiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Hem ilgili bakanlarımızın bir araya geldiği ortak çalışma gruplarında, hem de az önce tamamladığımız konsey toplantımızda ilişkilerimizi tümüyle ele aldık. Burada 13 anlaşmanın imzalanmış olması, özellikle bugünkü buluşmanın ne kadar önemli olduğunun ifadesidir. Değerli kardeşimin son Ankara ziyaretinde, aramızdaki ticaret hacmini 2023 yılına kadar 5 milyar dolara çıkarmak gibi bir hedefimiz var. Az önce imzalamış olduğumuz stratejik ekonomik çerçeve ve ekindeki eylem planı metinleri ekonomik ilişkilerimizin derinleştirilmesine matuf adeta birer yol haritası mesabesindedir" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

"PAKİSTAN’A HER TÜRLÜ DESTEĞİ VERMEYE HAZIRIZ"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin Pakistan’a ulaşım, enerji, turizm, temizlik, kolluk hizmetleri, eğitim ve sağlık alanlarında her türlü desteği vermeye hazır olduğu ifade ederek, "Türkiye olarak Pakistan’ın ekonomik ve sosyal kalkınmasına doğrudan etki edecek ulaşım, enerji, turizm, temizlik, kolluk hizmetleri, eğitim ve sağlık alanlarında her türlü desteği vermeye hazırız. Pakistan’da elverişli iş ortamının sürekli kılınması hususunda da Sayın Başbakan İmran Han’ın çabalarını esirgemeyeceğini biliyorum. Türkiye dün olduğu gibi bugün de yarın da her zaman Pakistan’ın yanında yer alacaktır" diye konuştu.

Haberin Devamı

"ELAZIĞ, MALATYA DEPREMLERİ SONRASI DESTEK MESAJLARI GÖNÜL BAĞININ ÖRNEĞİDİR"

Erdoğan, Elazığ, Malatya depreminin ardından Pakistanlı yetkili ve sokaktaki vatandaşlardan gelen taziye mesajlarının, iki ülke arasındaki gönül bağının örneği olduğunu belirterek, "Elazığ Malatya depreminin ardından Cumhurbaşkanından sokaktaki vatandaşa kadar her seviyede sunulan taziye ve destek mesajları, Pakistanlı kardeşlerimizin ülkemizle gönül bağının en halisane örneğidir" dedi.

Erdoğan ayrıca Başbakan İmran Han’a, FETÖ terör örgütünün Pakistan'daki yapılanmasına aldığı tedbirler nedeniyle teşekkür ederek, "Ekim ayında terör örgütlerine karşı Suriye’nin kuzeyine gerçekleştirdiğimiz askeri operasyona Pakistan devleti ve halkından güçlü destek aldık. Pakistan’da FETÖ’ye ait okulların Türkiye Maarif Vakfı’na devredilmesi de aramızdaki dayanışmanın bir timsalidir. Bu vesileyle, FETÖ terör örgütünün Pakistan’daki yapılanmasına alınan tedbirler için İmran kardeşime bir kez daha teşekkür ediyorum. Askeri ve savunma sanayi alanlarındaki ilişkilerimiz inanıyorum ki Pakistan ile mevcut ikili ilişkilerimizde en önemli başlığı temsil ediyor. Ayrıca her ikisi de kardeşimiz olan Pakistan ve Afganistan’ın ilişkilerinin geliştirilmesi için gerekeni yapmaya hazır olduğumuzun bilinmesini isterim" dedi.

Haberin Devamı

BAŞBAKAN İMRAN HAN: PAKİSTAN HALKI VE HÜKÜMETİ DAİMA YANINIZDA

Pakistan Başbakanı İmran Han, "Şu anda Suriye'de size (Türkiye'ye) karşı saldırılar yapılmaktadır. Bu konuda, Pakistan halkı ve hükümeti daima sizin yanınızdadır ve bu hep böyle olacaktır." dedi.

Han ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi Toplantısı sonrasında ortak basın toplantısı düzenledi.

Konuşmasına Keşmir meselesine değinerek başlayan Han, "Şu anda yaklaşık 8 milyon Keşmirli açık hapishanede yaşıyor ve zulüm altında." ifadesini kullandı.

Keşmir bölgesinde Hindistan askerlerinin bulunduğunu ve burada yaşayan halkı baskı altında tuttuğuna işaret eden Han, "Keşmir konusundaki ifadelerinizden ötürü size (Erdoğan'a) bir kez daha teşekkür etmek istiyorum." dedi.

Han, Türkiye ile Pakistan arasında imzalanan stratejik anlaşmaların, iki ülke arasında var olan ilişkileri daha da ileriye taşıyacağını kaydetti.

İmran Han, "Şu anda Suriye'de size (Türkiye'ye) karşı saldırılar yapılmaktadır. Bu konuda, Pakistan halkı ve hükümeti daima sizin yanınızdadır ve bu hep böyle olacaktır. Pakistan ne olursa olsun her zaman yanınızdadır." dedi.

Konuşmasında iki ülke arasında kültür konularında birçok anlaşmaya imza atıldığını ifade eden Han, Türk dizilerinin Pakistan'da çok sevildiğini ve İslamofobi konularında da dizilerin çekilmesine ilişkin iki ülke arasında iş birliği yapabileceklerini kaydetti.

Han, Pakistan halkının, ülkesi ve Türkiye arasındaki ilişkilerin güçlenmesinden ve Erdoğan'ın ziyaretinden büyük mutluluk duyduğunu dile getirerek, "Siz iktidara geldiğiniz günden bu yana Pakistan-Türkiye ilişkileri daha da güçlenmiştir." ifadesini kullandı.

Bu tarihten itibaren, Türkiye'nin de birçok alanda ileri seviyeye geldiğinin altını çizen Han, Pakistan'ın Türkiye'nin tecrübelerinden faydalanmak istediğini dile getirdi.

Han, faydalanmak istedikleri alanların başında turizm sektörü geldiğine işaret ederek Türkiye'nin turizmden 35 milyar dolar kazanç sağladığına dikkati çekti.

Öte yandan, Türkiye'nin inşaat sektörü konusunda da oldukça başarılı olduğunu vurgulayan Han, "Gecekonduları nasıl ortadan kaldırdığınızı kendi gözlerimizle gördük. İnşaat sektöründeki tecrübelerinden de faydalanmak istiyoruz çünkü Pakistan'da da çok sayıda gecekondu var. Biz de bu gecekonduları kaldırmak istiyoruz." diye konuştu.

Han, Erdoğan iktidara gelmeden önce Türkiye'nin büyük miktarda dış borcu olduğunu anımsatarak, "Biz de şu anda aynı şekilde borç altındayız ve sizin tecrübelerinizden faydalanmak istiyoruz." şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Türkiye-Pakistan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyinin 6. toplantısına katılmak üzere Pakistanın başkenti İslamabadda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cuma namazını Cumhurbaşkanlığı mescidinde kıldı.