Gazete Vatan Logo

Cipsçiler insafa geldi

Cipsler daha sağlıklı olacak. VATAN 'ın haberlerinden sonra fast food şirketleri ürünlerinde yağ oranını azaltma kararı aldı

VATAN’IN HABERİ SES GETİRDİ, ÜRETİCİ İNSAFA GELDİ

Kalbin bir numaralı düşmanı doymuş yağların en çok bulunduğu ürünleri üreten dünya devleri böyle giderse “müşterilerini kaybedeceklerini” anladı

Kalp sağlığının önde gelen düşmanı doymuş yağları en çok barındıran gıdaları üretenlerden iyi haber. Obeziteye karşı mücadele kapsamında Starbucks, Burger King ve Frito-Lay gibi gıda devleri tek tek trans yağ (doymuş yağ) kullanımında geri adım atıyor. Son olarak Pepsi Co’ya bağlı 10 milyar dolar pazar değerine sahip Frito-Lay de bazı ürünlerinde bu aydan itibaren yağ oranlarında yüzde 10 azaltıma gitti. Patates cipsi markası Cheetos ürünlerinin artık yüzde 40 daha az doymuş yağ içereceği belirtildi.

Ayçiçek yağı kullanılacak

Kahve zinciri Starbucks bir süre önce Türkiye’deki mönülerinde yer alan yiyeceklerin hazırlanmasında büyük oranda ayçiçek ve soya yağı kullanıldığını, doymuş yağ içerdiği belirlenen yağlar ile hazırlanan yiyeceklerin mönülerdeki oranının yüzde 20 civarında olduğunu bildirmişti. Bu oranın kademeli olarak daha da aşağılara çekilerek yerine ayçiçek yağ kullanılması hedeflendiğini belirtmişti. Burger King de doymuş yağı kullanımında Türkiye’de bir kısıtlama olmamasına rağmen restoranlarının çoğunda trans sıfır yağ kullanmaya başladıklarını belirtmişti. Burger King bu uygulamayı 2008’den itibaren tüm restoranlarına yayacaklarını söyledi.

Yağ-tuz azaltılacak

Son olarak Frito Lay Türkiye Genel Müdürü Tuncer Akgün, ürünlerin içindeki lif, protein gibi besin ögelerini artıracaklarını, meyve sebze içeriği katılmış ürün çalışmaları yaptıklarını açıkladı. Akgün, yağ, tuz gibi besin ögelerinin azaltılması yönünde çalışmalar yaptıklarını da belirterek: “İyi yağlar olarak bilinen doymamış yağ oranını yükselten ve ’kötü yağlar’olarak nitelendirilen doymuş yağ oranını yüzde 40 azaltan HOSO (High Oleic Sunflower Oil, ’Doymamış Yağ Asitli Ayçiçek Yağı’), Türkiye’de ilk defa Cheetos portföyünde kullanılmaya başlandı” dedi.

DOYMUŞ YAĞ NEDİR?

Oda sıcaklığında katılaşan yağlar ‘doymuş yağ’ adını alır. Hayvansal ürünlerde bulunan veya bu ürünlerden yapılan yiyeceklerdeki yağlar bu grup içinde yer alır. Tereyağ, margarin, hindistan cevizi, kakao yağı bu kategoriye girer. Marketlerde satılan özel işlem görmüş bisküvi ve kek gibi yiyecekler, raf ömürlerini uzatmak için çoğunlukla doymuş yağla yapılır.

Zararı nedir?

Doymuş yağ kandaki kötü kolestelor (LDL) oranını yükseltir, iyi kolesterol (HDL) oranını düşürür. Kalp hastalıkları, kanser ve şişmanlık için risk faktörleri oluşturur. California Üniversitesi’nin araştırmasına göre, doymuş yağ tüketimi günlük 20 gramı aştığında obezite riski yüzde 80 ve kalp rahatsızlıklarına yakalanma riski yüzde 60 yükseliyor.

VATAN “YEMEYİN GARİ!” DEMİŞTİ

GAZETENİZ VATAN 29 Mayıs 2007 günkü sayısında trans yağlar kullanan dev firmaları harekete geçiren bir manşet atmıştı. VATAN’da yeralan haberde: “Uzmanlar uyarıyor: Patates cipsi kalp rahatsızlıkları, obezite ve kanser riskini artırıyor. Çocukların geleceğini karartıyor. Dünya Sağlık Örgütü ile Amerikan Gıda ve İlaç Kurumu’na göre bir yetişkinin günde en fazla 6 gram tuz alması, 65 gram yağ tüketmesi gerekiyor. Yani günde 2 paket cips yiyen bir çocuk bu oranları fazlasıyla aşıyor. Tüm çocukların bayıldığı patates cipsi, aslında bu minik vücutlar için zehirden farksız.

Amerika’da yüzde 80 azaltıldı

Pepsİ Co’ya bağlı olan 10 milyar dolar pazar değerine sahip Frito-Lay, ABD’de Ruffles, Lays ve Doritos markaları altında satılan patates cipslerindeki trans-yağ oranını sıfıra indirdi. Frito-Lay yayınladığı açıklamada “Ürünlerimizde kullanılan doymuş yağ oranını da yüzde 80 azaltıyoruz. Aynı lezzeti koruyacağız ve Amerikalılar’ın yılda 30 bin ton daha az doymuş yağ yemesini sağlayacağız” ifadesini kullandı.

100 gramlık sadece bir paket patates cipsinde 25 ila 33 gram arasında yağ bulunuyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün ile Amerikan Gıda ve İlaç Kurumu’nun (FDA) günde ortalama 2000 bin kalori alan bir yetişkinin en fazla 65 gram yağ tüketmesi gerekiyor. Üstelik bu toplam yağ miktarının içinde kalbe zararlı olan doymuş yağ oranının 20 gramı aşmaması gerekiyor.


Haberin Devamı