Gazete Vatan Logo

Çöp poşeti alışkanlığı ‘ÜCRET’le bitirilecek

Türkiye’de yılda 500 bin ton naylon poşet üretiliyor. Kötü bir alışkanlıkla doğada yok olmayan bu poşetler çöp poşeti olarak kullanılıyor. Bu kullanımın önüne geçmek için 2018 yılında market ve mağazalarda naylon poşetler ücretli olacak, 3’er 5’er alınıp çöpte kullanılması engellenecek.

Çöp poşeti alışkanlığı ‘ÜCRET’le bitirilecek

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 2018’de devreye almayı planladığı Atık Yönetmeliği kapsamında market ve mağazalarda naylon olarak nitelendirilen poşetlerin kullanımı ücretli olacak. Market ve mağazalar müşterileri file ve bez torba kullanımına yönlendirmeyi planlarken bu kararın temelinde doğada çok zor çözünen naylon poşetlerin özellikle evlerde çöp torbası olarak kullanılması yatıyor. Bakanlık, çevreye zarar veren bu ürünlerin kullanımını azaltmak için bu konuya özen gösteriyor. İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Murat Akyüz, “Naylon poşetler yasaklanmıyor ancak daha akılcı kullanılması için önlem alınıyor. Türkiye’de naylon poşetler çöp poşeti olarak kullanılıyor. Dolayısıyla geri dönüşümü neredeyse imkansız olan ürünler doğayı kirletiyor. Çöp torbaları uygun fiyata satıldığı halde halkımız market poşetini tercih ediyor. Bu yönetmelikle bunun önüne geçilmesi öngörülüyor” diye konuştu.

Türkiye’nin dünyanın en büyük poşet üreticilerinden biri olduğunu kaydeden Murat Akyüz, “Türkiye’de 2015 yılında 520 bin ton kullan-at poşet üretilmiş. Geçen yılın rakamları henüz çıkmadı ama aşağı yukarı her yıl en az 500 bin tonun üzerinde bir üretim gerçekleştiriliyor. Bunun parasal değeri 1 milyar doları buluyor” dedi.

Haberin Devamı

Müsteşar bilgi verdi

Naksan, Polinas, Elif Plastik ve Korozo gibi büyük üreticilerin yanında çok sayıda küçük ve orta ölçekli üreticinin de olduğunu ifade eden Akyüz, Türkiye’nin bu konuda söz sahibi ülkelerin başında geldiğini vurguladı.

Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF) Başkanı Mustafa Altunbilek de düzenleme için çalışma yapacaklarını, naylon poşetlerin doğaya ve insan sağlığına verdiği zararları vatandaşa anlatacaklarını aktardı. Altunbilek, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Mustafa Öztürk’ü ziyaret ettik. Doğada çözülmesi yüzyıllar süren, geleceğimizi ve insan sağlığını tehdit eden naylon poşet kullanımının satış noktalarında ücretli olması yönünde yasal düzenlemenin 2018’in başında hayata geçeceğini öğrendik. Biz de önerilerimizi paylaştık” dedi.

Haberin Devamı

Avrupa ve Amerika’da uygulanıyor

SÖZ konusu düzenlemenin ABD ve birçok Avrupa ülkesinde başarıyla uygulandığını belirten Mustafa Altunbilek sözlerini şöyle sürdürdü: “Ülkemizde hayata geçecek olan düzenleme için bir kampanya hazırlıyoruz. Gezegenimizin sürdürülebilirliği, doğanın, insanların ve canlıların daha sağlıklı geleceği için karşımızdaki tehdidi aktaracağız. Federasyon ve işletme sahipleri olarak müşterimize her türlü kolaylığı sağlayacağız. Alışverişlerde file, bez torba kullanımına yönlendirecek; geçiş sürecinde karton veya bez alışveriş torbası hediye edeceğiz.”

Çöplerin % 90’ı plastik atıklar

PLASTİK doğada yok olması yüzyıllar süren bir ürün... Pet şişe olarak nitelendirdiğimiz şişeler 400-450 yılda, plastik tabak 100 yılda, plastik çakmak 100 yılda, styrofoam çay bardağı

50 yılda, misina 600 yılda, plastik şişe tutacağı 400 yılda, içecek kutuları 200 yılda yok oluyor. Naylon poşetlerin de yok olma süresi 500 yılı buluyor. Naylon poşetler petrol türevi polietilenden üretiliyor. Naylon poşetlerin sadece yüzde 1’i geri dönüştürülürken yüzde 99’u doğada kalıyor. Naylon poşetler doğada bozulmaya başladıklarında çevreye zararlı kimyasal maddeler yayıyor ve bu maddeler toprağa, suya karışarak besin zincirini kirletiyor.

Haberin Devamı