Gazete Vatan Logo

Çiçeği burnunda lidere kardeş darbesi!

Kuzey Kore’nin yeni lideri Kim Jong Un hakkında, rejim taraftarlarını öfkelendirecek bir iddia ortaya atıldı. Japonya’da bu hafta içinde piyasaya sürülecek bir kitaba göre, “Büyük Halef” Kim Jong Un, Kuzey Kore’yi çöküşe sürükleyecek. İddianın en ilginç tarafı ise Kim Jong Un’un hiç tanışmadığı üvey kardeşi tarafından öne sürülmüş olması.

Kuzey Kore’nin 17 Aralık’ta geçirdiği kalp krizi sonucunda hayatını kaybeden eski lideri Kim Jong Il’in en büyük oğlu Kim Jong Nam, “Büyük Halef” unvanıyla babasının yerine geçen küçük kardeşinin, ülkeyi çöküşe sürükleyeceğine inanıyor.

Japon yazar Yoji Gomi’nin yarın piyasaya sürülecek kitabında yer alan iddiaya göre, Kim Jong Nam, kardeşinin Kuzey Kore’nin yeni lideri ilan edilmesinden hiç memnun değil. Gomi, “Kim Jong Nam, kardeşinin başarısız olacağına inanıyor. Kim Jong Un’un tecrübesiz ve çok genç olduğunu ve geldiği görev için yeterince eğitim almadığını düşünüyor” dedi.

“AŞIRI KİLOLU PLAYBOY”

40 yaşındaki Kim Jong Nam, yaptığı gaflarla ve yarı sürgünde yaşamasıyla tanınıyor. Bazı çevreler tarafından "aşırı kilolu playboy" olarak anılan Kim Jong Nam, 10 yıl önce sahte belgelerle Japonya’daki Disneyland’a gitmek istediği için babasını öfkeden delirtmişti.

Bugün Çin ve Makau Özerk Cumhuriyeti’nde yaşamını sürdüren Kim Jong Nam, ara sıra Japon basınında da haber oluyor.

Gomi, Kim Jong Nam ile ilk olarak 2004 yılında Tokyo Shimbun gazetesinde muhabirlik yaparken temasa geçtiğini ve son yıllarda da e-mail üzerinden en az 150 kere görüştüklerini söyledi. Kuzey Kore liderinin sürgündeki oğlu, bu görüşmeler sonunda geçen yıl nihayet Gomi'nin röportaj talebini kabul etti.

“ASKERİ POLİTİKAYA KARŞI”

Gomi, Disneyland macerası yüzünden babasının gözünden düşen Kim Jong Nam’ın, “Kuzey Kore’deki askeri rejime karşı olduğunu ve ülkesinin ekonomik reformlar yaparak uluslararası kamuoyuna kapılarını açmasını istediğini” söyledi.

Bununla birlikte Kim Jong Nam, Nomi'ye, babasının katı kişiliğine rağmen kendisine karşı anlayışlı olduğunu, özel konularda yardım ettiğini, hatta onu doğum günlerinde aradığını anlatmış.

ÖZELLİKLE AYRI TUTULDULAR

Kim Jong Nam, Nomi'ye yaptığı açıklamalarda, Kuzey Kore’nin lideri olacak kişilerin kardeşlerinden ayrı olarak büyütülmesi geleneği nedeniyle kardeşinden uzaklaştırıldığını belirtti. Kim, babasının, yıllarca, varisi olacak kişi hakkında konuşmak istemediğini çünkü bunun ölümüne işaret ettiğini ifade etti. En büyük oğluna göre, Kim Jong Il, hastalığı ilerledikten sonra yerine geçecek kişiyi kamuoyu önüne çıkarmaya başladı.

Kim Jong Nam, kardeşi gibi İsviçre’de eğitim gördü. Bu durum, onu ülkesinde ekonomik reformlara ihtiyaç olduğu konusunda ikna etti. Ancak Kim Jong Nam, kardeşinin gereken reformları yapabileceğine inanmıyor.

Gomi, “Ağabeyi, Kim Jong Un’un ekonomik reformlar hakkında hiçbir vizyonu olmadığını düşünüyor” diye konuştu.

RUS AKADEMİSYEN DESTEKLEDİ

Rusya’nın Kookmin Üniversitesi akademisyeni Andrei Lankov, “Kim Jong Nam’ın açıklamalarının, onun Kuzey Kore’deki durumu iyi değerlendirdiğine işaret ettiğini” belirtti.

Lankov, “Bana kalırsa, Makau’da yaşayan aşırı kilolu playboy, Kim Jong Il’in oğulları arasında hayatta kalma şansı en yüksek olan isim... Uzun dönemde, Kuzey Kore’de bir darbe, devrim veya komplonun yaşanacağını düşünebiliriz. Çünkü mevcut sistem devam ettirilemez… Ancak Kim Jong Nam uzaklarda yaşıyor. Onun ve çocuklarının hayatta kalması ve gelecekte anı kitaplarını okumamız büyük ihtimal” dedi.

Haberin Devamı