Gazete Vatan Logo

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Gerekeni yaparız!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Kanal 7 - Ülke TV ortak yayınında Mehmet Acet'in sorularını yanıtladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Gerekeni yaparız!

Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları;

Ne yazık ki İdlib'de Doğu Halep'ten oraya doğru taşınmasına vesile olduğumuz muhacirler var. Son bu klor gazıyla kimyasal bir saldırı ve bu saldırı neticesinde 100'ü aşkın çoğu çocuk olmak üzere insanlar şehit edildi. Çok manidar tablolar var. Bir babanın kucağında iki tane ikiz yavrusu insanın bir baba olarak, şahsen eşimle birlikte izlediğimizde bütün dünyamızı paramparça etti.

Trump'ın 'kırmızı çizgi' açıklaması

6 yıllık sürede Sayın Obama ne yazık ki ne Suriye'de ne Irak'ta üzerine düşen görevi yapması gerektiği şekilde yerine getirmedi. Bunları kendileriyle çok konuştuk. Şu anda Trump Obama'nın adeta bıraktığı o tabloyu devralmış durumda. Bunu hangi kadroyla nasıl yapacak? Şu anda gördüğüm kadarıyla elinde Obama'nın bıraktığı kadro var. Henüz kendi kadrosu A'dan Z'ye duruma hakim değil. Dışişleri, Savunma Bakanı'nı değiştirmiştir ama Genelkurmay Başkanı ve CENTCOM aynıdır. Tillerson'a henüz Suriye'de yoksunuz, Rusya var. Siz şöyle varsınız, PYD/YPG'ye silah yardımı yapmakla varsınız. Bu böyle devam ederse cinayetler, terör esintileri devam edecek. Bir terör örgütünü bir başka terör örgütüyle yok edelim, elimiz sıcaktan soğuğa değmesin, bu olmaz. Gelin, Türkiye-koalisyon güçleri beraber olalım, DEAŞ denilen terör örgütü beraberce temizleyelim. Siz buna olumlu cevap veremiyorsunuz.

Neticesi ölüm olan bütün silahlar aynıdır

St. Petersburg'da yaptığımız toplantıda bir konu tamamen Suriye üzerineydi. Uzun uzadıya konuşma yaptım. Dedim ki burada konuşacak biri varsa o da benim, bizim 911 kilometre sınırımız var. Herkes durumdan vazife çıkarıyor. Şu anda tehdit altında olan ülke de biziz. Eğer burada siz sürekli olarak kimyasal silahlarda bahsederseniz bu yanlış olur. Bana göre kimyasal silahlarla konvansiyonel silahlar arasında hiçbir fark yok. Neticesi ölüm veya öldürmek olan bütün bu silahlar aynıdır. Kimyasal silah gayri insanidir. Ölüm sayısı belki de 1 milyona yaklaştı. Bu sayı kimyasal silahlarla değil, ağırlıklı konvansiyel silahlarla yapıldı. Gökten yağdırdıkları bombalarla Suriye halkını öldürüyorlar.

Trump'ın açıklaması lafta kalmasın

Teşekkür ederim ama lafta kalmasın. Eğer bu hakikaten icraat ortaya konulursa, biz de Türkiye olarak, bize ne düşüyorsa, biz bunu yapmaya hazırız. Biz bundan asla çekinmeyiz, kim olursa olsun çekinmeyiz. Biz Amerika başta olmak üzere, tüm koalisyon güçleri bir araya gelelim. Ben Sayın Putin'le de konuştum ama Sayın Putin hala 'bu işin arkasında Esed var mı yok mu?' Bunu hala iki gündür, üç gündür anlamıyorsa bu bizim için de üzücüdür. Bunları süratle bizim aşmamız lazım, kararımızı vermemiz lazım. Dost kimdir, düşman kimdir, bölgedeki virüs kimdir, bunu artık lütfen öğrenelim, ona göre de artık adımımızı atalım.

Hedef Münbiç

Ortada iki önemli hedef var Münbiç ve Rakka. Şu ana kadar Cerablus'a girdik, DEAŞ'ı oradan silip attık ama kimse Rai'yi beklemiyordu. Ondan sonra Dabık'a girdik. El Bab halledildi, şimdi Güneydoğu'ya doğru Münbiç'e yönelmeliyiz.

Obama'nın PYD/YPG'ye desteğinin belgeleri var

Bazıları bayrak dalgalandırma gayreti içinde. Sayın Obama ile bu işi çözemedik. Obama maalesef PYD ve YPG'yi koruma gayreti içinde olup, çok ciddi silah yardımı yaptı, elimizde belgeleri var.

Güvenlik duvarları

Güvenlik duvarlarını örmeye başladık. Her geçen gün giriş çıkışlar tamamıyla kontrol altına alınmış olacak. Milli güvenliğimizi en ideal şekilde tesis etmiş olacağız.

'Hayır' çadırına ziyaret

Cumhurbaşkanlığı Konutu Tarabya'dadır ve yol güzergahında 'evet' çadırı vardı bir de baktım yanlarında 'hayır' çadırı var. Önce 'evet' çadırına uğradım. 'Hayır' çadırında çağdaş bir Türkiye'de yaşamak için 'hayır' diyoruz dediler. Biz modern bir Türkiye'nin oluşturulması için çok önemli adımlar atıyoruz.

"Bu sistemi kendim için istemiyorum"

Tayyip Erdoğan olarak böyle bir derdimin olması mümkün değil. 5 yılda bir seçim yapıldığı yerde bir insan kendisi için böyle birşey isteme lüksüne sahip olabilir mi? Biz faniyiz. Fani olan bir insanın kalkıp da kendisi için böyle birşey yapıyor olması bile değerler silsilemize terstir. Derdimiz, bu sistemle istikrar ve güveni yakalamak. Gensorularla katledilen bir yasama organı var. Yasamayı, yürütmeyi kurtaralım istiyoruz. Biz damdan düştük, bu acıyı çektik.

"Türkiye'yi 4 temel direk üzerinde yükseltmeliyiz"

Geldiğimizde hep şunu söyledim ben arkadaşlara. Türkiye'yi 4 temel direk üzerinde yükseltmemiz lazım. Eğitim, sağlık, adalet, emniyet. Bu 4 temel direk üzerinde yükselen Türkiye'nin, ardından ulaşım, enerji, gıda, tarım, bunlarla da bu işi yaygınlaştırmalıyız. Ve bak bu alanda biz ilk adımı attık. Eğitimde bunu başardık. Sağlıkta yaptığımız dev reformla bunu başardık. SSK, Emekli Sandığı, her bakanlığın kendine ait hastaneleri. Hepsini bunların birleştirdik. Yönetmek başka bir şey.

Kılıçdaroğlu'nun iddiaları

Bunların hepsi hedef saptırmadır. Seçimin olduğu yerde tek adamlık olur mu? Kaldı ki bu sadece Türkiye'ye ait birşey değil. Dünyanın en gelişmiş ülkelerinin birçoğunda başkanlık sistemi var. Burada Cumhurbaşkanı tek adam değil, yanında yardımcıları, kabinesi var. Yasama organının devreden çıkarılması söz konusu değil.

Fesih yetkisi yok

Meclis yenilenirken cumhurbaşkanlığı da yenileniyor. İkisi aynı anda olacak birşey. Fesih diye birşey yok. Yenileme var. Buna bir nevi erken seçim de denilebilir. Fesih diye bir mekanizma yok, ancak yenileme var.

Şu andaki sistem vesayete kapı aralıyor

Sorumluluk meselesinde şu anda ihaneti vataniyyeden Cumhurbaşkanı ancak yargılanabiliyordu. Kişisel suçlarında dahi Cumhurbaşkanı parlamento tarafından Yüce Divan'a gönderilebiliyor. Sayın Kılıçdaroğlu 18 maddeyi okumamış. Şu andaki sistem, vesayete kapı aralıyor. Şu anda aynı ekolün insanları olduğumuz için sıkıntı yaşamıyoruz. Güçlü bir sistem oturtursanız gelen kişi o sisteme uyacaktır.

Cumhurbaşkanı gücünü partisinden alacak

Partili Cumhurbaşkanlığı ilk defa gündeme gelmiyor. Cumhurbaşkanı gücünü birinci derecede partisinden alacak. Bütün milletvekilleriyle özdeş hale gelerek böyle adım atacak.

Barolar Birliği'nin tutumu

Barolar Birliği Başkanı suç işliyor. Metin Feyzioğlu, yeni sistemi CHP dönemi ile karıştırıyor. Kendisi herhalde bir siyasi partinin genel başkanlığına oynuyor. Bazı il baroları bundan rahatsız.

Hüsnü Bozkurt'un skandal 'denize dökeriz' açıklaması: Davayı açıyoruz

Çarpıtılan birşey yok. Herşey açık net ortada. Bu adam gerçekten dört dörtlük cahil bir adam. Ağzından çıkanı kulağı duymuyor. Bu ülkede 'evet' diyeni sen Yunan'a benzetemezsin. Bununla ilgili davayı açıyoruz. Peşi bırakalacak birşey değil. Seni Samsun'a sokmazlar. Seni Amasya'ya sokmaz. Sakarya'ya giremezsin bile. İzmir'den dökecekmiş, neyi döküyorsun ya? Kılıçdaorğlu farklı bir şekilde ipe un seriyor. Benim halkım, bunları dinleye dinleye inşallah 16 Nisan'da sandığa gidecek ve sandıkta 'evet' mührünü basacaktır.

Kılıçdaroğlu'nun 'kontrollü darbe' iddiası

Ben genel bir çağrı yapmışım. Kalkıp tek tek herkesi arayacak halim olabilir mi? Siyasi tarihten de bihaber. Bu çağrıyı cumhurun başı olarak yaptım. Havalimanında kalabalığı görüp neden oradan ayrıldın? Biz 15 Temmuz'da saklanmadık, meydanda kaldık. Kendisi 'kontrollü' koltukta oturduğu için herşeyin böyle olduğunu sanıyor. FETÖ'nün şu anda ortaya koyduğu bazı unsurlarla oraya geldi. Çünkü bu bir kaset genel başkandır. O kasetler olmasaydı bugün Kılıçdaroğlu diye birisi CHP'nin başında olmayacaktı. Belgelerden bahsediyor. Elinde dosya varsa, bunun bir cevabı da var o zaman bunu söyle. 'Kontrollü darbe' olayı bundan önce FETÖ'nün ifadesi. Oradan alıntı yapıp bunu kullanıyorsun. Cevabı da Sayın Yıldırım'dan bekliyor, herşey elindeyse açıkla. Elinde belge var da bunları savcılığa vermiyorsan bu durumda bu adam ülkeye ihanet ediyor. 'Üstü örtülüyor' açıklaması terbiyesizliktir. Şehitlere saygısızlığı çok açık net ortaya koyuyorsun, sonra sahip çıkmak için yapıyorum diyorsun. Kılıçdaroğlu ne dediğini bilmiyor, amacı devam eden süreci manipüle etmek.

'Evet' ciddi manada tırmanıyor

Yaptırdığımız anketlere baktığımız zaman 'evet'in ciddi manada tırmandığını görüyoruz. Meydanların diline baktığımız zaman çok çok olumlu görüyorum. Rize-Trabzon'da bunu gördüm. Samsun'da, Diyarbakır'da, Balıkesir'de bunu gördüm. Meydanlar 'tamam' diyor. İstanbul ve İzmir'de Binali Bey ile beraber olacağız.

Partiye üyelik konusu

Yasaların tanıdığı ne ise bütün imkanlar masaya yatırılır. Sayın Başbakan'la değerlendiririz, yol haritası belirleyerek adımları ona göre atarız.

Haberin Devamı