Gazete Vatan Logo

Çipras, AP'de çok sert konuştu

Yunanistan Başbakanı Çipras, Avrupa Parlamentosu'nda konuştu. Çipras: "Yunanistan'ın problemleri Avrupa'nın problemidir ve Avrupa'nın buna çözüm bulması gerekir. Yunanistan'ın, reformları oluşturacak fakat aynı zamanda Yunan halkı tarafından bugüne kadar yapılmış fedakarlıklardaki çok büyük gayretleri de dikkate alacak bir anlaşmaya ihtiyacı var."

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, "Yunanistan'ın problemleri Avrupa'nın problemidir ve Avrupa'nın buna çözüm bulması gerekir" dedi.

Çipras, Avrupa Parlamentosu'nun Strasbourg'daki toplantısında Yunanistan ile ilgili tartışmada konuşma yaptı.

Yunanistan'daki mali krize toplumsal olarak adil bir çözüm bulmak için çabalarını iki kat arttıracağını ifade eden Çipras, geçmişte yapılan hataları tekrarlamak istemediğini söyledi.

Ülkesinin daha önce yaptığı anlaşmaların "tasarruf çıkmazına" neden olduğunu ve Yunan ekonomisinde kısır döngü yarattığını savunan Çipras, Yunanların referandumda yaptıkları cesur seçime kulak verilmesi gerektiğini kaydetti.

Çipras, "Yunanistan'ın, reformları oluşturacak fakat aynı zamanda Yunan halkı tarafından bugüne kadar yapılmış fedakarlıklardaki çok büyük gayretleri de dikkate alacak bir anlaşmaya ihtiyacı var" dedi.

"Sıradan vatandaşa ulaşmadı"

Daha önceki kurtarma planlarıyla ülkeye sağlanan paranın, sıradan Yunan vatandaşına hiç ulaşmadığını ifade eden Çipras, yapılacak anlaşmanın, ülkesinin ihtiyacı olan likiditeyi sağlaması, ülkenin borçlarını sürdürülebilir kılması ve orta vadede iş yaratacak bir plana da olanak sağlaması gerektiğini söyledi.

Kendilerinden önceki hükümetlerin etkin olmayan bir vergi toplama sistemi uyguladıklarını dile getiren Çipras, bu reformların sıradan vatandaşın başa çıkabileceğinin ötesinde olduğunu savundu.

Yunanistan'a yapılacak borç yardımının Avrupa'da vergi ödeyen vatandaşlardan para almak anlamına gelmeyeceğini öne süren Çipras, "Yunanistan'ın problemleri Avrupa'nın problemidir ve Avrupa'nın buna çözüm bulması gerekir" dedi.

Yunanistan'da pazar günü yapılan referandumda, kreditörlerin sunduğu kurtarma paketi yüzde 38,7'e karşı yüzde 61,3 oyla reddetmişti.

Uluslararası Para Fonu (IMF), geçen hafta yayımladığı raporda, Yunanistan'ın gelecek 3 yılda 50 milyar avroluk finansmana ihtiyacı olacağını ve borçlarının bir kısmının silinmesinin gerekebileceğini açıklamıştı.

Avro Bölgesi liderleri, Yunanistan'a somut bir teklif getirmesi için perşembe gününe kadar süre vererek, ülkenin durumunu çözmek için 12 Temmuz Pazar günü son kez toplanma kararı almıştı.

Haberin Devamı